VIDEO Matej Tóth predstavuje cviky na koordináciu a rýchlosť. Dokážu deti rýchlo vyštartovať z vývojovej polohy?

ahojmama.sk, 19. augusta 2022 o 04:30

„Koordinácia a rýchlosť spolu súvisia. Ak sa chcete zlepšovať, musíte na nich neustále pracovať,“ nabáda úspešný chodec Matej Tóth deti. V ôsmej časti svojho seriálu im ukázal cviky zamerané práve na tieto dve oblasti.

Rýchli s Matejom Tóthom.

Foto: Andrej Barát, Pravda

Že je chôdza šport pre pomalých? Olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov rýchlo vyvedie z omylu každého, kto by si to myslel. „Chodecký krok je veľmi rýchly, za sekundu urobíme vyše troch krokov, čo je viac, ako spraví maratónec alebo bežec na 10 tisíc metrov. Skôr sa môžeme porovnávať s bežcami na 1 500 metrov, čo sú takmer šprintéri,” vraví Matej Tóth. Koordinácia je rovnako dôležitá. Každý pohyb musí sedieť, nepripúšťa sa žiadna milimetrová odchýlka doľava či doprava alebo jedna ruka vyššie či nižšie ako druhá.

Deti športujúce pre radosť síce nikto za chybičky v koordinácii na rozdiel od športovcov na vrcholových pretekoch napomínať nebude, nezaškodí však, ak budú mať túto oblasť v malíčku. Poslúži im cvik, ktorý v O2 Športovej akadémii Mateja Tótha volajú Preskoč a chyť.

O čo ide? Dieťa vyhodí do výšky loptu, preskočí nakreslenú čiaru či nejaký úzky predmet položený na zemi a snaží sa loptu po skoku chytiť. Nesmie mu spadnúť na zem. „Je dôležité zladiť prácu s loptou a prácu dolných končatín, orientovať sa v čase a priestore,” popisuje cvik Michal Tóth, športový riaditeľ akadémie a brat olympionika.

Ak sa deti chcú zlepšiť v rýchlosti, môžu si vyskúšať štarty z takzvaných vývojových polôh, ktorými si dieťa prechádza počas prvého roka života, keď sa postupne učí chodiť. Matej Tóth ponúka vo videu tri také štarty. Pri prvom ide športovec do vysokého kľaku, ruky dopredu pred seba. Ďalšia poloha je podrep, ruky rovnako vpredu. A do tretice poloha, keď sú obe ruky a jedno koleno na zemi. Michal Tóth vysvetľuje, že používaním vývojových polôh pri štarte si deti natrénujú rýchlostné schopnosti oveľa efektívnejšie. A teraz už pripraviť sa, pozor, štart!

Pozrite si ôsmu časť seriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom.





Deti cvičia s Matejom Tóthom
Populárny atlét ponúka vo svojej O2 Športovej akadémii Mateja Tótha deťom fyzické aj mentálne cvičenia, vďaka ktorým možno raz aj ony prerazia vo svete športu. V každej časti seriálu, ktorý pravidelne publikujeme na našom portáli ahojmama.sk, olympionik prezentuje dva cviky dôležité pre rozvoj športových schopností detí. Vysvetľuje, aký majú význam aj ukazuje, ako ich robiť správne.

Projekt vznikol ako pomôcka pre deti prvého stupňa základných škôl a pre ich učiteľov telesnej výchovy. Trénuje sa v ňom presne to, čo deti v tomto veku potrebujú.

Predchádzajúce cvičenia a hry nájdete na týchto linkoch:
Bez čoho Matej Tóth nikdy nezačal tréning?
Akého medveďa nemá rád Matej Tóth?
Vďaka čomu sa Matej Tóth stal olympijským víťazom?
Ako sa mieša korenie športového úspechu
Bez čoho si Matej Tóth nevie šport predstaviť?
Hra na detektívov a jazda na motokárach
Ako vyzerá chodecký nákrok a ako môže lopta pomôcť pri koncentrácii





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >