Zajtra sa bude spoločne bubnovať proti násiliu na deťoch

TASR, 19. novembra 2023 o 06:28

Najväčšie prepojenie detí poukáže na ich práva. Viac ako 140 tisíc detí sa spojí naprieč Slovenskom a Českom v pondelok 20. novembra od desiatej do jedenástej budú spoločne bubnovať, aby ich dospelí dobre počuli.

Bubnovačka proti násiliu na deťoch.

Foto: TASR

„Je na nás dospelých, aby sa ochrana detí pred násilím stala prioritou. Deti by nemali zažívať násilie. Som rada, že aj tento rok ich bude počuť. Hlas detí je dôležitý, pretože ticho ich neochráni, ”uviedla zakladateľka Centra Slniečko Mariana Kováčová. Desiaty ročník podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!” sa koná na Slovensku pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

„Násilie páchané na deťoch je často skloňované a má veľa podôb. Buďme spolu vnímaví a nedovoľme, aby bolo násilie v našom okolí prehliadané. Nenechajme detský hlas nevypočutý,” uviedla riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch Mária Vargová. S násilím sa možno vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje podujatie Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť! Upozorňuje na dôležitosť dlhodobo zanedbávanej včasnej ochrany detí pred násilím, poukazuje na potrebu včasnej prevencie v spoločnosti a vyjadruje hlasné nie násiliu na deťoch.

Do Bubnovačky sa môže zapojiť každý. Zapájajú sa spolky, inštitúcie, firmy i rodiny doma. Bubnujú spoločne v meste na námestí, v športových halách, v školách, v telocvični či na dvore, ale aj vo firmách a organizáciách. Okrem samotného bubnovania sa počas celého týždňa organizujú rôzne podporné aktivity k téme prevencie násilia. V školách je to napríklad premietanie filmov k téme, rozhovory, diskusie, tematické nástenky, pre menších zadania na kreslenie. Vo firmách je to zdieľanie informácií o ochrane detí prostredníctvom interných komunikačných kanálov či podpory na sociálnych sieťach.

Veľké spoločné bubnovania sa na Slovensku pripravujú v desiatkach obcí, ale aj v mestách ako Nitra, Partizánske, Handlová, Dolný Kubín, Trenčín, Prievidza, Nováky, Michalovce, Veľké Kapušany, Komárno a v ďalších.

November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 20. november za deň, kedy by malo byť hlas detí lepšie počuť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >