Vianoce s prarodičmi či radšej osamote? Aj tie spoločné majú svoje výhody

Patricia Poprocká, 12. decembra 2018 o 10:01

Tráviť sviatky sami alebo v širšom kruhu rodiny? Dilemu riešia najmä mladé rodiny, ktoré sa za prácou presťahovali z rodiska a nie je teda pre ne tak jednoduché v Štedrý deň absolvovať večeru doma a zároveň ísť pozrieť aj starých rodičov.

Aj Vianoce s celou veľkou rodinou si možno užiť, závisí to niekedy len od uhla pohľadu.

Foto: Shutterstock.com

Liptáčka Alena, žije v Bratislave, má dve deti, sedem a päťročné, a Vianoce doma ešte netrávila. „Nemávame ani stromček, pretože na sviatky stále chodievame na Liptov. Máme tam rodičov, ja aj manžel. Striedame sa raz u mojich, raz u jeho. Domov prichádzame až po Troch kráľoch.“ Ako však vraví, vnútorne s tým nie je stotožnená. „Chcela by som vytvoriť deťom vlastnú tradíciu trávenia Vianoc, sama navariť kapustnicu, urobiť si Štedrý večer podľa seba, nie sa stále niekomu prispôsobovať. Na druhej strane si však hovorím, že kým deti ešte majú babky a dedkov, nech si ich užijú. Navyše, na dedine je na rozdiel od Bratislavy aj viac čo robiť, chodievame napríklad lyžovať či do lesa. Naozaj neviem, čo mám robiť...“

Jedna z hlavných myšlienok Vianoc je práve stretnutie celej rodiny, ktorá je počas roka rozlietaná po svete, spoločné trávenie času. Mnohí ľudia trpia presným opakom toho, čo rieši Alena – nemajú nikoho, s kým by sviatky trávili a spôsobuje im to neraz až depresívne stavy.

Ako má mladá rodina tráviť Vianoce, nemožno nikomu odporúčať. V prvom rade by mali byť všetci spokojní. Nemá zmysel cestovať k rodičom a byť tam celý čas nahnevaný alebo sa pretvarovať. Niekedy je to však len o uhle pohľadu.

„Najprv som aj ja chcela byť na Vianoce sama s manželom a malou dcérkou. Potom som si ale povedala, že na Vianoce si máme robiť navzájom radosť, a že najväčšiu radosť starým rodičom urobíme, ak s nimi budeme cez sviatky. Na vlastné tradície je stále dosť času, navyše – prečo by tou tradíciou nemohla byť celá široká rodina pohromade, kým je to ešte možné?,“ hovorí Lucia z Bratislavy.

Podobne je na tom aj Slovenka Slávka, ktorá žije v Prahe a za rodičmi cestuje každý rok na Slovensko. „Vlastne mi trocha prekáža, že Vianoce netrávim so svojou rodinou, ale chodíme k prarodičom. Nebola som schopná vytvoriť si vlastné tradície, a to mi chýba. Mamin zemiakový šalát je síce najlepší na svete, ale chcela by som ho podávať sama doma. Na druhej strane však viem, že rodičia sa tešia, keď prídeme, pretože s nimi trávim len málo času vzhľadom na našu vzdialenosť. Už od októbra sa vypytujú, kedy prídeme, je to téma každého telefonického rozhovoru,“ vysvetľuje.

Ak má mladá mamička pocit, že by chcela navariť vianočnú večeru ona, nič by jej nemalo brániť urobiť to. Možno aj stará mama uvíta, že si môže oddýchnuť a že večeru za ňu navarí jej dcéra či nevesta.

Psychologička Lýdia Adamcová vo svojom projekte Výchova v kocke zdôrazňuje nezastupiteľnú úlohu starých rodičov a rodinných vzťahov v živote dieťaťa. Ak sa mladí napríklad na svojich rodičov z nejakého dôvodu hnevajú, problém treba vyriešiť, aby sa všetci radi stretávali a mysleli na seba v dobrom. „Ak človek pred tým ujde, vráti sa to chorobami a problémami detí,“ hovorí.

Z tohto pohľadu je teda pre deti prospešné, ak trávia Vianoce v okruhu širšej rodiny. „Dieťa má poznať svoju rodinu, svojich predkov,“ pripomína Lýdia Adamcová. Trávenie času v prítomnosti starých rodičov podľa nej obohacuje ich citový život aj obzory celkovo. „Nechajte deti so starými rodičmi, dajte im možno rozvinúť takéto bohatstvo citov. Vždy má význam zostávať pohromade minimálne na mentálnej úrovni – udržiavať veľký rod. Jednoducho si predstavte, ako môže rásť strom bez koreňov. Dnes je potrebné práve toto obnovovanie rodovej sily, pre duševné aj telesné zdravie,“ povedala v nedávnom rozhovore pre ahojmama.sk.

K podobnému postoju dospela nezávisle na psychologičke aj mamička dvoch synov Beata. „Či by som mala byť doma a variť? Ja to neriešim. Mama je už tri roky sama, nechce cestovať cez polovicu republiky k nám, tak ideme my k nej. Je v dôchodku, takže si predvianočným pečením a prípravami vyplní čas, teší sa, a my si u nej naozaj oddýchneme. Od domácich prác aj od detí, ktoré sa zasa tešia, že sú s babkou. Vypadnúť z domu občas prospeje všetkým,“ hovorí Beata, ktorá pochádza z Banskej Bystrice a žije v Bratislave.

Spoločné sviatky s prarodičmi dávajú podľa odborníkov práve šancu oddýchnuť si od každodenného kolotoča všetkým stranám. Povinnosti okolo varenia, upratovania či starostlivosti o deti môžu rodičia a starí rodičia podeliť. A uvítajú to aj deti, ktoré majú väčšinou radi každé spestrenie dňa.


ANKETA:

Ako trávievate Vianoce?

20,0%



14,3%



65,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >