Vlaky zadarmo pre študentov od stredy končia

pt, 30. marca 2020 o 10:24

Žiaci a študenti sa od stredy už zadarmo vlakom neodvezú. V rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu vláda ruší od 1. apríla bezplatnú prepravu študentov na železnici do odvolania.

IC vlaky nejadzia, v ostatných si žiaci a študenti musia od stredy zaplatiť polovičné cestovné.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Zámerom je ešte viac obmedziť pohyb osôb v rámci republiky. Navyše, keď sú zatvorené školy, pominul aj hlavný dôvod bezplatnej prepravy. Ako informovala Železničná spoločnosť Slovensko, zrušenie bezplatnej prepravy sa týka všetkých žiakov a študentov od šesť do 26 rokov. Pozastavená je aj registrácia na bezplatnú prepravu žiakov a študentov.

Pri cestovaní im tak zostáva nárok na 50-perecentnú zľavu pri cestovaní. Tá sa vzťahuje na všetky vlaky a rýchliky s výnimkou tých, ktoré sú vedené v komerčnom režime (InterCity a vlaky R 420 Rozewie a R 421 Rozewie). Tieto vlaky momentálne nejazdia.

Železnice tiež upozorňujú, že je povinnosťou všetkých cestujúcich mať vo vlaku prekryté ústa a nos ochranným rúškom či šatkou. Ak tak neurobia, môžu byť vylúčení z prepravy.

V rámci prijatých ochranných opatrení by ľudia pri kúpe lístka mali využívať predovšetkým bezkontaktné online služby ako je internetový obchod, lístok do mobilu, SMS lístok či mobilnú aplikáciu Ideme vlakom. Ak je nevyhnutné kupovať lístok pri okienku, železnice vyzývajú ľudí, aby platili kartou a mali na tvári ochranné rúško alebo šatku.

Vo vlakoch už od polovice marca platia aj ďalšie opatrenia – priestory sa dezinfikujú, zatvorené sú reštauračné vozne, cestujúci 1. triedy nemajú k dispozícii noviny, zrušený je predaj miesteniek a podobne, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >