Počet detí v hmotnej núdzi na Slovensku stúpa

SITA, gb, 10. januára 2023 o 05:15

Počet detí v hmotnej núdzi sa zvýšil o takmer desať tisíc.

Detí v hmotnej núdzi, žiaľ, pribúda.

Foto: shutterstock.com

V hmotnej núdzi sa ku koncu novembra minulého roka na Slovensku nachádzalo 56,9 tisíca detí. Oproti októbru vlaňajška išlo o nárast o 127 detí, medziročne sa však počet detí v hmotnej núdzi zvýšil až o 8,6 tisíca. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ku koncu jedenásteho mesiaca vlaňajška bolo pritom v hmotnej núdzi 35,8-tisíca jednotlivcov bez detí, sociálne odkázaných jednotlivcov s jedným až štyrmi deťmi bolo desať tisíc. Jednotlivcov v hmotnej núdzi s viac ako štyrmi deťmi vykázali úrady práce a sociálnych vecí 269.

Sociálne odkázaných dvojíc s jedným až štyrmi deťmi bolo 11,2 tisíca. Dvojíc s viac ako štyrmi deťmi, odkázaných na dávky v hmotnej núdzi, úrady evidovali ku koncu novembra minulého roka 2,4 tisíca. A napokon, v systéme hmotnej núdze bolo aj 5,1 tisíca bezdetných dvojíc.

Človek v zlej ekonomickej situácii má nárok na dávku v hmotnej núdzi. Tá je vo výške 74 eur mesačne, ak ide o jednotlivca, 140,70 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi, 128,60 eura mesačne, ak ide o dvojicu bez detí, 192,40 eur mesačne, ak ide o dvojicu s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi, 205,50 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi a 259,40 eura mesačne, ak ide o dvojicu s viac ako štyrmi deťmi. Okrem toho majú ľudia v hmotnej núdzi nárok aj na ďalšie štátne príspevky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa