Vymyslená identita, fiktívne vzdušné zámky. Online závislosti ničia životy už školákom, pozor najmä na tieto štyri

Patricia Poprocká, 16. augusta 2023 o 06:34

„Všetko je na webe“ – niekdajší reklamný slogan je už dávno realitou, žiaľ, nástrahám internetu veľa ľudí len ťažko odoláva. Okrem podvodov, šikanovania či iných foriem online zneužívania sa rozrastá aj internetová závislosť, a to už medzi mladými.

Počkaj, počkaj, ešte toto pozrieme... Počítač dokáže deti zaujať na veľa hodín, je na rodičoch, aby to ustrážili.

Foto: shutterstock

Nedovoliť deťom surfovať po internete je dnes prakticky nemožné. V nižšom veku sa to ešte dá, hoci sa spoločnosti snažia osloviť už najmenšie deti formou rôznych rozprávok či hier na internete. V tomto prípade je však na rodičoch, ako budú svoje deti viesť a akú formu zábavy pre ne zvolia.

Pre školákov je však už situácia iná. Už samotné školy vedú deti k tomu, aby si na internete hľadali potrebné informácie k učivu alebo na iné samostatné projekty. No a čím viac času strávia deti na internete, tým väčšie riziká negatívnych dopadov na psychiku a celkový životný štýl.

Mladí ľudia trávia v súčasnosti na internete podľa prieskumov oveľa viac času než dospelí, a hoci závislosť od internetu zatiaľ nie je uznaná za diagnostikovateľnú duševnú poruchu, ohrozenie tu stále je. Sú školy, ktoré už zakázali žiakom mať počas vyučovania pri sebe mobil alebo smart hodinky, pretože situácia začína byť neúnosná – žiaci trávia čas na sociálnych sieťach, odpútaní od skutočného života, pribúda psychických problémov i mladých užívajúcich antidepresíva.

Trávenie času online sa podľa odborníkov stáva problémom, keď to narúša schopnosť dieťaťa viesť normálny život. „Sociálne siete či online hry vedia byť pre detský mozog natoľko stimulujúce, že zabúdajú na prestávky, vynechávajú jedlo, spánok, nesústredia sa na školu, netrávia čas s kamarátmi či rodinou. Intenzívna prítomnosť na sociálnych sieťach im zasa môže spôsobovať úzkosti a depresie,“ upozorňuje Matej Šťavina zo spoločnosti Lenovo, ktorý sa venuje vzdelávaniu detí a mladých ľudí na školách. Dôležité podľa neho je, aby sa mladí na internete venovali činnostiam primeraným im veku a pochopiteľne, len primeraný čas.

Závislosť na internete je široký pojem, ktorý zahŕňa celú škálu správania a hoci neexistujú oficiálne diagnostické postupy a kritériá, je viacero typov závislosti na internete, na ktoré si treba dať pozor:

1. Online vzťahy – či už cez sociálne siete alebo rôzne četovacie miestnosti, pre ktoré dokáže človek zanedbávať vzťahy v reálnom živote. Často pod vymyslenou identitou. Závislý človek si môže takto vypestovať nerealistické očakávania týkajúce sa osobných interakcií či neschopnosť nadväzovať vzťahy v reálnom živote. Posledné štúdie ukazujú, že až desatina používateľov sociálnych sietí je na nich závislých.

2. Nutkavé používanie internetu – interaktívne online aktivity ako online hry, online obchodovanie na burzách, online aukcie či online nakupovanie, to všetko môže mať negatívny dopad na finančnú situáciu, ale aj pracovnú morálku ale aj medziľudské vzťahy.

3. Kompulzívne vyhľadávanie informácií – často u ľudí s predispozíciou na obsesívno-kompulzívnu poruchu, kedy má závislý neovládateľnú potrebu zbierať a organizovať informácie, čo môže znižovať jeho produktivitu v práci či v škole.

4. Závislosť na počítačových hrách – toto je zatiaľ jediná porucha, ktorá bola oficiálne uznaná a zahrnutá do Medzinárodnej klasifikácie chorôb.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >