Ideál krásy podľa slovenských teenageriek: štíhlosť až vychrtlosť

Patricia Poprocká, 24. septembra 2020 o 04:19

Celé detstvo som od mamy počúvala, že by mala schudnúť, lebo je tučná. Svoje kilogramy riešila aj moja o šesť rokov staršia sestra, ktorá bola pre mňa veľkým vzorom, takže som to po nich prebrala aj ja. Svoju váhu som si strážila priam úzkostne, po šiestej večer som nič nejedla, čo ako hladná som bola, a hoci mi všetci vraveli, že som štíhla, nikdy sa mi to nezdalo dosť...

Slovenské teenagerky chcú byť štíhle, väčšinou však majú málo pohybu a zlú životosprávu.

Foto: Projekt sebadôvery Dove

Alenin príbeh sa našťastie neskončil anorexiou ani bulímiou, keď si v maturitnom ročníku našla priateľa a začala s ním chodiť na cyklotúry, stravovanie a svoj vzhľad prestala riešiť.

Podobných ako ona sú však dnes tisícky mladých dievčat. Podľa prieskumu v rámci Projektu Sebadôvery Dove tretina slovenských dievčat vo veku od 10 do 17 rokov je nespokojná s vlastným telom. Zo svojho vzhľadu majú komplexy a následne i problémy prezentovať sa na verejnosti.

Naopak, len 4,4 percenta dievčat bolo o sebe schopných povedať, že sa považujú za krásne. Pre porovnanie – v zahraničí na otázku o vlastnej kráse kladne odpovedalo až 79 percent dievčat. Prečo tak nízke sebavedomie našich dievčat?

Nebezpečným kritériom krásy medzi mladými Slovenkami sa stala štíhlosť, či dokonca až chorobná chudosť. Práve štíhlosť, či priam podváha, je pre ne hlavným kritériom krásy, čo ukázal aj spomínaný prieskum. Takmer polovica dievčat, ktoré uviedli, že sú spokojné so svojím výzorom, malo totiž podváhu. A naopak, zo skupiny tých, ktoré na svoju výšku a vek mali primeranú váhu, len 2,9 percenta dievčat uviedlo, že je so svojou váhou spokojných.

Slovenské teenagerky chcú byť štíhle, pohyb im však chýba a majú aj zlú životosprávu. To potvrdzuje ďalší prieskum z vlaňajška na bratislavských základných školách od športových trénerov z občianskeho združenia Beni klub. Nedostatok športu, pasívne trávenie voľných chvíľ a zlá životospráva logicky ústia do nespokojnosti so svojím výzorom, psychickej nepohody a uzatvárania sa do seba.

Beni klub chce dnes mladým dievčatám pomôcť nájsť motiváciu a radosť pomocou kurzu myTeen. Má pozostávať z pohybových tréningov a stretnutí s mentormi, ktorí sú odborníci na poruchy príjmu potravy, sebapoškodzovanie, konfliktné vzťahy s rodičmi či okolím, nespokojnosť a nevyrovnanosť dievčat so sebou. Profesionálny tým by mal chodiť po jednotlivých základných školách a program prispôsobiť na mieru potrieb súčasných teenageriek.

„Zisťovali sme, čo ich baví, pri akých pohybových aktivitách vytrvajú a zachytili sme aj ich potrebu o svojich trápeniach hovoriť. Veríme, že program bude poskytovať pre dievčatá novú príležitosť, ako sa realizovať, ale aj slúžiť ako prevencia pred rizikovým správaním. Takto sme sa rozhodli bojovať za lepšiu budúcnosť našich dievčat ,” vraví zakladateľka projektu MyTeen Andrea Čvapková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >