Krému proti slnku si nanášame primálo, nechráni. Koľko ho treba na jedno použitie?

SITA, 2. júla 2020 o 04:15

Výskyt melanómu na Slovensku stúpa. Podľa dát z Národného centra zdravotníckych informácií bolo v starostlivosti odborníkov v roku 2017 takmer 16-tisíc mužov a 19-tisíc žien s rakovinou kože. V roku 2018 to bolo už takmer 17-tisíc mužov a 20-tisíc žien. Za rok teda pribudne približne dvetisíc nových onkologických kožných ochorení.

Leto dáva možnosť oddychu a nových zážitkov, ale chráňte si kožu.

Foto: Shutterstock.com

Podľa Silvie Schmidtmayerovej zo Združenia pacientov s dermatologickými malignitami sa zvyšuje podiel mladých ľudí do 40 rokov, ktorí trpia melanómom. Melanóm, najagresívnejšia a najzávažnejšia forma rakoviny kože, tvorí približne 20 percent z týchto každoročne novodiagnostikovaných pacientov. Zvyšuje sa pritom podiel mladých ľudí do 40 rokov.

Výskyt melanómu súvisí s vystavovaním kože UV žiareniu. Z hľadiska jeho vzniku je v porovnaní s pravidelným slnením nebezpečnejšie práve intenzívne občasné, teda nárazové opaľovanie a akútne spálenie po krátkom pobyte na slnku. Farmaceutka z lekárne Dr.Max Jana Varsová preto pri opaľovaní a dlhšom pobyte na slnku odporúča dbať na správnu ochranu kože.

„Väčšina ľudí zvyčajne nanáša na kožu výrazne menšie množstvo opaľovacieho prípravku, než aké je potrebné na dosiahnutie deklarovaného stupňa ochrany. Pritom, ak sa na pokožku nanesie nedostatočné, napríklad iba polovičné množstvo, ochrana sa zníži až o dve tretiny," uviedla farmaceutka a ako doplnila, dospelý človek potrebuje na jedno nanesenie na celé telo približne dve polievkové lyžice opaľovacieho prípravku. Na tvár je to zhruba množstvo, ktoré zodpovedá objemu jednej kávovej lyžičky. Varsová však upozorňuje, že­ žiadny opaľovací prípravok neposkytuje stopercentnú ochranu pred slnečným žiarením.

Melanóm sa vo väčšine prípadov vyskytuje na plochách kože, ktoré sú nárazovo vystavované slnečnému žiareniu. Môže sa však vyskytnúť kdekoľvek na tele, napríklad v oku, na slizniciach či pod nechtom. Schmidtmayerová upozorňuje, že melanóm je najzhubnejšia forma rakoviny kože. Má vysoký potenciál metastázovať a má zároveň obmedzené možnosti terapie. Na pôsobenie slnečných lúčov je oveľa citlivejšia pokožka dieťaťa ako dospelého človeka. Je tenšia, na slnečné žiarenie nie je zvyknutá a až do puberty nemá úplne vyvinutú obrannú schopnosť. Deti do šiestich mesiacov by sa podľa farmaceutky Varsovej nemali vystavovať priamemu slnku vôbec.

Deti do troch rokov by sa nemali cielene opaľovať. Ako doplnila Schmidtmayerová, odhaduje sa, že už jedno spálenie slnkom v detskom veku, ktoré spôsobí pľuzgiere, riziko vzniku melanómu v neskoršom veku zdvojnásobuje. Koža má totiž pamäťovú stopu a jej poškodzovanie sa hromadí. „Jemná detská pokožka toleruje lepšie prípravky, ktoré neobsahujú farbivá, konzervačné látky či parfumy. Detské opaľovacie prípravky majú jasné označenie, že sú určené špeciálne pre deti," uzavrela Varsová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >