Sila citróna. 10 tipov na jeho využitie v domácnosti. Vyrobte si liek, čistidlo či osviežovač vzduchu

Patricia Poprocká, 11. januára 2023 o 06:58

V tomto období chrípok a prechladnutí je citrón cenným zdrojom vitamínov. Okrem ochutenia teplého čaju ho však možno využiť aj na množstvo ďalších spôsobov. A to pre jeho cenné antibakteriálne a antiseptické účinky.

Citrón, žltý kyslý zázrak.

Foto: shutterstock

Liek

Pitie pohára vody s citrónom každé ráno má na zdravie priaznivý efekt. Prečistí organizmus, podporuje imunitu, pôsobí protizápalovo a protivírusovo. Citrón sa tiež pridáva do domácich receptov proti kašľu či pri nachladnutí – napríklad v známej trojici nastrúhaný zázvor, med a citrón. Ďalšia kombinácia je cesnak, cibuľa, med a citrón. Proti kašľu sa tiež odporúča škorica s citrónom a medom.

Ochucovadlo

Stačí pár kvapiek a úplne inú chuť dostane omáčka, polievka, zeleninový šalát, dokonca i sladký zákusok. Vyskúšajte vytlačiť šťavu z polovice citróna do cesta na bábovku, prípadne ním potrite medovníčky alebo iné sušienky, ktoré po upečení vyberiete z rúry, získajú lahodnú, trošku tajomnú a sviežu príchuť.

Čistidlo

Aj tu robí pár kvapiek citrónovej šťavy zázraky. Nechajte ich pôsobiť na škvrny na kachličkách či umývadlách, potom pretrite handričkou. Účinkujú i na vodný kameň, ale chce to trocha času, desiatky minút. Šupky z citróna (alebo iných citrusov) zasa môžete pridať do octu a máte tak vyrobený domáci saponát do kúpeľní s príjemnou vôňou. Pre väčší účinok môžete pridať aj lyžičku sódy bikarbóny, ale pozor, nech máte dostatočne veľkú fľašu, aby vám to pri prvotnej reakcii nevykypelo.

Pomocník pri praní

Účinný je na škvrny na oblečení – jednoducho priložte plátok citrónu alebo nakvapkajte citrónovú šťavu na škvrnu, nechajte pôsobiť aspoň hodinu a potom operte. Citrón účinkuje aj na zašednuté biele oblečenie – ponorte ho na hodinu (i viac) do prevarenej vody s citrónom.

Osviežovač vzduchu

Tie z obchodu sú síce výrazné, neraz však plné chemikálií. Príjemné prevoňanie domácnosti si možno vyrobiť doma práve z citróna. Nakrájajte ho na plátky, zalejte trochou vody a posypte klinčekmi. Ak chcete, môžete pridať, resp. ich nahradiť škoricou.

Pohlcovač pachov

Najčastejšie zatuchliny vznikajú v chladničke a umývačke riadu. Do chladničky postačí vložiť rozkrojený citrón, prípadne jeho plátky v mištičke. Do umývačky riadu sa odporúča pridať k umývaciemu programu už použitý citrón, bez šťavy. Je lacnejší než osviežovače a – bez chemikálií. Vôňa zaručená.

Proti moliam

V tomto prípade pomáhajú šupky, najlepšie vysušené. Vložte ich vo vrecúšku do šatníka a máte oveľa príjemnejší odpudzovač molí než slávny naftalín. (Proti moliam fungujú aj šupky z iných citrusov, tiež vysušená levanduľa.)

Čistič dreva

Kuchynské drevené dosky na krájanie potrite citrónovou šťavou a nechajte vsiaknuť. Potom opláchnite vodou. Odstránia sa tak farebné škvrny, ktoré ostali napríklad po cvikle či krvavom mäse, tiež zápachy po cibuli, cesnaku, rybách, no a v neposlednom rade aj baktérie v štrbinách dosky. Platí to aj na dosky na kuchynskej linke.

Na krajšiu pleť

Vhodný je, ak má pleť sklon k mastnote. Citrón čistí a sťahuje póry, pokojne ho použite namiesto pleťovej vody – naneste pár kvapiek na tampón a vyčistite tvár ako obyčajne, potom prepláchnite vodou. Prípadne citrón zrieďte s vodou a takto si vyčistite pleť bez následného oplachovania.

Po poštípaní hmyzom

Štípance ťažko znášajú najmä deti. Na zmiernenie svrbenia poslúži citrónová šťava, môžete priložiť tiež listy z medovky alebo skorocelu.


ANKETA:

Využívate citrón aj inak než pri varení?

84,1%



4,5%



11,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >