Vyrobte si doma krém na opaľovanie. Vyrovná sa tým z obchodu a neobsahuje škodlivé zložky

pt, 16. júla 2023 o 06:10

Bez ochranného krému v lete ani na krok, znie odporúčanie lekárov z každej strany. Nie je však krém ako krém, niektoré vyvolávajú alergickú reakciu, niektoré zasa nechránia pokožku dostatočne. Mnohé okrem toho obsahujú chemikálie ako oxybenzón, parabény či rôzne petrochemické látky. Ak chcete opaľovací krém, ktorého zloženie poznáte, skúste si vyrobiť vlastný.

Domáci opaľovací krém je vhodný aj pre deti. Pamätajte, že by nemali byť vystavované priamemu slnku.

Foto: shutterstock.com

Chemikálie v opaľovacích krémoch sa cez kožu dostanú do organizmu, ktorý ich musí spracovávať. Niektoré štúdie poukazujú aj na škodlivosť niektorých zložiek, napríklad oxybenzónu.

Domáci krém, kde sa nemusíte obávať niektorej zo zložiek, si vyrobíte nasledovne: Dve polievkové lyžice kokosového oleja, dve polievkové lyžice bambuckého masla a jednu kávovú lyžičku včelieho vosku, ktorý dodáva krému odolnosť voči vode roztopte vo vodnom kúpeli. Odporúča sa vosk predtým nakrájať nadrobno, pretože sa pomaly rozpúšťa. Potom do zmesi pridajte 4 polievkové lyžice olivového oleja a 1 ampulku (mililiter) vitamínu E, ktorý kúpite v lekárni a (rovnako z lekárne) aj 3 polievkové lyžice oxidu zinočnatého. Pri manipulácií s ním pozor na jeho vdýchnutie, pre istotu si prekryte dýchacie cesty.

Potom všetko vyšľahajte elektrickým šľahačom a dajte stabilizovať do chladničky. „Ak nemáte spomínané ingrediencie, nevadí. Pre rovnaký efekt postačí zmiešať napr. čistý kokosový olej s oxidom zinočnatým,“ radí autorka receptu PharmDr. Diana Giba, vyštudovaná farmaceutka, ktorá sa o svoje skúsenosti a recepty, vrátane tohto, delí na portáli tvojlekarnik.sk.

Takto pripravený opaľovací krém má ochranný faktor SPF podľa nej asi 20. „To nie je málo, keďže faktor 15 zachytí 93 percent žiarenia a faktor 50 98 percent. Rozdiel medzi nimi je teda len 5 % a to len vtedy, ak použijete vyše 30 ml opaľovacieho prípravku na jednu dospelú osobu,“ dodáva s tým, že ak predsa len chcete zvýšiť SPF pripraveného krému, pridajte trochu oleja z mrkvových semien (SPF 40).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >