Víkendová romantika na Smolenickom zámku, pozrite si ho za svetla lampášov

pt, 28. októbra 2021 o 03:37

Prechádzka zámkom ako za dávnych čias, iba s lampášom, to môžete zažiť cez víkend na krásnom Smolenickom zámku. Počas jesenných prázdnin tam totiž pripravili Večerné prehliadky s lampášmi, prvá začína v piatok o šiestej podvečer.

Smolenický zámok je najkrajší na jeseň.

Foto: Trnava Tourism

Aj keď Smolenický zámok nemá za sebou bohatú históriu, naopak, dostavali ho len v minulom storočí na ruinách pôvodného hradu, ktorý vyhorel, večerné prehliadky majú návštevníkom priblížiť práve historickú atmosféru života na zámkoch. Návštevníkov uvítajú sprievodcovia, prezlečení za staviteľov, grófa Jozefa Pálffyho a jeho manželku Luciu. Každá dvojica následne dostane jeden lampáš, ktorým si bude počas celej prehliadky svietiť.

Večerné prehliadky potrvajú od piatka do nedele, 31. októbra. Prvá začne vždy o šiestej, posledná o desiatej večer. Potrvajú zhruba 45 minút a vstupy budú každú polhodinu.

Smolenický zámok vzhľadom na krátku minulosť nemá veľa historických artefaktov. Jeho najväčším lákadlom je výstup na 33 metrov vysokú vežu, ktorá ponúka výhľad na okolie. Zaujímavé sú tiež zámocké salóniky a izba, v ktorej počas návštevy Československa spal vtedajší vodca Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov.

S prestavbou hradu začali v polovici 19. storočia jeho poslední majitelia Pálffyovci, ktorí z neho zachovali iba časť vonkajšieho opevnenia. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada. Od roku 1953 ho využíva Slovenská akadémia vied ako kongresové centrum.

V rámci víkendovej prehliadky Smolenického zámku môžu teraz návštevníci absolvovať ešte jednu sprievodnú aktivitu, pátranie Po stopách dávnej minulosti. Úlohou bude prejsť niekoľko stanovíšť rozmiestnených po nádvoriach a vylúštiť heslo rodu Pálffy. Na to budú potrebné baterky, postačia tie na mobilných telefónoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >