Idete sa s deťmi kúpať? Nafukovacie kruhy či rukávniky môžu byť smrteľne nebezpečné

Gabriela Bachárová, 6. júla 2019 o 06:10

Dáte svojho malého neplavca do nafukovacieho plastového kruhu, na ruky mu navlečiete rukávniky a myslíte si, že je v bezpečí a nemôže sa mu vo vode nič stať. V skutočnosti sú však tieto pomôcky veľmi zradné.

Kruh do vody je nebezpečná pomôcka.

Foto: Shutterstock.com

„Bežne sa pri kúpaní rodičov s deťmi počas letných mesiacov využívajú dostupné plavecké pomôcky pre menšie deti v predškolskom veku. Najčastejšie rôzne kolesá, rukávniky, ktoré umožňujú nadnášanie pri hladine vody. Ich používanie je však obmedzujúce pre pohyb horných končatín. Zásada pri ich používaní je, že dospelý sa nesmie od dieťaťa vzdialiť, pretože z kolesa je možné aj vypadnúť alebo sa vyšmyknúť,“ hovorí profesorka Yvetta Macejková z Katedry športov v prírode a plávania na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

Ak dieťa z nafukovacieho kruhu vypadne alebo ním podkĺzne, vietor pomôcku môže rýchlo odniesť preč. Malý neplavec sa tak nebude mať čoho chytiť a nešťastie je na svete. „Spomínam si na svoje vlastné detstvo. Raz sme boli na kúpalisku, malý brat vtedy ešte nevedel plávať, tak rodičia použili práve túto pomôcku, aby sa udržal na hladine. On sa v nej však prevrátil, hlava a trup sa mu dostali pod vodu a on sám sa nemohol z kruhu dostať von. Rýchlo sme mu pomohli, ale ak by si ho nikto nevšimol, mohlo to dopadnúť veľmi zle,“ spomína si štyridsiatnička Katarína.

„Rukávniky sú o niečo bezpečnejšie, neustále držia dieťa vo vertikálnej polohe s hlavou nad vodou, obmedzujú však možnosti ľahnúť si na vodu a pomaly v postupných krokoch sa začať učiť plávať len nohami,“ hovorí Yvetta Macejková.

Pozor na prasknutie

Nafukovacie pomôcky na plávanie, typicky práve rukávniky, sa naviac môžu v teple rozpínať a prasknúť, to je ďalšie riziko ich používania. Tieto výrobky sa tiež často dovážajú z Číny či iných ázijských krajín a ich kvalita nemusí byť najlepšia. Nehovoriac o tom, že môžu byť nedostatočne nafúknuté alebo z nich môže vzduch unikať preč.

Veľmi opatrne tiež s používaním nafukovacích matracov, s ktorými sa dieťa môže rýchlo vzdialiť od brehu. Aj tieto výrobky sú ohrozené prasknutím.

Bezpečnejšou voľbou je použiť vo vode takzvaný plavecký pás, ktorý sa dieťaťu pripne okolo pása. Pás sa skladá z viacerých dielikov, ktoré môžete pridávať či odoberať podľa toho, aké sú plavecké schopnosti dieťaťa. Môžete k nemu použiť aj kvalitné rukávniky, dbajte však na to, aby na detskej ruke neboli upevnené príliš napevno. V ruke musí normálne prúdiť krv. Existujú aj detské plavky s plavákmi, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako plavecké vesty.

„Základná plavecká zručnosť pre pohyb vo vode je vedieť vydýchnuť do vody (nosom aj ústami súčasne) a vedieť si ľahnúť do splývavej polohy. A k tomu je možné využiť aj slížik, nie koleso alebo rukávniky,“ odporúča odborníčka. Slížik je dlhá úzka ohybná pomôcky do vody. Aj pri nej, rovnako ako pri všetkých ostatných, však platí, že je nutné mať dieťa neustále pod dozorom.




ANKETA:

Používajú vaše deti rukávniky a kruhy?

52,9%



29,4%



17,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >