Vytrvalej bojovníčke Emke zaspieva Jana Kirschner a Para

pt, 24. júla 2019 o 06:00

Za svoje miesto na tomto svete sa bije už od narodenia. Emke Krajčírovej bezprostredne po príchode na svet zistili vážnu infekciu, ktorá ju prinútila od prvých chvíľ bojovať o život. Bojuje dodnes, už 11 rokov. Nevie chodiť, rozprávať, dobre nevidí ani nepočuje, napriek tomu sa vytrvalo snaží.

Emka a jej sestry. Sú pre ňu inšpiráciou aj motiváciou.

Foto: Nadácia Adeli


Emka bola vytúžené dieťa manželov Krajčírovcov. Zákerná infekcia jej však značne poškodila mozog, sluch a zrak. A tak namiesto radosti z prvých pokrokov riešili ona i jej rodina záchranu života.

Emka má za sebou viacero operácií a zákrokov, ktoré vždy zvládla neuveriteľne statočne. Bez veľkého plaču či sebaľutovania.

Napriek dlhej a náročnej liečbe má Emka úplne iné detstvo ako jej rovesníci. Kým tí trávia prvé roky hraním a objavovaním sveta, ona bojuje o každý pohyb, ktorý by mohla urobiť sama. Predovšetkým rehabilitáciami a potrebnými zákrokmi.

Emka s mamou a sestrami v rehabilitačnom centre Adeli.

Foto: Nadácia Adeli

„Emka je ležiace dievčatko, no snaží sa ako najviac vie. Má neskutočnú chuť žiť, je veľmi spoločenská a komunikatívna takým svojským spôsobom,“ opisuje jej mama Gabriela.

Zázraky čakať nemožno, ide najmä o to, aby sa stav nezhoršoval, aby Emka nemala bolesti a mohla sa tešiť aspoň z drobností. Veľmi jej pomáhajú jej dve mladšie sestry. Tie ju motivujú a povzbudzujú. „Veľmi sa s ňou túžia hrať a ona s nimi,“ približuje Gabriela Krajčírová. Sú to krásne chvíle, a zároveň dojímavé.

„Pre nás ako rodičov je na jednej strane krásne sledovať ako jej dve sestry pomáhajú, no na druhej strane sa nám tlačia slzy do očí, keď vidíme ako si Emka nemôže vychutnať obyčajnú naháňačku, či hru s bábikami,“ dodáva.

Napriek všetkému to nevzdávajú. „Emka je pre nás inšpiráciou a zrkadlom toho, čo je v živote dôležité. A pre jej vnútornú silu a krásny úsmev s ňou bojujeme a podporujeme ju,“ vraví.

Emka rehabilituje v neurorehabilitačnom centre Adeli Medical Centre, čo je pre rodinu finančne náročné. Z jej rodičov pracuje iba otec, mama nemôže, pretože sa o Emku stará. Preto je každá pomoc vítaná. Emka má uverejnený svoj príbeh na stránke Nadácie Adeli a pomôcť môže každý aj zaslaním darcovskej SMS v tvare: DMS ADELI na číslo 877, do konca augusta 2019.

V rámci charity pôjde na podporu Emky a jej liečbu časť výťažku z piatkového koncertu Jany Kirschner a skupiny Para. Konkrétne dve percentá z ceny každého predaného lístka. Koncert sa začína o ôsmej večer v prírodnom amfiteátri. Vstupenky možno kúpiť aj priamo na mieste za 25 eur, v predpredaji sú za 19. Lístok pre deti nad 10 rokov stojí 10 eur.

Emkina rodina je za podporu vďačná. „Sme vďační za každú pomoc. Ďakujeme všetkým dobrým ľuďom, ktorí nám pomôžu,“ vraví Gabriela.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >