Vyzujte topánky a prejdite sa! Pre koho je chôdza naboso vhodná a na čo dávať pozor, vysvetľuje fyzioterapeutka

pt, 6. augusta 2023 o 06:36

Leto je na to ideálny čas. Vyzujte topánky a prejdite sa po mäkkej tráve, len tak, voľne. Okrem príjemného pocitu má takáto chôdza aj ďalšie benefity. Ale pozor, nie je to pre každého, varuje odborníčka.

Len tak sa prejsť... Chôdza naboso pomáha kĺbom aj nervom.

Foto: shutterstock.com

Chodidlo má tisícky nervových zakončení, ktoré „komunikujú“ s orgánmi a systémami v ľudskom tele. „Keď chodíme naboso, aktivujeme mnohé nervové zakončenia na našich nohách, čím sa uvoľňuje neurologické napätie a znižuje hladina stresu. Kontakt chodidla s nerovným povrchom pomáha zlepšovať krvný obeh, znižuje zápal, tlmí bolesť, ale v neposlednom rade pomáha zvýšiť silu a flexibitu svalov a väzov chodidla,“ vyratúva vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Bánovce Libuša Klamárová. Toto všetko prispieva k tomu, že sa zlepšujú prirodzené funkcie chodidla.

Nie je tiež jedno, po čom naboso chodíme. Odporúčané povrchy sú tie nerovné, teda piesok, tráva, okrúhle kamienky. Naše prostredie však nie je ideálne, najmä na verejných priestranstvách treba dávať pozor na nečistoty, stačí malý úlomok skla či kovu a môže dôjsť k nepríjemnému poraneniu chodidla „Niektoré obce či organizácie zriaďujú pocitové chodníky, na ktorých sa striedajú rôzne povrchy, napríklad drevo, kameň, piesok, tráva či korkové štuple. Chôdzou po tomto chodníku sa vymasírujú plôšky nôh, čím sa zlepší nielen nervový systém, ale aj psychické zdravie,“ odporúča fyzioterapeutka.

Zdôrazňuje, že obuť sa však určite treba pred chôdzou po betóne, asfalte, dlažbe či parketách, teda povrchoch, ktoré sú tvrdé a rovné, aby zbytočne nezaťažovali kĺby. Okrem toho, niektorí odborníci upozorňujú, že chôdzou naboso sa môžu dostať cez kožu, prípadne trhlinky či drobné poranenia do organizmu aj škodlivé chemikálie, napríklad z asfaltu. Ak však má človek poranené chodilo – hoci len pľuzgiere či škrabance, nemal by chodiť naboso vzhľadom na riziko vzniku infekcie.

Pri otázke, či dovoliť deťom chodiť naboso, Libuša Klamárová hovorí bez zaváhania áno. Práve deti a mladší ľudia majú totiž chodidlo ohybné, ktoé sa dokáže ľahko prispôsobiť. Naopak, opatrní by mali byť podľa nej starší ľudia, ktorí sú zvyknutí na pevnú obuv a sú náchylnejší na poškodenia kĺbov.

Pre koho je chôdza naboso nežiaduca, sú diabetici. „Ak by sa poranila diabetická noha, ťažko by sa hojila a u tejto skupiny ľudí je tiež vysoké riziko rôznych komplikácii,“ uzatvára fyzioterapeutka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >