Všetkého veľa škodí. Aké nežiaduce účinky má, ak konzumujete priveľa vitamínov a minerálov z lekárne?

Gabriela Bachárová, 9. marca 2022 o 04:30

V dobrej viere, že robíme niečo pre svoje zdravie, si môžeme aj uškodiť. Ak to napríklad preženiete s príjmom umelého vitamínu D, ľahko si spôsobíte nebezpečný nadbytok vápnika v organizme.

S výživovými doplnkami maximálne opatrne.

Foto: Shutterstock.com

Najmä v súčasnosti užíva nejaký umelý vitamín či minerál veľké množstvo ľudí, naučili sme sa to kvôli covidu, keď sme verili, že najmä vysoké dávky vitamínu D nám zaistia ľahký priebeh ochorenia. Doplnky stravy môžu veľmi pomôcť, ak vám priamo chýba nejaký vitamín či minerál. Pokiaľ to však s nimi preženiete, môžu vám veľmi uškodiť. Zvlášť nebezpečné je to u detí. Užívajte preto len dávky odporúčané výrobcom prípravku. Pozrime sa na najčastejšie užívané doplnky. Prečo je na mieste len ich umiernená konzumácia?

Vitamín A

Áčko udržuje pevné kosti, zdravú kožu, funkčný reprodukčný systém, dobrý zrak a tiež pomáha posilňovať imunitu. Skvelý antioxidant, ktorý chráni pred voľnými radikálmi, schopnými vyvolať onkologické či srdcovo-cievne ochorenia.

Nadmerné dávky vitamínu A sú však toxické. Môžu spôsobiť vypadávanie vlasov, vracanie, bolesti hlavy, dokonca dvojité videnie. U tehotných žien sa áčko neodporúča užívať vôbec, pretože príliš vysoké dávky môžu spôsobiť u plodu vrodené poruchy.

Kyselina listová (vitamín B9)

Kyselina listová je dôležitá predovšetkým v tehotenstve, v rámci zaistenia zdravého vývoja plodu. Preto ju často užívajú práve gravidné ženy. Potrebujeme ju aj na správnu tvorbu červených krviniek a zníženie vysokej hladiny homocysteínu, látky, ktorá môže spôsobiť srdcové problémy.

Dlhodobo vysoké dávky kyseliny listovej však môžu nepriaznivo ovplyvniť využitie dôležitého minerálu zinku v organizme, prípadne zakryť v krvnom obraze nedostatok vitamínu B12, ktorý bráni vzniku anémie a udržiava zdravý nervový systém. Kyselina listová tiež narúša účinok liekov proti epilepsii.

Vitamín C

Nevyhnutný pre silnú obranyschopnosť, ďalej pomáha hojiť rany, mierni únavu, potrebuje ho aj naša koža, aby bola pružná. A napokon pôsobí tiež ako antioxidant. V prípade infekcie alebo ako jej prevencia rôzne zdroje odporúčajú extrémne zvýšiť príjem céčka, má to dokonca pomáhať liečiť aj rakovinu.

Avšak vysoké dávky céčka nad jeden gram denne spomaľujú pohyb čriev a narušujú tak jeho správne fungovanie. Extrémny príjem vedie k vzniku obličkových kameňov. Vysoká hladina tohto vitamínu môže ďalej zamaskovať prítomnosť krvi v stolici, ktorou sa prejavuje rakovina hrubého čreva.

Vitamín D

Nezaobíde sa bez neho naša imunita a kosti. Nevyhnutný na vstrebávanie vápnika a fosforu z prijatej potravy. Nedostatok déčka vedie k depresii, bolesti svalov či kĺbov, infekciám, vypadávaniu vlasov.

Keďže vitamín D reguluje ukladanie vápniku v tele, príliš vysoké dávky déčka môžu tento krehký mechanizmus narušiť. Jedným z dôsledkov je hyperkalcémia, nadmerné ukladanie vápnika v organizme, čo je potencionálne život ohrozujúci stav. Hyperkalcémia sa prejavuje napríklad nevoľnosťou, zvracaním či zápalom pankreasu.

Vitamín E

Éčko je dôležité pre dobrú obranyschopnosť organizmus. Posilňuje srdce a cievy, lieči kožné problémy, u starších ľudí zamedzuje vzniku aterosklerózy a spolu s vitamínom C predstavuje aj istú hrádzu pred obávanou demenciou. Silný antioxidant.

Lenže ak máte nedostatok vitamínu K v organizme, vysoké dávky éčka majú potenciál znížiť zrážanlivosť krvi, čo vedie ku krvácaniu. Ďalšími prejavmi nadmerného príjmu sú nevoľnosť či hnačka. Vitamín E by ľudia s vysokým krvným tlakom alebo ischemickou chorobou srdca mali užívať len pod dohľadom lekára.

Magnézium

Veľa ľudí ho užíva, aby si zlepšili náladu a bojovali tak s depresiami. Magnézium potrebujeme nielen pre silné nervy, ale aj dobre fungujúce svaly a zdravé srdce. Tento minerál tiež poskytuje úľavu pri predmenštruačných bolestiach hlavy. Ak to ale s horčíkom preženiete, hrozí nevoľnosť či depresie. Extrémne dávky vás dokonca môžu zabiť.

Vápnik

Dôležitý hlavne pre deti a mladých ľudí, pretože zvyšuje hustotu kostí. U starších znižuje riziko vzniku osteoporózy, teda rednutia kostí. Dlhodobé vysoké dávky však môžu spôsobiť tvorbu obličkových kameňov a usadzovať sa v stenách tepien, čo vedie k ich zúženiu a v dôsledku k vážnym srdcovo-cievnym problémom. Nadmerný príjem znižuje i schopnosť organizmu využiť pre svoje potreby horčík.

Zinok

Zinok patrí k látkam, ktoré podporujú našu obranyschopnosť. Tiež pomáha hojiť rany a môže zlepšiť akné. Pri užití vysokej dávky sa ale môže narušiť vstrebávanie železa a medi, čo spôsobí ich nedostatok. Navonok sa nadmerný príjem prejaví nevoľnosťou, vracaním, bolesťou brucha a horúčkou.

Železo

Znižuje únavu a vyčerpanie, zlepšuje sústredenie. Pomáha predchádzať vzniku anémie, aj ju rieši. Pozitívny vplyv má železo i na pružnosť pokožky. Avšak vo vysokých dávkach spôsobuje neúčinnosť antibiotík a dokonca počas infekcie pomáha rásť niektorým baktériám. Celkovo potom urýchľuje proces starnutia a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.
(Použitý zdroj: kniha Amandy Ursellovej Vitamíny a minerály, vyšla v češtine)

Upozornenie!
Ak užívate lieky na chronické ochorenia a do toho neregulovane beriete veľké množstvo rôznych doplnkov stravy, môžete si poškodiť pečeň.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >