Niektoré stravovacie návyky malých detí sú katastrofálne. Naučte ich jesť zdravo, pomôže týchto 6 zásad

Patricia Poprocká, 31. mája 2023 o 04:44

Stravovacie návyky našich malých detí nie sú najlepšie. Zhruba 40 percent z nich jedáva pravidelne pred obrazovkou, tretina má nadmerný príjem cukrov a sladkostí. Okrem toho im chýba vitamín D.

Toto nie. Aj keď má dieťa vhodnú stravu, malo by byť pri jedle psychicky prítomné, vnímať jeho chuť a pocit vlastnej sýtosti.

Foto: shutterstock

Výskum, do ktorého sa v jeseni zapojilo 1166 slovenských detí, sa zameriaval na slovenské deti od jedného do troch rokov. Odhalil nedostatky vo výžive ako sú nepostačujúci príjem potravín bohatých na železo a vitamín D a nízka konzumácia ovocia a zeleniny. Naopak, čo nechýbalo v jedálničku (a malo by), bolo nadmerné množstvo sladkostí a sladených pokrmov s vysokou energetickou hodnotou a obsahom tukov a cukrov.

Rodičia v snahe uľahčiť si kŕmenie detí ich nechali jedávať pri sledovaní mobilu alebo televízie, a to podľa spomínaného prieskumu Nutricheq až v prípade 40 % detí. Je to škodlivá, žiaľ veľmi rozšírená praktika, a to z toho dôvodu, že pri takomto jedení má dieťa narušené vnímanie vnútorného pocitu sýtosti, chuti, vône a konzistencie jedla. Ovplyvňuje to tiež správne stravovacie návyky v budúcnosti v negatívnom zmysle slova.

Deti by mali jesť najlepšie za jedným stolom s dospelými, a podľa možností aj rovnakú stravu ako dospelí. Tu je na rodičoch, aby šli deťom príkladom a oni sami do svojej stravy zaradili dostatok ovocia, zeleniny či bielkovín.

Stravovanie je dôležité už v útlom veku, podľa predsedu Slovenskej pediatrickej spoločnosti Milana Kuchtu sa už tu formujú základy optimálneho vývoja človeka a metabolizmu. Ak sa dieťa stravuje zdravo, môže to pozitívne naprogramovať stravovacie návyky či chuťové preferencie do budúcnosti a zároveň znižuje riziko civilizačných ochorení ako obezita, cukrovka typu II., alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a podobne.

Ako teda deti naučiť jesť zdravo?

Tu je šesť hlavných zásad

1. Čo nechcete, aby dieťa jedlo, nekupujte
Je to veľmi jednoduchý princíp – jem len to, čo mám doma. Aj keď nám reklamy podsúvajú detské piškóty, detské džúsiky, keksíky či kašičky, pamätajte, že vy ste pánom svojej kuchyne i špajze. A ak niečo tvrdí reklama, neznamená to ešte, že je to pravda.

2. Ponúkajte mu zdravé pochúťky
Hocikedy len tak kúsok jablka či mrkvičky do ruky, hryzkať si namiesto rožku či chrumky. Ak deti podrastú, pridajte oriešky či semiačka a tie vystavujte do mištičiek namiesto cukríkov či iných sladkostí, nech sú poruke.

3. Pripravujte čo najviac jedál doma
V takom prípade aj sladkosť je dovolená. Vy sami totiž môžete rozhodnúť, aký sladký urobíte ten ktorý koláč (kto povedal, že recepty sa musia dodržiavať na gram presne?), z čoho bude vyrobená obilninová kaša, zmrzlina (napríklad rozmixované zmrazené ovocie) alebo nátierka. Nie je to ani časovo tak náročné ako by sa zdalo – internet je plný rýchlych, jednoduchých a zdravých receptov, ktoré naozaj chutia.

4. Zeleniny nikdy nie je priveľa
Môžete ju zakomponovať do halušiek, ako prílohu k akémukoľvek jedlu, vmixovať do omáčiek, urobiť fašírky... čokoľvek sa počíta.

5. Nevytvárajte tlak
Neveďte dieťa v zmysle „zdravú stravu musíš, nezdravú nesmieš“. Skôr vecne vysvetľujte prínosy a riziká tej ktorej potraviny, aký má vplyv na organizmus, rozvoj mozgu, rast, silu, koncentráciu. A, samozrejme, povedzte dieťaťu, že vo vašej rodine chcete byť všetci silní, zdraví a múdri, tak si nebudete škodiť nezdravými jedlami.

6. Choďte príkladom
Ako vo všetkom, i v tomto prípade je váš postoj viac než všetky vysvetľovania. Nemôžete jesť rezeň s majonézovým šalátom a dieťaťu ponúknuť šošovicový prívarok. Ani sebe kúpiť čipsy a dieťaťu dať kúsok mrkvy.


ANKETA:

Stravujete sa doma zdravo?

28,2%



17,9%



48,7%



2,6%



2,6%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >