VIDEO Bez čoho si Matej Tóth nevie šport predstaviť? V piatej časti seriálu hovorí o doplnkoch tréningu i o hre na psíčka a mačičku

ahojmama.sk, 12. augusta 2022 o 04:36

„Vydržal by som týždeň, možno dva a moje telo by sa rozpadlo," vraví olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth. Čo mu pomáhalo zvládať náročné tréningy a zlepšovať sa? Vysvetľuje v piatej časti seriálu Deti cvičia s Matejom Tóthom.

Okrem tréningu je nevyhnutná aj správna regenerácia, zdôrazňuje Matej Tóth.

Foto: Pravda, Robert Hüttner

Matej Tóth za 25 rokov svojej športovej kariéry nachodil vyše 100-tisíc kilometrov. Svoje telo prirovnáva k autu, ktoré by také niečo nezvládlo bez servisu. A čo znamená servis pre auto, to je pre vrcholového športovca fyzioterapia. Tá zahŕňa okrem špeciálnych cvičení, zameraných na dýchanie a vnútrobrušný tlak aj regeneráciu, masáže, saunu či vodoliečbu. „Nikdy ju nepodceňujte!“ odkazuje všetkým malým nádejným športovcom.

Každý fyzický športový tréning treba vyvažovať fyzioterapiou, ideál je podľa neho pomerom 1:1. Nie vždy to však je možné, on sám sa snažil, aby na dve hodiny fyzického športového tréningu pripadla aspoň hodina fyzioterapie. Spolupracoval s fyzioterapeutom Denisom Freudenfeldom z Vojenského športového centra Dukla, ktorý má zásluhy aj na triumfoch biatlonistky Naste Kuzminovej, a ktorý je aj členom tímu O2 Športovej akadémie Mateja Tótha.

Fyzioterapia navyše skvalitňuje a zefektívňuje pohyb, takže deti sa v dnešnej časti seriálu naučia niektoré cvičenia. Ide o celkom jednoduchý cvik – hru na psíčka a mačičku. Je to v podstate chodenie po štyroch, ale so správnym držaním tela. Správne je to vtedy, ak štvornožky človek dokáže preniesť na chrbte vankúš alebo kužeľ. Ako takúto polohu nájsť a vydržať v nej čo najdlhšie?

Pozrite si VIDEO Deti cvičia s Matejom Tóthom, piatu časť.



Okrem štvornožkovania sa naučia deti ešte cvik agility, ktorý im pomôže zlepšiť sa vo futbale, hokeji či iných športových hrách. Je to tréning na zrýchľovanie, spomaľovanie, zmenu ťažiska tela i zmenu smeru pohybu a veľká zábava k tomu.

Seriál Deti cvičia s Matejom Tóthom má 10 častí, my vám ich na ahojmama.sk postupne prinášame každú stredu a nedeľu. Predchádzajúce cvičenia a hry nájdete na týchto linkoch:
Bez čoho Matej Tóth nikdy nezačal tréning?
Akého medveďa nemá rád Matej Tóth?
Vďaka čomu sa Matej Tóth stal olympijským víťazom?
Ako sa mieša korenie športového úspechu





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >