Záhradné jazierko, chov včiel, náučný chodník. Slovenské školy učia deti ekológii

TASR, gb, 19. októbra 2018 o 16:52

V Jelšave zriadili školskú záhradu s jazierkom či pocitovým chodníkom. V Myjave sa žiaci budú starať o včely. A v Podbrezovej si gymnazisti vybudovali vlastný náučný chodník. Tri príklady toho, ako sa slovenské školy snažia deti vychovávať k ekológii.

Záhradné jazierko v škole v Jelšave.

Foto: TASR

Záhrada, ktorá učí, to je projekt, ktorá vymyslela Základná škola s materskou školou v Jelšave. Vybudovaná záhrada sa skladá z desiatich stanovíšť, prvým prvkom bolo jazierko, potom prišli ďalšie, napríklad bylinková špirála, keltský kalendár, ohnisko, pocitový chodník či jašteričí dom. Priamo na záhrade sa dá aj vyučovať, čo je pre deti atraktívnejšie a zaujímavejšie ako v triede.

Navyše každý z prvkov záhrady sa dá vo vyučovaní aj využiť. „Na výtvarnej výchove je to napríklad maľovanie zátiší, na slovenčine opis, na matematike počítanie obvodov či obsahov a na fyzike je napríklad možné vypočítať hustotu vody v jazierku,“ uviedla koordinátorka projektu Martina Štullerová s tým, že každý učiteľ, ktorý chce vyučovať modernými metódami, si v záhrade vie niečo nájsť. Dodala tiež, že záhradu so stanovišťami radi poskytnú na vyučovanie aj iným školám.
Ako povedala riaditeľka školy Viera Bardoňová, v škole tiež triedia odpad a v budovách šetria energiou.

Žiaci Základnej školy na Štúrovej ulici v Myjave zasa získali do svojej ekoučebne provizórne včelie úle. „Náplňou včelárskeho krúžku bude naučiť žiakov všetko o živote včiel a o ich význame pre našu spoločnosť,“ uviedol hovorca mesta Marek Hrin. Okrem úľov v učebni pribudli aj nové rastliny a hmyzie domečky. Ekoučebňa vznikla v škole minulý rok. Súčasťou prírodnej učebne v školskom areáli je tiež takzvaný pocitový chodník, kde si môžu žiaci vyskúšať prírodné materiály na vlastnej koži.

V areáli Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová zasa otvorili náučný chodník Activity, ktorý si vybudovali sami študenti. Je dlhý asi sedemdesiat metrov a jeho podstatnú časť tvoria interaktívne vzdelávacie tabule, ktoré sa zameriavajú na informácie o výskyte drevín vo výškových pásmach. „Teší ma, že sa u samotných žiakov prebudil záujem o prostredie, ktoré ich obklopuje a vďaka ich nápadom vyrástol náučný chodník,“ povedala Katarína Zingorová, riaditeľka gymnázia. Náučný chodník sa stal jedným z víťazov celoslovenskej súťaže Tatranskí rytieri.

Celkovo 103 aktívnych škôl na Slovensku tiež už získalo vlajku, certifikát či diplom programu Zelená škola. Tieto školy počas uplynulých dvoch rokov realizovali ekologickú výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Zelená škola je najväčší environmentálno-vzdelávací program na svete. Zapojených je doň viac ako 52-tisíc škôl zo 67 krajín na všetkých kontinentoch. Na Slovensku je ich v tomto školskom roku 345.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >