VIDEO Skoré prejavy autizmu. Tieto pohyby robia azda všetky deti, avšak kedy spozornieť?

Gabriela Bachárová, 6. septembra 2023 o 06:30

Rodičia väčšinou vycítia, že je niečo inak, ako by malo byť, hoci okolie a dokonca aj lekári ich môžu presviedčať, že o nič nejde, pretože takto sa predsa správajú všetky deti. Možno áno, avšak rozdiely existujú. Pozrite si video, ktoré upozorňuje na rané príznaky autizmu a ak máte pochybnosti či podozrenie, neváhajte navštíviť lekára.

Autizmus má veľa prejavov, toto je jeden z nich.

Foto: shutterstock.com

Video, ktoré priniesla česká organizácia Mysl bez hranic pomáhajúca zvýšiť povedomie o autizme, môže pomôcť pri hľadaní odpovede na otázku, či sa s vaším potomkom nedeje niečo, čo by si zaslúžilo odbornú pozornosť a pomoc. Ukazuje autistického chlapčeka s pohybmi, ktoré sú pre deti s autizmom pomerne typické. Medzi prejavmi, ktoré môžu (avšak nemusia) poukazovať na autizmus, sú napríklad poskakovanie, trepanie rukami, zvláštne pohyby prstov a celých rúk, otáčanie vecami, zakrývanie si uší a očí, žmurkanie, chôdza po špičkách, otáčanie sa, dávanie hlavy dolu, krútenie hlavou, chôdza dozadu, húpanie sa dopredu a dozadu či dupanie.

Autistické deti tiež často necítia nebezpečenstvo, takže sa vrhajú do rôznych rizikových situácií (napríklad skok do vody a podobne), rovnako môžu mať znížený prah bolesti. To znamená, že ak sa bolestivo udrú, namiesto plaču sa zdvihnú a pokračujú v hre, akoby sa nič nestalo. Pomerne typickým znakom je i to, že sa nepozerajú na veci, ktoré majú priamo pred sebou, ale pohľad smerujú mimo, do strany. Ak pred nimi stojí nejaké zviera či hračka, ktoré by zaujali asi každé iné dieťa, malý autista si ich nevšíma.

Nemusí to byť autizmus, no čo ak áno?

„Každý človek môže mať niektorý z týchto prejavov, hlavne malé deti. Ak sa však často opakujú, neodznievajú a je ich viac naraz, spozornite. Matky väčšinou vycítia, že je niečo inak. Žiaľ, ľudia i lekári ich často presviedčajú, že o nič nejde,” konštatuje organizácia Mysl bez hranic. Ako dodáva: „Je veľa detí s potvrdenou diagnózou a známi či lekári im autizmus vyvracajú, pretože ho nepoznajú. Autizmus však nemá jednu tvár. Autizmus je iné myslenie, nie choroba.”

Autizmus sa v skratke považuje za vývojovú poruchu, ktorá sa prejavuje abnormálnou sociálnou interakciou, ďalej neustále sa opakujúcimi vzorcami správania, ktoré autistovi dodávajú pocit bezpečia, a tiež narušenou komunikáciou s okolím. To často autistovi nie je schopné porozumieť, čo mu prináša pocit veľkej frustrácie. Porucha sa prejavuje už pred tretím rokom dieťaťa, nebojte sa preto žiadať pomoc včas a hlavne, nedajte sa odbiť. V súčasnosti už existuje viac možností, ako malého autistu podporiť, ide však o to neprepásť ten správny čas, keď pomoc môže mať najväčší efekt.



Ak sa vám nedarí na video kliknúť, môžeto to skúsiť na tomto facebookovom odkaze: https://www.facebook.com/search/top?q=autismus%20mysl






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >