Vyššie dávky. Rodičia dostanú v tomto roku od štátu viac peňazí. Týka sa to aj vás?

pt, 5. januára 2024 o 06:14

Rodičia s bábätkami, ale aj budúce mamičky sa v tomto roku môžu tešiť na viac peňazí. Štát im bude v niektorých prípadoch vyplácať vyššie dávky, a to vzhľadom na úpravu maximálneho vymeriavacieho základu, z ktorého sa vypočítavajú.

Niektoré rodiny s malými deťmi si môžu v tomto roku finančne polepšiť.

Foto: shutterstock.com

Maximálny vymeriavací základ sa totiž zvýšil, čo znamená, že vzrástli aj samotné maximálne sumy dávok. Materské, ktoré dostávajú rodičia detí v prvých mesiacoch po narodení dieťaťa, dosiahne najviac 64,306875 eura na deň. Pri 30-dňovom mesiaci tak môže rodič dostať materské maximálne 1 929,30 eura, pri 31-dňovom mesiaci až 1 993,60 eura. Konkrétna výška pre toho ktorého človeka však závisí od toho, z akého vymeriavacieho základu platil nemocenské odvody do Sociálnej poisťovne, teda najčastejšie z hrubej mzdy.

Podobne sa zvyšuje aj maximálna suma dávky tehotenské, ktorú dostávajú tehotné ženy od začiatku 13. týždňa tehotenstva, ak platia odvody alebo už neplatia, ale ešte sa na nich vzťahuje tzv. ochranná lehota, ako keby ich platili. Maximálna denná suma tehotenského sa zvýšila na 12,861375 eura, čo znamená, že mesačná dávka bude 385,90 eura, resp. 398,80 eura, podľa toho, či má mesiac 30 alebo 31 dní.

Viac dostanú aj rodičia na „očeerkách“, ak ostanú doma s chorými deťmi alebo ak s nimi pôjdu na vyšetrenia. Najvyššie ošetrovné bude v tomto roku 47,158375 eura. Rodičia ošetrovné môžu poberať najviac 14 dní, čo znamená, že najvyššia dávka za toto obdobie bude 660,30 eura.

Hore ide aj dlhodobé ošetrovné, ktoré Sociálna poisťovňa po splnení zákonných podmienok vypláca najviac 90 dní. Jeho maximálna výška bude pri 30-dňovom mesiaci 1 414,80 eura a 1 462 eur pri 31-dňovom.

Prídavky na deti a rodičovský príspevok zatiaľ bez zmien

Najčastejšie vyplácaná dávka, ktorou sú prídavky na deti, sa od januára nemení. Zostáva na momentálnej úrovni 60 eur. Príplatok k prídavku na dieťa je tiež na nezmenenej hranici – 30 eur. Bez zmien je nateraz aj rodičovský príspevok, ktorý dostávajú rodičia po skončení vyplácania materského, kým dieťa nedovŕši tri roky (a v prípade nepriaznivého zdravotného stavu šesť). Ten je 473,30 eur, ak žena pred nástupom na materskú pracovala a vznikol jej nárok na materské. Ak žena nepracovala a nepoberala materské, ale hneď po pôrode dostávala rodičovský príspevok, jeho výška je 345,20 eura. Tie isté sumy zostávajú aj pri rodičovskom príspevku, ktorý môžu poberať rodičia detí vo veku troch až šiestich rokov, ak im ich pre nedostatok miesta neprijali do spádovej škôlky. Tento príspevok sa viaže na školský, nie na kalendárny rok, teda od septembra do konca augusta nasledujúceho roka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >