Prečo je med pre deti lepší ako cukor?

gb, 12. októbra 2019 o 04:56

Sladkú chuť väčšina detí miluje, biely cukor je však pre ne zo zdravotného hľadiska veľmi nebezpečný. Ak im chcete občas dopriať sladké, skúste ho vymeniť za med.

Med je oveľa zdravší ako cukor.

Foto: Shutterstock.com

Nepreženieme, ak povieme, že cukor je droga. Ak dieťa často konzumuje sladkosti, vytvára si na ne závislosť. Po sladkom tak baží stále viac a viac. Konzumácia bieleho cukru v organizme podporuje rast kvasiniek, ako už preukázali mnohé odborné štúdie. Práve kvasinky vyvolávajú túžbu po ďalšej dávke cukru. U detí sa táto závislosť na cukre odbúrava oveľa ťažšie ako u dospelých.

Negatívne vplýva na zdravie detí

Cukrík alebo čokoláda sú síce pre deti veľké lákadlá, ale nemajú dobrý vplyv na ich fyzické a psychické zdravie. Zvýšená konzumácia cukru môže spôsobiť úbytok minerálov – vápnik, horčík, fosfor alebo železo. Ani dôležité vitamíny skupiny B sa v tele kvôli cukru neudržia. Dieťa môže mať tiež problémy so sústredením, imunitou, vznikom alergií a ekzémov, tráviacimi ťažkosťami alebo vyváženosťou svojich emócií.

Navyše nadmerná konzumácia potravín a nápojov, v ktorých sa nachádza cukor či umelé sladidlá, je spúšťačom narastajúcej obezity u detí. Hoci detskí lekári a zubári pravidelne upozorňujú na negatívne následky, ktoré môže cukor zanechať na detskom organizme, tieto varovania rodičia veľakrát podceňujú. Je dôležité vedieť, že cukor neobsahuje žiadne živiny, ale sú to len prázdne kalórie, ktoré dieťa vôbec nepotrebuje.

Med posilňuje imunitu

Ak chcete deťom sladkú chuť občas dopriať, lepšou variantou ako cukor je med. Ten posilňuje imunitný systém, zmierňuje príznaky ochorenia dýchacích ciest, urýchľuje priebeh infekcií a podporuje trávenie. Navyše je prírodným zdrojom kvalitnej energie. Nespôsobuje v tele kvasenie, a tak chráni pred infekčnými ochoreniami, čo sa hodí najmä na jeseň. Med môžu deti konzumovať samostatne, alebo je možné pridať ho do pečených dobrôt.

Je skryštalizovaný med stále rovnako kvalitný?
Kedy príde ku kryštalizácií medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. „Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ hovorí Milan Špaček, bývalý včelár a súčasný konateľ spoločnosti Medokomerc. Kryštalizácia je pre med prirodzenou vlastnosťou a dôkazom toho, že med je kvalitný a nemanipulovalo sa s ním nešetrne.

Vedeli ste, že...
• Včela je jediný hmyz, ktorý produkuje ľudskú potravu.
• Včelí med existuje už viac ako 150 miliónov rokov.
• Priemerná včela robotnica vyrobí za život deväť gramov medu. Z nášho ľudského pohľadu to nie je veľa, však?
• Včely medonosné sú nevyhnutné pre väčšinu rastlín ako opeľovači.
• Na vyprodukovanie jedného kilogramu medu musia včely preletieť veľmi veľkú vzdialenosť. Akoby štyrikrát obleteli Zem.
• Kvôli klimatickým zmenám a používaniu pesticídov sú včely ohrozené.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa