VIDEO Denný stacionár lieči anorexiu či bulímiu úplne inak, ako je bežné, čo všetko chorým ponúka?

gb, 12. augusta 2023 o 07:00

Ojedinelé služby ponúka Psychiatrický stacionár pre deti so zameraním na liečbu porúch príjmu potravy, ktorý je súčasťou Kliniky detskej psychiatrie bratislavského Národného ústavu detských chorôb. Jeho výhodou je, že pacienti, v tomto prípade predovšetkým pacientky, nemusia byť hospitalizovaní v nemocnici, dostáva sa im zároveň komplexnejších služieb, ako keď len dochádzajú na hodinu k psychológovi či psychiatrovi, čo je na Slovensku stále prevažujúca prax.

Anorexia je najmä chorobou duše.

Foto: Shutterstock.com

Psychiatrický stacionár pre deti so zameraním na liečbu porúch príjmu potravy oslávi v októbri jeden rok svojho pôsobenia a vraví, že už teraz sa má čím pochváliť. „Skvelé výsledky našich pacientiek každý deň ukazujú jeho nenahraditeľné miesto a významný krok v zmene prístupu k liečbe porúch príjmu potravy,” tvrdí Národný ústav detských chorôb.

„Liečba formou denného stacionára je pre dieťa menšou emočnou záťažou bez separácie od rodiny a rovesníkov, a keďže časť stravovania prebieha aj doma, rodina sa oveľa viac zúčastňuje na procese liečby. Intenzívnejšie zapojenie rodiny a nadobudnutie znalostí, ako môžu rodičia svojmu dieťaťu v náročných situáciách pomôcť, je nesmierne dôležité pre obnovenie pocitu kompetentnosti a sebavedomia rodiča,” konštatuje Národný ústav detských chorôb.

Čo teda môžu pacientky od denného stacionára očakávať? Liečba sa nastavuje podľa potrieb pacientov, jej dĺžka je rôzna, avšak môže trvať maximálne tri mesiace. Kapacita stacionára je dvanásť ľudí. Pacientov s už určenou diagnózou poruchy príjmu potravy na liečbu odosiela detský psychiater, nemožno sa prihlásiť len tak z ulice. Pacientka predtým buď už absolvovala hospitalizáciu alebo prišla priamo z ambulancie v prípade, že si jej stav pobyt v nemocnici nebude vyžadovať.

Od siedmej do piatej

„Liečba v stacionári prebieha denne v čase od siedmej ráno do pätnástej. Terapeutický plán sa nastavuje individuálne pre každého pacienta. Pozostáva z individuálnych a skupinových terapií, edukácie pre pacientov a rodičov, podporných skupín pre rodinných príslušníkov, rodinného poradenstva a terapie,” vymenúva možnosti stacionára najväčšia detská nemocnica na Slovensku.

Súčasťou sú arteterapeutické (terapia pomocou umenia) a ergoterapeutické aktivity (terapia pomocou práca), prípadne regulované pohybové aktivity, rehabilitácia, spoločná príprava jedál a stravovanie vrátane nácviku stravovania s rodinou.

Personál stacionára sa skladá z týchto odborníkov: detský psychiater, stredný zdravotný personál, klinický psychológ – psychoterapeut, liečebný pedagóg, špeciálny pedagóg a nutričný terapeut, o dievčatá je teda postarané skutočne komplexne. Psychiatrický stacionár sa okrem mentálnej anorexie a bulímie zameriava tiež na liečbu sprievodných psychických porúch.

Pozrite si video, ako to v Psychiatrickom stacionári pre deti so zameraním na liečbu porúch príjmu potravy vyzerá a chodí:






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >