VIDEO Psychologická príprava, koncentrácia, koordinácia. Matej Tóth ukazuje deťom, ako sa mieša korenie športového úspechu

ahojmama.sk, 9. augusta 2022 o 04:00

V štvrtej časti videoseriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom sa dozviete, prečo je také dôležité predstavovať si už pred pretekmi v mysli svoj najlepší športový výkon a malí športovci sa naučia účinné cviky na koncentráciu i koordináciu pohybov.

Matej Tóth nemá vlastného psychológa, no túto časť prípravy nepodceňuje.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

K špičkovému športovému výkonu vedú nielen poctivé tréningy, ale aj psychologická príprava. Hoci olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth svojho osobného psychológa nikdy nemal, mentálnu stránku veci nikdy nepodceňoval. „Na trati som takmer štyri hodiny a to vám hlava môže pomôcť alebo vás aj úplne zničiť. Na každom tréningu sa snažím vizualizovať si svoje preteky a potom sa snažím preniesť to aj na trať,” objasňuje vo videu svoj osvedčený postup.

Zásady mentálneho tréningu sa športovec snaží vštepovať aj deťom, ktoré navštevujú O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha. „Psychicky silná osobnosť je o krok vpred pred ostatnými športovcami,” vraví Michal Tóth, športový riaditeľ akadémie a brat úspešného chodca. Pritakáva mu psychologička Andrea Antalová, ktorej služby akadémia využíva. Ako odborníčka na ľudskú dušu zdôrazňuje, že deti musia počas pretekov zvládať svoje emócie a naučiť sa aj prehrávať. „To im umožní mať kvalitnejšie výsledky,” vysvetľuje.

Koncentruj sa!

Dokonalá koncentrácia je alfou a omegou dobrého športového výkonu. Vyskúšajte svoje deti, ako dobre sa dokážu sústrediť. Matej Tóth vo videu ukazuje, že túto schopnosť má v malíčku. Na povel Hore, ktorý vysloví jeho brat, si musí čupnúť a na povel Dole vstať. Všetko naopak, no zvláda to bez zaváhania. Deti by tento cvik mali robiť dve minúty s krátkymi prestávkami. „Najskôr si myšlienku musia pretransformovať v hlave a potom vykonať,” popisuje princíp cviku Michal Tóth.

Skoordinuj sa!

Zlepšiť koordináciu pohybov, ktorá hrá prím najmä v športových hrách, si deti môžu pomocou nasledujúceho cviku: buchnú loptou o zem, rýchlo sa otočia a snažia sa neposednú loptu chytiť do rúk. Cvik robia v dvoch až troch sériách po desiatich opakovaniach, dávajú si pritom pozor, aby stranu, na ktorú sa otáčajú, striedali.

Vtip nie je v tom, aby cvik urobili bez jedinej chybičky. Úplne stačí, ak budú mať šesť úspešných pokusov z desiatich. Ak sa im to podarí, ich koordinácia je na dobrej úrovni. Ak nie, musia sa v tréningu na jej rozvoj zamerať viac. „Centrálna nervová sústava je z 90 až 95 percent rozvinutá už v ôsmich rokoch. V tomto veku už deti môžu vykonávať všetky koordinačne náročné cvičenia,” odporúča Michal Tóth. Oba cviky si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:






Deti cvičia s Matejom Tóthom
Populárny atlét ponúka vo svojej O2 Športovej akadémii Mateja Tótha deťom fyzické aj mentálne cvičenia, vďaka ktorým možno raz aj ony prerazia vo svete športu. V každej časti seriálu, ktorý pravidelne publikujeme na našom portáli ahojmama.sk, olympionik prezentuje dva cviky dôležité pre rozvoj športových schopností detí. Vysvetľuje, aký majú význam aj ukazuje, ako ich robiť správne.

Projekt vznikol ako pomôcka pre deti prvého stupňa základných škôl a pre ich učiteľov telesnej výchovy. Trénuje sa v ňom presne to, čo deti v tomto veku potrebujú. V prvej časti seriálu, ktorú si môžete pozrieť na tomto odkaze, prezradil Matej Tóth niektoré tajomstvá svojich úspechov a tiež predstavil najdôležitejších ľudí svojej akadémie. V druhej časti hovorí, prečo je v športovej príprave taká dôležitá mentálna stránka veci. Tretia časť bola venovaná cvikom na rovnováhu a rýchle reakcie, Matej Tóth tiež vysvetlil, prečo je v športovej príprave taká dôležitá vývojová kineziológia. Na ďalšie časti videoseriálu sa môžete tešiť vždy v stredu a nedeľu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >