13 najkrajších slovenských jaskýň pre celú rodinu

Gabriela Bachárová, 16. augusta 2020 o 05:00

Slovensko nemá len nádherné pohoria, ale aj uchvacujúce jaskyne. Niektoré z nich dosahujú svetového významu. Do ktorej sa vyberiete?

Demänovská ľadová jaskyňa.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Trinásť najznámejších a najvyhľadávanejších jaskýň je v Správe slovenských jaskýň, prinášame vám ich kompletný prehľad. Otváracie hodiny sa týkajú augusta, v ďalších mesiacoch sa môžu líšiť.

Belianska jaskyňa

Lokalita: Nájdete ju v Tatranskej Kotline na východnom okraji Belianskych Tatier. K vchodu vedie kilometrový náučný chodník s prevýšením 122 metrov, výstup trvá asi 25 minút. Vstup do jaskyne je vo výške 890 metrov nad morom.

Jediná jaskyňa na území Tatranského národného parku, sprístupnená bola už v roku 1884, najskôr bez elektrického osvetlenia. Návštevníci už desiatky rokov obdivujú bizarné skalné útvary, jazierka i sintrové vodopády, ktoré môžete vidieť nižšie na fotografii. Jedným z hlavným lákadiel je Hudobná sieň. Názov dostala podľa zvuku kvapiek, ktoré padajú na dno jazierka, čo niekomu pripomínalo hudobné nástroje. V sieni je výborná akustika, organizovali sa tam koncerty vážnej hudby. Prehliadka jaskyne trvá 70 minút, dĺžka 1 370 metrov. Pripravte sa na výdatné stúpanie po 874 schodoch, prevýšenie v jaskyni je 125 metrov. Teplota od 5 do 6,3 stupňa, s čapicou chybu neurobíte.

Otvorené: V pondelky zatvorené, v ostatné dni vstupy raz za hodinu od deviatej do šestnástej.
Cenník: Dospelí 9 eur, deti 6 až 15 rokov 4,5 eura, študenti a dôchodcovia nad 60 rokov 8 eur.

Belianska jaskyňa a jej sintrová výzdoba.

Foto: TASR

Minimum návštevníka jaskyne
Viete, že stakaktit je visiaci kvapeľ a stalagmit zasa stojaci? Ich spojením vzniká stalagnát. Všetky tri druhy sú tvorené takzvaným sintrom (jaskynným vápencom). Ten vzniká chemickým vyzrážaním uhličitanu vápenatého (kalcitu) z vôd, ktoré presakujú puklinami v strope jaskýň. Sintrová výzdoba sa môže vyskytovať aj v iných formách ako kvapľoch: kaskádovité vodopády, jazierka, nátery či mohutné galérie.


Brestovská jaskyňa

Lokalita: Vchod do jaskyne sa nachádza oproti Múzeu oravskej dediny v Zuberci v nadmorskej výške 867 metrov nad morom.

Prvá sprístupnená jaskyňa Oravy a Západných Tatier. Jaskynnej výzdoby je tu pomenej, obdivovať možno hlavne rôznorodé tvary skál. Po dlhých desaťročiach jaskyňu otvorili pred štyrmi rokmi. Zatvorená bola, pretože ľudia ničili kvapľovú výzdobu miestami starú až 60 tisíc rokov. Sprístupnených je len 217 metrov, ďalej môžu už len potápači. Vraciate sa ale tou istou trasou, prejdete tak celkovo 434 metrov. Nech vás dĺžka neodradí, návštevníkov čaká adrenalínový zážitok. Centrálne elektrické osvetlenie neinštalovali, svieti sa svietidlami, ktoré každý dostane. Nutnosť nasadiť si helmu. Pohybovať sa budete po strmých schodiskách (celkovo je v jaskyni 240 schodoch) a stúpačkách, aj priamo nad hladinou podzemného Studeného potoka, ktorý je pre jaskyňu charakteristický. Správa slovenských jaskýň upozorňuje, že návšteva jaskyne je vhodná len pre psychicky a fyzicky zdatných jedincov. Prehliadka trvá asi 50 minút. Teplota v jaskyni 4,9 až 5,4 stupňa.

Otvorené: V utorok až nedeľu, vstupy o 9:00, 10:15, 11:30, 13:00, 14:15 a 15:30.
Cenník: Dospelí 8 eur, deti od 6 do 15 rokov 4 eurá, študenti a dôchodcovia nad 50 rokov 7 eur.

Brestovská jaskyňa.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Bystrianska jaskyňa

Lokalita: Na okraji obce Bystrá v blízkosti známeho rekreačného areálu Tále v Nízkych Tatrách. Od parkoviska k vstupu je to asi päť minút pohodlnej cesty.

Bystrianska jaskyňa nie je tak bohatá na kvapľovú výzdobu ako iné slovenské jaskyne, len tu a tam môžu návštevníci obdivovať napríklad sintrové záclony, nástenné vodopády či samostatne stojace alebo visiace kvaple. Najbohatšiu krasovú výzdobu nájdete v časti zvanej Klenotnica. Väčšinu času sa budete pohybovať vo vysokých a úzkych chodbách, ktoré sa len miestami rozširujú do siení a dómov. Dostanete však aj možnosť nahliadnuť do troch priepastí s hĺbkou okolo dvadsiatich metrov. Najnižším bodom prehliadkovej trasy je dno hlbokej, 80-metrovej priepasti Peklo, ktorou v roku 1926 vstúpili do útrob zeme objavitelia podstatnej časti jaskyne. Počas Slovenského národného povstania sa v jaskyni skrývali partizáni, Nemci jedného z nich zastrelili, o čom informuje pamätná tabuľa v Partizánskej sieni. 

Jaskyňa má vynikajúce podmienky na liečbu chorôb dýchacích ciest, preto do nej okrem turistov mieria aj chorí, aby využili výhod takzvanej speleoterapie. Prehliadka dlhá 580 metrov trvá cca 45 minút. Na rozdiel od iných slovenských jaskýň tu nebudete prekonávať takmer žiadne prevýšenie, schodov je len 26 schodov. Teplota v jaskyni 5,7 až 7,6 stupňa Celzia.

Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do šestnástej.
Cenník: Dospelí 6 eur, deti od 6 do 15 rokov 3 eurá, študenti a dôchodcovia 5 eur.

Bystrianska jaskyňa.

Foto: Dagmar Teliščáková

Demänovská jaskyňa slobody

Lokalita: Jaskyňa leží na pravej strane Demänovskej doliny v Nízkych Tatrách vo výške 870 metrov. Cesta z parkoviska je dlhá 400 metrov, trvá asi desať minút a vedie serpentínovým náučným chodníkom s prevýšením 76 metrov.

Demänovskej jaskyni slobody, ktorá sa považuje za jednu z najkrajších v Európe, patrí absolútne prvenstvo v počte návštevníkov, ktorých očarúva krásnymi krasovými jazierkami (najväčšie Veľké jazero meria 52 metrov a je hlboké sedem metrov), podzemným tokom riečky Demänovky a bohatou kvapľovou výzdobou hrajúcou rôznymi farbami. V jaskyni, ktorej časť sprístupnili už v roku 1924, nájdete veľké množstvo rozšírených priestorov – siení a dómov. Návštevníci majú k dispozícii dva okruhy, ten kratší meria 1 150 metrov a prejdete ho za hodinu. Na dlhšiu trasu (2 150 metrov) si vyhraďte sto minút. Teplota v jaskyni dosahuje celoročne 6,1 až 7 stupňov. Podobne ako v Bystrianskej jaskyni sa tu liečia choroby dýchacích ciest a alergie.

Otvorené: Denne okrem pondelka. Tradiční kratší okruh má vstup každú celú celú hodinu od deviatej do štvrtej. Dlhý okruh vstup raz denne o 13.15.
Cenník: Krátky okruh: dospelí 9 eur, deti od 6 do 15 rokov 4,5 eura, študenti a dôchodcovia nad 60 rokov 8 eur. Dlhší okruh: dospelí 16 eur, deti od 6 do 15 rokov 8 eur, študenti a dôchodcovia nad 60 rokov 14 eur.

Demänovská jaskyňa slobody.

Foto: www.visitliptov.sk

Demänovská ľadová jaskyňa

Lokalita: Ďalšia nádherná jaskyňa v Nízkych Tatrách, ležiaca na pravej strane Demänovskej doliny. Výstup od parkoviska k jaskyni trvá asi 20 minút a vedie serpentínovým náučným chodníkom, prevýšenie 90 metrov.

Ak vaše dieťa miluje známu rozprávku Ľadové kráľovstvo, v tejto našej jaskyni sa bude cítiť ako ďalší z jej hrdinov. Prvá zmienka o jaskyni pochádza už z roku 1672, hovorí sa v nej o kostiach jaskynných medveďov, ktoré sa tu našli. Prví turisti do nej nahliadli v polovici 19. storočia.

Jaskyňa predstavuje nevšednú a dychberúcu kombináciu ľadovej a kvapľovej výzdoby. Návštevníci sa pohybujú v mohutných chodbách, ktoré vyhĺbila rieka, poprepájané sú strmými úsekmi. V prvej časti trasy uvidíte sintrovú výzdobu, v druhej ľadovú, najväčšia koncentrácia ľadu je v Kmeťovom dóme. Žiaľ, kvôli slabým zimám ľad mizne, v súčasnosti už veľmi rýchlo. Úbytky ľadu sú oveľa vyššie ako jeho prírastky. „Vplyvom globálneho otepľovania sa jaskyňa dostala na minimum ľadovej výplne za posledných približne 70 rokov,“ uvádza Slovenská správa jaskýň. Došlo to tak ďaleko, že v súčasnosti sa v jaskyni vyskytuje len podlahový ľad, vertikálne formy už možno obdivovať len na fotografiách. „Stále dúfame, že prídu aj lepšie časy a že nie sme jedni z posledných ľudí, ktorí v jaskyni videli ľad,“ želá si správa jaskýň.

Zaujímavosťou sú do siva až čierna zafarbené kvaple. Príčina? Až do roku 1924 si ľudia v jaskyni svietili takzvanými smolnými fakľami a ich sadze sa usádzali na výzdobe. Dnes sa to považuje za kultúrny fenomén, jednu z rarít jaskyne. Prehliadkový okruh je dlhý 650 metrov, návštevníci však v skutočnosti prejdú 800 metrov, prehliadka trvá 45 minút. V zaľadnených častiach teplota okolo nuly, v ostatných tri stupne, dobre sa preto oblečte.

Cenník: Dospelí 8 eur, deti od 6 do 15 rokov 4 eurá, študenti a dôchodcovia nad 60 rokov 7 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka. Vstupy sú každú hodinu od deviatej do šestnástej hodiny.

Demänovská ľadová jaskyňa.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Dobšinská ľadová jaskyňa

Lokalita: Nájdete ju v národnom parku Slovenský raj, leží na území národnej prírodnej rezervácie Stratená. Prístup z osady Dobšinská ľadová jaskyňa. Vchod do jaskyne sa nachádza vo výške 969 metrov, návštevníci musia k nemu zdolať kilometrový náučný chodník s prevýšením 130 metrov. Panely, ktorá návštevníkom predstavia Slovenský raj, tento rok vynovili. Výstup zaberie asi 25 minút.

Od roku 2000 je jaskyňa na zozname prírodného dedičstva UNESCO, patrí k najvýznamnejším ľadovým jaskyniam na svete a najvýznamnejším krasovým územiam v strednej Európe. Hlavnou časťou jaskyne je obrovská dutina, ktorá od vchodu klesá o sedemdesiat metrov a vypĺňa ju ľadová výzdoba, miestami až po strop. Najväčšia hrúbka ľadu, až 26,5 metra je vo Veľkej sieni. Horné nezaľadnené časti jaskyne tvoria chodby a siene modelované vodou, doplnené kvapľovou výzdobou.

Zaujímavosť je, že Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi prvé elektricky osvetlené jaskyne na svete, prvé pokusy ukázať jaskyňu v plnej kráse začali už v roku 1881, o ďalších šesť rokov už svietila o stošesť. Veľkou zaujímavosťou je, že od roku 1893 sa v jaskyni verejne korčuľovalo, neskôr však túto zimnú kratochvíľu kvôli ochrane vzácnej výzdoby zrušili. Dĺžka prehliadkovej trasy 515 metrov, trvanie 30 minút. Teplota v jaskyni mínus 3,9 stupňa až 0,5 stupňa, teplé oblečenie je nevyhnutné.

Cenník: Dospelí 8 eur, deti od 6 do 15 rokov 4 eurá, študenti a dôchodcovia nad 60 rokov 7 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do štvrtej.

Dobšinská ľadová jaskyňa.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Domica

Lokalita: V národnom parku Slovenský kras na juhozápadnom okraji Silickej planiny, asi desať kilometrov juhovýchodne od Plešivca medzi obcami Rožňava a Tornaľa. Dva kilometre od hraníc s Maďarskom. Parkovisko hneď pri vstupnej hale.

Domica je v rámci jaskýň Slovenského a maďarského Aggtelelského krasu súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. S maďarskou jaskyňou Baradla vytvára jeden celok. Je významným archeologickým náleziskom, pred 5 – 6 tisíckami rokov v nej žil praveký človek. Kamenné a kostené vykopávky môžu návštevníci vidieť pri vchode. Poďme však do súčasnosti. Návštevníci si môžu vybrať z dvoch okruhov. Ten kratší meria 780 metrov, prehliadka trvá 45 minút. Minimálne prevýšenie. Teplota 10,2 a 11,4 stupňa.

Druhý okruh ponúka predovšetkým atraktívnu platbu lodičkou po podzemnej riečky Styx. Z celkovej dĺžky 930 metrov sa poplavíte 150 metrov. Celá prehliadka zaberie hodinu. Teplota rovnaká ako v prípade kratšieho okruhu. Oba okruhy sú bohaté na kvapľovú výzdobu: návštevníci obdivujú napríklad kaskádové sintrové jazierka (Rímske kúpele, Plitvické jazierka), sintrové štíty či bubny.

Cenník: Okruh bez plavby: Dospelí 6 eur, deti od 6 do 15 rokov 3 eurá, študenti a seniori nad 60 rokov 5 eur. Okruh s plavbou: dospelí 8 eur, deti od 6 do 15 rokov 4 eurá, študenti a seniori nad 60 rokov 7 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do štvrtej.

Jaskyňa Domica.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Jaskyňa Driny

Lokalita: Je to jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Nájdete ju v Malých Karpatoch, parkovisko je jeden kilometer juhozápadne od Smoleníc pri rekreačnom stredisku Jahodník. K vchodu treba ísť ešte kilometer lesom, prevýšenie sto metrov, cesta trvá asi 20 minút. Pozor, záver chodník je strmý, je treba vyšliapať sto schodov.

Zaujímavosť z histórie: Ján Banič, syn vynálezcu padáka Štefana Baniča spolu s Imrichom Vajsáblom prenikli do hlbších častí takzvaného závrtového komína v roku 1929. Priamo jaskynné priestory ľudia objavili o tri roky neskôr. Jaskyňa Driny však bola známa už v 19. storočí ako miesto, kde sa stráca zver. Jaskyňa je charakteristická úzkymi puklinovými chodbami, malými sieňami, ale hlavne prekrásnou sintrovou výzdobou, najtypickejšie sú sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním, obdivovať možno i sintrové vodopády a sintrové jazierka. Nenáročná prehliadka s prevýšením len desať metrov trvá 35 minút a je dlhá 450 metrov. Sú na nej i schody, celkom je ich 151. Teplota v jaskyni dosahuje 7,1 až 7,8 stupňa.

Cenník: Dospelí 6 eur, deti od 6 do 15 rokov 3 eurá, študenti a seniori nad 60 rokov 5 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do sedemnástej.

Jaskyňa Driny.

Foto: www.dobrodruh.sk

Gombasecká jaskyňa

Lokalita: Na západnom úpätí Silickej planiny v národnom parku Slovenský kras, asi desať kilometrov južne od Rožňavy. Parkovisko je hneď pri jaskyni, vchod v nadmorskej výške 250 metrov.

Ďalšia jaskyňa zaradená na zoznam prírodného dedičstva UNESCO. Unikátom je hojný výskyt len niekoľko milimetrov tenkých trubicovitých útvarov dlhých aj tri metre. Odborne sa im hovorí sintrové brká a v takom rozsahu ich v žiadnej inej jaskyni na Slovensku nenájdete. Jaskyňa má dve poschodia, ktoré pozostávajú z oválnych, riekou modelovaných a puklinových chodieb, ktoré sa miestami rozširujú do siení a dómov. Spodnou časťou preteká Čierny potok.

Sprístupnených je 285 metrov jaskyne, dĺžka trasy je však 530 metrov, pretože ju prejdete dvakrát. Prehliadka trvá 30 minút. Prevýšenie v jaskyni je len sedem až osem metrov, na trase 87 schodov. Teplota od 9 do 9,4 stupňa, teplo obliecť sa teda nemusíte.

Cenník: Dospelí 6 eur, deti od 6 do 15 rokov 3 eurá, študenti a seniori nad 60 rokov 5 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do šestnástej.

Gombasecká jaskyňa.

Foto: Boris Macko

Harmanecká jaskyňa

Lokalita: V južnej časti Veľkej Fatry, v doline potoka Harmanca. Prístup je od parkoviska na ceste Harmanec – Turčianske Teplice. Od parkoviska výstup dlhý 1,5 kilometra, pôjdete asi 40 minút po serpentínovom náučnom chodníku k vstupu do jaskyne. Prevýšenie 260 metrov. Jaskyňa sa nachádza v nadmorskej výške 821 metrov.

Jaskyňa je známa bohatým výskytom takzvaného bieleho mäkkého sintra, nazývaného aj kamenné mlieko. Výzdoba je preto nevšedne snehobiela, jaskyňa kvôli tomu dostala prezývku Biela jaskyňa. Biele sfarbenie kvapľovej výzdoby môžu návštevníci obdivovať hlavne v Bielom gotickom dóme. Zaujmú ich aj obrovské kvapľové útvary vysoké až 15 metrov či jazierka. Prehliadka je dlhá 1 020 metrov a trvá 60 minút. Treba sa pripraviť, že bude nutné prekonať 1 042 schodov. Teplota v jaskyni od 5,8 do 6,4 stupňa.

Cenník: Dospelí 7 eur, deti d 6 do 15 rokov 3,50 eura, študenti a seniori nad 60 rokov 6 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od desiatej do sedemnástej.

Harmanecká jaskyňa.

Foto: TASR

Jasovská jaskyňa

Lokalita: Nájdete ju v najvýchodnejšom výbežku Slovenského krasu, v Medzevskej pahorkatine neďaleko východného okraja Jasovskej planiny, na západnom okraji obce Jasov v nadmorskej výške 257 metrov. Vchod do jaskyne je od parkoviska len sto metrov, bez prevýšenia.

Súčasť svetového prírodného dedičstva UNESCO. Jaskyňa, ktorú vytvorila rieka Bodva, je prvou sprístupnenou na Slovensku, záujemcovia do nej môžu už od roku 1846. Návštevníci sa prechádzajú po vysokých meandrovitých chodbách a obdivujú bohatú kvapľovú výplň, vrátane sintrových brčiek, ktoré sme mohli vidieť v Gombaseckej jaskyni. Zaujímavosť je, že jaskyňa bola osídlená už v praveku. Z roku 1 452 pochádza nápis o víťazstvách bratríckych vojsk Jána Jiskru z Brandýsa v Husitskej sieni. Prehliadka trvá 45 minút, meria 720 metrov, je na nej 329 schodov s prevýšením 30 metrov. Teplota dosahuje 8,8 až 9,4 stupňa.

Cenník: Dospelí 6 eur, deti od 6 do 15 rokov 3 eurá, študenti a seniori nad 60 rokov 5 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do šestnástej.

Jasovská jaskyňa.

Foto: TASR

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Lokalita: V obci Ochtiná v Slovenskom rudohorí. Auto môžete zaparkovať 300 metrov od jaskyne a vydať sa priamo k nej, alebo zvoliť náučný chodník z Ochtinej. Vchod do jaskyne je umelý, dlhý 144 metrov a je potrebné prekonať na ňom 104 schodov.

Jaskyňa dostala pomenovanie podľa jedinečných útvarov z minerálu aragonitu, ktoré zdobia strop. Sprístupených jaskýň tohto typu je na svete minimum, len tri, v Európe je Ochtinská aragonitová jaskyňa jediná a právom sa dostala na zoznam prírodného dedičstva UNESCO. Najstaršia aragonitová výzdoba má takmer 140 tisíc rokov a už nerastie, mladšie útvary sú stále v procese vývoja. Návštevníci môžu obdivovať rôzne tvary aragonitu: vejáre, ihlice, trsy, kríčky. Prehliadka trvá 30 minút, je dlhá 300 metrov, v jaskyni je 7,2 až 7,8 stupňa.

Cenník: Dospelí 7 eur, deti od 6 do 15 rokov 3,5 eura, študenti a seniori nad 60 rokov 6 eur.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do šestnástej.

Ochtinská aragonitová jaskyňa.

Foto: Ľudovít Gaál

Važecká jaskyňa

Lokalita: V obci Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Parkovisko je hneď pred vstupom do jaskyne nachádzajúcom sa vo výške 784 metrov nad morom.

Hoci patrí medzi najkratšie sprístupnené jaskyne, návštevníci sa v nej môžu pokochať bohatou sintrovou aj kvapľovou výzdobou. Je to zároveň najvýznamnejšie paleontologické nálezisko kostí jaskynného medveďa, ktorí celoročne obývali jaskynné priestory a aj tu odchovávali mladé. Prehliadka trvá 25 minút, je dlhá 235 metrov a prekonáte na nej 88 schodov. Teplota sa v jaskyni pohybuje od 6,5 do 7,1 stupňa.

Cenník: Dospelí 5 eur, deti od 6 do 15 rokov 2,5 eura, študenti a seniori 4 eurá.
Otvorené: Každý deň okrem pondelka, vstupy každú hodinu od deviatej do šestnástej.

Važecká jaskyňa.

Foto: TASR

(Zdroj informácií: Slovenská správa jaskýň)

Kam ešte zavítať?

Okrem jaskýň, ktoré má v gescii Slovenská správa jaskýň, môžete u nás navštíviť aj ďalšie sprístupnené jaskyne.

Krásnohorská jaskyňa. V Krásnohorskej Dlhej Lúke, okres Rožňava. Čakajte vskutku dobrodružnú výpravu. Návštevníci dostanú jaskyniarsku výstroj a vstúpia do neosvetlenej jaskyne. Pohybujú sa po lavičkách, rebríkoch, priamo skalnatým terénom. Jazierka prekonávajú pomocou lán. Vhodné pre deti asi od osem rokov. Prehliadková trasa vedie ku Kvapľu rožňavských jaskyniarov vysokom takmer 33 metrov, ktorý patrí medzi najväčšie kvaple na svete.

Jaskyňa mŕtvych netopierov. Nájdete ju v Nízkych Tatrách. Aj tu je trasa dobrodružnejšia, náročnejšia, vhodná tiež pre staršie deti. Čakajte laná a skalné chodníčky. Priaznivcom lezenia ponúka jaskyňa špeciálne zážitky.

Zlá diera. V obci Lipovec, okres Prešov. Jaskyňa nie je elektricky osvetlená, preto si návštevníci svietia tradičnými jaskyniarskymi karbidkami. Fyzicky nenáročná prehliadka vhodná aj pre malé detičky.

Bojnická hradná jaskyňa. Súčasťou prehliadky Bojnického zámku je aj návšteva prírodnej jaskyne nachádzajúcej sa v travertínovej kope, na ktorej je zámok postavený. Jaskyňa má priemer 22 metrov a výšku 6 metrov. Návštevníci v nej obdivujú aj dve malé jazierka.

Malá Stanišovská jaskyňa. Nachádza sa v Jánskej doline, v katastri obci Liptovský Ján. Nenájdete tu betónové chodníky ani výraznejšie terénne úpravy. Čakajte prehliadku s čelovou lampou v stredne náročnom teréne.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >