V Česku chcú úplne zakázať fyzické trestanie detí. Má to však háčik - a poriadny

Gabriela Bachárová, 25. októbra 2023 o 06:31

„Jedna výchovná facka ešte nikomu neublížila!“ myslí si aj dnes veľa ľudí, hoci škodlivosť telesných trestov bola už veľakrát dokázaná. Vo výchove nepomáhajú, dieťa však ponižujú a znižujú jeho dôveru voči rodičom. V susednom Česku sa rozhodli, že budú nasledovať príklad viacerých európskych krajín, v ktorých je bitie detí úplne zakázané. Otázkou však je, či zmena v zákone bude mať nejaký efekt.

Fyzické tresty sa majú v ČR zrušiť.

Foto: shutterstock.com

V Českej republike sa rozhodli zaviesť zákaz fyzického trestania detí v novele občianskeho zákonníka, ktorá sa ešte len bude prerokúvať. Viacerí odborníci aj rodičia, ktorý telesné trestanie nepovažujú za dobrý výchovný prostriedok, možné zmeny v legislatíve vítajú, má to však jeden podstatný háčik. Ak aj dieťa budú rodičia trestať bitkou, napriek zákazu v zákone nebude nasledovať žiadny trest. Efekt má byť hlavne výchovný. Aby si rodičia uvedomili, že telesným trestaním detí cesta nikam nevedie.

Tamojšie ministerstvo spravodlivosti v absencii trestov problém nevidí. „Účelom tejto legislatívnej úpravy nie je právne postihovať ani stigmatizovať rodičov a tých, čo sa o dieťa starajú, ale podporiť výchovu prostredníctvom iných prostriedkov, ako sú telesné tresty,” vyjadril sa pre český denník Právo tajomník ministra spravodlivosti Antonín Stanislav. České úrady upozorňujú, že zákon už dnes umožňuje poslať rodiča či iného človeka, ktorý dieťaťu vážne fyzicky ublíži alebo ho týra, až do väzenia.

Ako upozornil štátny tajomník českého rezortu spravodlivosti, súčasný občiansky zákonník obsahuje ustanovenia, podľa ktorých sa „primeraný telesný trest považuje za výchovný prostriedok.” Toto znenie má z legislatívy zmiznúť, pretože odporuje európskemu súdnictvu aj Dohovoru Organizácie spojených národov o právach detí.

„Aj to jedno buchnutie zraňuje, ponižuje a dieťa učí, že takto sa riešia problémy namiesto hľadania iných ciest, ako zvládať vlastný afekt. Otočiť nepríjemnú emóciu voči druhému a prostredníctvom fyzického útoku si uľaviť, nie je žiadnym riešením. Je veľmi nebezpečné, ak sa násilie stane normou. Existuje predpoklad, že dieťa potom vlastné emócie a afekty začne obracať voči sebe (sebapoškodzovanie) či voči iným deťom, niekomu či niečomu, čo je v tú chvíľu slabšie. Skrátka tam, kde cíti, že si to môže dovoliť. Také dieťa bije ostatné deti v škôlke či na piesku, na základe čoho dostane znovu vynadané. Dieťa nerozumie situácii, nevie, čo robiť s vlastnou emóciou a často volí tú istú stratégiu, ktorú mu ukázal rodič. Keď mi nie je dobre, uľavím si tým, že niekoho buchnem. Taký človek potom v osemnástich rokoch udrie svoju priateľku, keď ho niečím rozruší a v konečnom dôsledku príde o možnosť mať dobré partnerské vzťahy,” uviedla pred časom v rozhovore pre náš web uznávaná česká špeciálna pedagogička a súčasná vládna splnomocnenkyňa pre ľudské práva Klára Laurenčíková, ktorá sa dlhodobo v Česku snaží o zákaz telesných trestov zákonom.

Fyzické tresty sú zakázané zákonom predovšetkým v severských krajinách. Ako prvé zákaz akéhokoľvek bitia bezbranných zakázalo Švédsko v roku 1979, nasledovali ho Nórsko, Dánsko, Fínsko, Island. Zákaz platí napríklad aj v Bulharsku či Maďarsku. V niektorých krajinách je len čiastočný, napríklad vo Veľkej Británii sa vzťahuje len na školské prostredie. Viaceré výskumy dokázali, že tam, kde sa telesné tresty zakázali, ubudlo napríklad násilia medzi deťmi a spoločnosť sa stala celkovo bezpečnejšou.

Na Slovensku sa o úplnom zákaze telesných trestov verejná debata nevedie. Zákon ich zakazuje v školách, detských domovoch, v resocializačných zariadeniach či krízových strediskách. Rodičom však telesné tresty legislatíva umožňuje, ak, pravda, neohrozujú zdravie, dôstojnosť či duševný vývoj dieťaťa.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >