VIDEO Slzy či smiech? Rodičia, máte obrovskú moc, toto všetko dokáže v deťoch vytvoriť vaša jedna jediná reakcia

Patricia Poprocká, 10. decembra 2023 o 07:26

Predstavte si nasledujúcu situáciu: Vaše osemročné dieťa počas večere buchne do plnej misky a aj s obsahom ju zhodí na zem. Ako zareagujete?

Vaša reakcia na detský nezdar ovplyvní to, ako bude dieťa reagovať na nezdary iných.

Foto: shutterstock.com

Mnohým z nás ako prvé zrejme napadne niečo negatívne v zmysle ako pokarhanie dieťaťa, v horšom prípade hnev a výčitky či aspoň prevrátenie očí so vzdychom: „Bože, ty si nešika!“ Nasledujúce video veľmi pekne ukazuje, akú reťazovú reakciu môže takéto naše správanie spôsobiť a prečo je lepšie prvotnú nevôľu predýchať a odkázať dieťaťu, že aj také veci sa stávajú a netreba sa pre ne zlostiť.

V prvom „príbehu“ sa otec nahnevá a syna pokarhá. Ten so slzami v očiach odchádza od stola, a keď ho o niečo neskôr omylom trafí loptou do hlavy jeho mladší brat, vyvŕši sa na ňom. Zopakuje otcovu reakciu, ktorú zažil pri stole na sebe. Výsledkom sú napokon slzy ešte aj mladšieho brata, ktorý nešťastný mláti svoju plyšovú hračku.

„Volá sa to kolobeh reakcií,“ vysvetľuje mentálny tréner Michal Martinka, ktorý toto video zdieľal na svojom instagramovom profile. „Tento prípad ukazuje, že jedna jediná reakcia spôsobila vnútornú bolesť v troch ľuďoch.“

Video má výhodu v tom, že sa dá scéna prehrať ešte raz a – inak. Ak otec zareaguje pokojne, dokonca s úsmevom, však napokon, je to len miska a trocha neporiadku na koberci, v psychickej pohode zostane aj syn. A keď ho následne trafí loptou do hlavy mladší brat, aj on sa s ním dokáže nad nehodou zasmiať. Výsledkom je spoločná hra súrodencov.

Ak sa naučíme reagovať pokojne, môžeme zmeniť celý kolobeh reakcií a zmeniť život k lepšiemu nielen sebe, ale aj ostatným, uzatvára Michal Martinka. Pri deťoch to platí zvlášť. Vidieť ich slzy alebo šťastný úsmev, to je veru rozdiel. A je to naozaj často len na nás, čo sa v ich tvárach objaví.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >