VIDEO Viete, ako vyzerá chodecký nákrok? Matej Tóth ukáže deťom aj to, ako môže lopta pomôcť pri koncentrácii

ahojmama.sk, 19. augusta 2022 o 04:18

V siedmej časti seriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom sa malí športovci naučia ovládať svoje telo pomocou chodeckého nákroku a jednoduchá loptová hra im napovie, ako dobre sa dokážu koncentrovať.

Matej Tóth učí vo svojej akadémii deti, ako byť úspešným.

Foto: SITA/AP

Dolné končatiny potrebuje pri svojom výkone azda každý športovec. Cvik, ktorý učí olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth vo svojej O2 Športovej akadémii Mateja Tótha, sa zameriava na ovládanie pohybov nohy a slúži aj ako prevencia zranení. Dieťa dáva vždy jednu nohu striedavo dozadu a dopredu, pričom sa snaží položiť ju vpredu vždy na to isté miesto. Ideálne je takým miestom čiara nakreslená na zemi.

Najskôr sa cvik vykonáva s otvorenými očami, potom so zatvorenými – o to je účinnejší. Desať opakovaní dieťa robí s očami otvorenými a desať bez zrakového vnemu. „Je to veľmi jednoduché cvičenie s veľkým efektom, rozvíja centrálnu nervovú sústavu,” ozrejmuje Michal Tóth, športový riaditeľ akadémie a brat olympionika.

Druhý cvik, ktorý Matej Tóth predstavuje v siedmej časti svojho seriálu, sa venuje rozvoju koncentrácie. Je to dôležitá súčasť mentálneho tréningu, bez ktorého sa dnes nepohne dopredu žiadny športovec. „Všetka vaša energia a vaše myšlienky sa v určitom okamihu musia zamerať na športový výkon,” vraví Matej Tóth a s úsmevom dodáva, že chodecký šport má malú nevýhodu. Preteky trvajú takmer štyri hodiny, a tak sa treba sústrediť naozaj dlhú dobu.

„Veľa ľudí sa ma pýta, na čo počas pretekov myslím. Nemám v hlave žiadne bočné myšlienky. Myslím na každý krok, pulzovú frekvenciu, občerstvenie, súperov... Je toho toľko, že sa ani nenazdám a zrazu som v cieli,” popisuje.

Ešte môžeš!

Schopnosť koncentrácia podľa jeho slov naberá na význame najmä počas krízy. „Telo má pocit, že je vyčerpané a už ďalej nemôže, ale hlava musí športovca presvedčiť, že ešte dokáže zmobilizovať posledné zvyšky energie,” vysvetľuje jeden z najlepších slovenských športovcov. Práve koncentrácia podľa neho rozhoduje o tom, či skončíte medzi porazenými alebo vyhráte.

Cvik, ktorý u detí podporuje sústredenosť, sa volá Chyť a povedz meno. Keď dieťa chytí loptu, ktorú mu hodí dospelý či kamarát, musí okamžite povedať nejaké meno. Ťažší variant? Okrem mena musí hneď vyhŕknuť aj nejakú farbu. Fialová Katka, červený Juraj a podobne. Ak z hry na čo i len na malú chvíľu vypadne, musí sa v tréningu na rozvoj koncentrácie viac zamerať.

Pozrite si siedmu časť seriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom





Deti cvičia s Matejom Tóthom
Populárny atlét ponúka vo svojej O2 Športovej akadémii Mateja Tótha deťom fyzické aj mentálne cvičenia, vďaka ktorým možno raz aj ony prerazia vo svete športu. V každej časti seriálu, ktorý pravidelne publikujeme na našom portáli ahojmama.sk, olympionik prezentuje dva cviky dôležité pre rozvoj športových schopností detí. Vysvetľuje, aký majú význam aj ukazuje, ako ich robiť správne.

Projekt vznikol ako pomôcka pre deti prvého stupňa základných škôl a pre ich učiteľov telesnej výchovy. Trénuje sa v ňom presne to, čo deti v tomto veku potrebujú. Na ďalšie časti videoseriálu sa môžete tešiť vždy v stredu a nedeľu.

Predchádzajúce cvičenia a hry nájdete na týchto linkoch:
Bez čoho Matej Tóth nikdy nezačal tréning?
Akého medveďa nemá rád Matej Tóth?
Vďaka čomu sa Matej Tóth stal olympijským víťazom?
Ako sa mieša korenie športového úspechu
Bez čoho si Matej Tóth nevie šport predstaviť?
Hra na detektívov a jazda na motokárach





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >