VIDEO Vďaka čomu sa Matej Tóth stal olympijským víťazom? Návod na špičkový výkon ponúka v tretej časti cvičenia s deťmi

ahojmama.sk, 5. augusta 2022 o 04:10

Len päťdesiat sekúnd. Taký bol rozdiel medzi olympijským víťazom v chôdzi na 50 kilometrov Matejom Tóthom a pretekárom, ktorý pred šiestimi rokmi skončil na hrách v Riu de Janeiro na štvrtom mieste. Jeden z najlepších slovenských športovcov v tretej časti svojho videoseriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom učí malých športových nadšencov, ako ho raz môžu v skvelých športových výkonoch napodobniť a o pár sekúnd predbehnúť ostatných.

Matej Tóth patrí k najlepším slovenským športovcom. Je majstrom sveta i olympijským víťazom v chôdzi na 50 kilometrov.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Matej Tóth často pri cvičení s deťmi vo svojej športovej akadémii využíva princípy takzvanej vývojovej kineziológie, ktorá mu veľmi pomohla aj v kariére špičkového chodca. Ide o súbor jedinečných polôh, ktoré musí dieťa zvládnuť počas motorického vývoja v prvom roku svojho života, keď sa z nemohúceho bábätka stáva neposedné pobehujúce šidielko.

Ak si športovec cvičenie vychádzajúce z vývojovej kineziológie osvojí, bude jeho pohyb efektívnejší a športové výsledky lepšie. „Vďaka nej som sa stal olympijským víťazom,” vraví Matej Tóth.

V tretej časti videoseriálu si Matej Tóth pripravil pre deti dva nové cviky. Lastovičku určite všetci veľmi dobre poznajú. Stoj na jednej nohe v predklone, ruky rozpažené. Vydržať 15 až 20 sekúnd, obe nohy dva- až trikrát vystriedať. „Je to cvičenie, ktorým rozvíjame rovnováhu, čo je schopnosť dôležitá v každom športe,” vysvetľuje športový riaditeľ akadémie Michal Tóth. S otvorenými očami je cvik pre deti pomerne ľahký, no čo sa stane, ak ich zatvoria? Vyskúšajte si to doma, na dvore či na dovolenke.

Kto zareaguje rýchlejšie, ten vyhráva

Ak majú vaše deti lastovičku úspešne za sebou, môžu prejsť na cvik číslo dva, ktorý preverí, ako rýchlo dokáže ich telo zareagovať na zrakový podnet. Samozrejme čím rýchlejšie, tým lepšie. Mateja Tótha vo videu z reakcií skúša jeho brat Michal, to jednoducho treba vidieť.

Olympijský víťaz musí zadupať nohami vždy, keď Michal buchne loptou o zem. Ťažší variant? Nech sa páči, aj ten je v ponuke. Jeho náročnosť spočíva v tom, že dieťa si najskôr musí celú situáciu vyriešiť vo svojej hlave a potom čo najrýchlejšie urobiť požadovaný pohyb. Za tlesknutím nasleduje pohyb ľavou nohou, za slovíčkom hop pohyb pravou nohou. Nie je to veru také jednoduché, ako to možno na prvý pohľad vyzerá.

„Odporúčam s deťmi prvého stupňa základných škôl na reakčných schopnostiach pracovať, pretože v tomto veku sú jedny z najdôležitejších,” radí Michal Tóth. Cvičenie má veľký význam najmä pre loptové hry, pri ktorých musí na podnety najskôr reagovať hlava a až potom sa pridá telo. Znie to zaujímavo, vyskúšate? Tu je sľúbené video:




Deti cvičia s Matejom Tóthom
Populárny atlét ponúka vo svojej O2 Športovej akadémii Mateja Tótha deťom fyzické aj mentálne cvičenia, vďaka ktorým možno raz aj ony prerazia vo svete športu. V každej časti seriálu, ktorý vám predstavujeme na našom portáli ahojmama.sk, olympionik prezentuje dva cviky dôležité pre rozvoj športových schopností detí. Vysvetľuje, aký majú význam aj ukazuje, ako ich robiť správne.

Projekt vznikol ako pomôcka pre deti prvého stupňa základných škôl a pre ich učiteľov telesnej výchovy. Trénuje sa v ňom presne to, čo deti v tomto veku potrebujú. V prvej časti seriálu, ktorú si môžete pozrieť na tomto odkaze, prezradil Matej Tóth niektoré tajomstvá svojich úspechov a tiež predstavil najdôležitejších ľudí svojej akadémie. V druhej časti hovorí, prečo je v športovej príprave taká dôležitá mentálna stránka veci. Na ďalšie časti videoseriálu sa môžete tešiť vždy v stredu a nedeľu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >