Vrodené chyby srdca u bábätiek. Čo na ne vplýva a ktoré možno vyliečiť?

Patricia Poprocká, 7. mája 2020 o 04:54

Vrodené chyby srdca u bábätiek postihujú zhruba 0,8 percenta novorodencov a rozpoznať ich možno niekedy už v maternici. Niektoré vymiznú spontánne, iné treba operovať a sú aj také, kde lekári radšej odporúčajú umelé prerušenie tehotenstva. Na ich výskyt majú vplyv rôzne faktory – od genetických dispozícií cez akútne ochorenia matky či užívanie omamných látok v tehotenstve.

Mnohé anomálie dokážu lekári rozpoznať pomocou ultrazvuku už v maternici.

Foto: shutterstock.com

Faktorom, ktorý zvyšuje riziko srdcovej vady dieťaťa je vek matky nad 35 rokov, jej vrodená srdcová chyba, ochorenie inej telesnej sústavy, cukrovka, infekčné ochorenia ako rubeola či toxoplazmóza, alkohol, drogy, fajčenie ale aj viacplodové tehotenstvo.

Ako upozorňuje MUDr. Michal Holáň v knihe Tehotenstvo v obrazoch, ak má jeden z rodičov srdcovú vadu, riziko, že ju zdedia aj deti, sa pohybuje od 2,5 do 10,7 percenta. U diabetikov môže byť postihnuté jedno z 20 detí a ak je matka alkoholička, riziko vrodených srdcových chýb je 29-50-percentné.

Michal Holáň uvádza prehľad najčastejších vrodených srdcových chýb aj s prognózami liečby:

Komorový defekt

Je najčastejšou srdcovou vadou, tvorí zhruba polovicu všetkých srdcových chýb. „Často býva spojený s inými vrodenými srdcovými chybami a je aj súčasťou viacerých komplexných srdcových chýb,“ vysvetľuje doktor. Od toho, do akej miery je liečiteľný a ovplyvní kvalitu života, závisí jeho veľkosť a umiestnenie.

Malé dierky v komorovej priehradke sa zvyknú uzavrieť aj samé do jedného roka, väčšie treba operovať. „Vo všeobecnosti platí, že komorový defekt, ktorý nie je združený s ďalšími vrodenými chybami, je v súčasnosti výborne riešiteľný,“ pripomína Michal Holáň s tým, že ani neovplyvňuje kvalitu života detí.

Hypoplastický ľavokomorový syndróm

Ide o závažnú chybu s veľmi nepriaznivými prognózami. V systémovom obehu sa nachádza viac desaturovanej krvi, čo bábätkám sfarbí kožu a sliznice na sivasto až modro. Operácia je nevyhnutná, nie však možná u všetkých detí. Operuje sa v troch etapách, v prvom týždni, treťom mesiaci a v druhom roku života, znamená však v podstate len záchranu života bez vyhliadok na zlepšenie. Srdce ani po operáciách nefunguje ako pumpa, vzniká len akási jednokomorvá cirkulácia krvi, pasívny prietok z tela do pľúcnych ciev.

„Je to jedna z mála srdcových chýb, pri ktorej sa rodičom odporúča ukončenie tehotenstva do 24. týždňa,“ konštatuje MUDr. Holáň s tým, že ťažké rozhodnutie je na rodičoch.

Fallotova tetralógia

Je to najčastejšia vrodená chyba, pri ktorej je pokožka detí modrá. Zahŕňa v sebe štyri anomálie – defekt komorového spektra, nasadajúcu aortu nad týmto defektom, zúženie pľúcnice a hypertrofiu pravej komory. Pre zúženú pľúcnicu totiž v tejto komore stúpa tlak, čo spôsobuje, že sa odkysličená krv dostáva aj na ľavú stranu srdca, do aorty i systémového riečiska. Dochádza tak k miešaniu okysličenej a odkysličenej krvi. Operácia je potrebná, výsledok zväčša dobrý, i keď niekedy môže zostať pľúcnica stále zúžená.

D-Transpozícia veľkých ciev

Tvorí asi päť percent všetkých vrodených vád srdca u detí. Za normálnych okolností aorta (najväčšia ľudská tepna) vystupuje z ľavej srdcovej komory (vedie okysličenú krv), pri tejto diagnóze však vystupuje z pravej, čiže vedie odkysličenú krv. Pľúcnica ide zasa naopak – za normálnych okolností vystupuje z pravej komory, v tomto prípade z ľavej. Základným chorobným mechanizmom je oddelená pľúcna a systémová cirkulácia, ktoré pracujú paralelne a nezávisle od seba. Podmienkou prežitia novorodenca je miešanie okysličenej a odkysličenej krvi v srdci alebo na úrovni veľkých ciev. Prvým signálom, že ide o túto diagnózu je modré sfarbenie novorodenca, ktoré nemizne a zrýchlená akcia srdca.

Operácia je v tomto prípade potrebná, na rozdiel od hypoplastického ľavokomorového syndrómu však aj účinná a deti po nej vedú plnohodnotný život bez výraznejších obmedzení.

Dvojitý výtok z pravej komory

Abnormalita, keď aorta aj pľúcnica odstupujú z pravej komory. Liečba i výsledok závisí od konkrétneho prípadu – v akom vzťahu sú obe tieto cievy, či jedna nie je zúžená, a podobne.

Kompletný AV kanálový defekt

Trpí ňou 40 percent detí s Downovým syndrómom. Ako vysvetľuje MUDr. Holáň, ide o dieru predsieňového septa a o defekt komorového septa vo vtokovej oblasti. Medzi predsieňami a komorami funguje len jedna spoločná chlopňa, ktorá prepúšťa. Ak ju však nesprevádzajú ďalšie chyby na srdiečku, dá sa relatívne úspešne operovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >