Hodinka na nezaplatenie. 6 dôvodov, prečo sa oplatí ráno skoro vstávať

Patricia Poprocká, 20. januára 2020 o 05:07

Pre niekoho sci-fi, pre iného horor. Skoré ranné vstávanie je však veľmi užitočná vec a čím skôr sa naň človek nastaví, tým lepšie. Na svitaní vstávajú aj mnohé známe osobnosti, napríklad 14. Dalajláma už o tretej ráno a niekoľko hodín medituje. Ešte o polhodinu skôr sa budí známy americký herec Mark Whalberg, ranostaj je aj zakladateľ Twitteru Jack Dorsey. Každý tento čas využíva inak, prínosy ranného vstávania sú však jednoznačné.

Spí sa síce sladko, ale skoré prebudenie vie byť ešte sladšie.

Foto: shutterstock.com

Dlhší deň

Skôr vstanem, viac toho dokážem urobiť. Ak to berieme z čisto materiálneho hľadiska, už len hodina k dobru pri nabitom časovom rozvrhu človeku pomôže. Ak si potrebuje potriediť papiere, požehliť, nachystať obed, čokoľvek, čo nestíha za bežných okolností.

Čas pre seba

Hodinka či dve, ktorú získate, môžete využiť aj na ničnerobenie. Tichá pohoda, pri ktorej si nerušene vychutnáte kávu, pripravíte chutné raňajky sebe i rodine... Alebo si môžete čítať, ísť sa prejsť, športovať. Čas pre seba, strávený osamote, je aj podľa mentálnych koučov nevyhnutný pre psychickú pohodu a vyrovnanosť, v rodičovstve zvlášť.

Dobrý pocit zo seba

Bolo to náročné, ale dokázala som to. Premohla som sa, a kým ostatní spia, ja som už stihla urobiť toto a toto... Takéto pozitívne sebahodnotenie, dobrý pocit zo seba zvyšuje človeku sebavedomie aj pohodu po zvyšok dňa. Využívajú to aj športovci, skorý ranný tréning, kým súperi ešte spia, im potom dodáva sebaistotu aj na pretekoch. Tréningom na svitaní bol známy už pred mnohými rokmi slávny prekážkar Felix Sanchez.

Veci idú ľahšie

Samozrejme, nie, keď sa vám ešte zatvárajú oči, ale ak sa už dostatočne prebudíte, robota ide zväčša od ruky. Oddýchnutý človek sa lepšie sústredí, psychicky i manuálne a práca trvá spravidla aj kratšie. Nie nadarmo sa vraví – ráno múdrejšie večera.

Harmónia a energia

Ticho, keď všetko ešte spí, nik od vás nič nechce, nepípa mobil ani nehrá rádio umožňuje človeku nerušene sa koncentrovať na všetko, čo práve robí. Nerozptyľovanie pozornosti šetrí energiu a námaha, ktorú človek pri danej činnosti vynaloží, je vtedy oveľa menšia ako keď je vyrušený čo i len dvoma inými podnetmi. Samozrejme, celkovo je potom aj pokojnejší, v dobrej nálade a menej vyčerpaný.

Zdravší život

Ak vstávate skoro ráno, zvyčajne s tým ide ruka v ruke aj skorší odchod do postele. To znamená, že nebudete musieť bojovať s nutkaním neskorej večere ani pojedať nezdravé pochutiny večer pri televízore. Ak ste zvyknutí sledovať večerné programy, ušetríte si myseľ od množstva reklám a iných nezmyslov. Namiesto toho si tam necháte priestor na vlastné ranné aktivity.

Ako sa naučiť skoro ráno vstávať

Kto je zvyknutý vyspávať do obeda, zrejme sa zo dňa na deň neprinúti vstať z postele na svitaní, a to dokonca s dobrou náladou. Ako prvý všeobecne zaužívaný krok je skoršie uloženie sa na spánok. Odporúča sa ísť spať pred desiatou večer. Samozrejme, aby ste dokázali aj zaspať, musíte byť dostatočne unavení, čo si žiada dostatok fyzickej aktivity, vyvetranú miestnosť a ďalšie známe odporúčania k efektívnemu spánku.

Čo sa týka rána, môžete vyskúšať dva spôsoby – buď jednorazový skok, nastavenie budíka na žiadanú hodinu, ktorý aj poslúchnete, alebo postupné posúvanie ručičiek, napríklad o 15 minút skôr denne. Známe je odporúčanie nedať si budík k posteli, ale na opačný koniec miestnosti, aby vás to prinútilo vstať z postele. Kto je však rozhodnutý, že chce začať so skorým vstávaním, takýto trik nepotrebuje.

Aby ste sa prinútili vstať, musíte si byť samozrejme istí, že to chcete. Pre tých so slabšou vôľou experti odporúčajú, aby si vypracovali plán, čo všetko chcú v to ráno, prípadne aj počas dňa stihnúť. Ďalšou barličkou môže byť to, že o svojom zámere poviete priateľom. Ak ste pod „verejnou“ kontrolou, ťažšie sa zo záväzku vycúva.

Nečakajte, že prínosy ranného vstávania pocítite hneď a okamžite. Organizmu trvá, kým si na zmenu privykne. Niekto sa môže naozaj cítiť lepšie už v prvý deň, niekto začne pociťovať prvé pozitíva po týždni, niekto až po mesiaci.


ANKETA:

Aký vzťah máte k rannému vstávaniu?

55,7%



10,6%



23,8%



4,7%



5,2%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarHans1960 20. januára 2020 o 21:54

    To je najväčšia blbosť, čo som v poslednej dobe čítal.
    Človek potrebuje pravidelný spánok niekde medzi 7 a 8 hodín.
    Menej alebo viac časom škodí.
    Keď človek chce stávať o 03.00 hodín nadránom (v noci), musí ísť spať medzi 19 a 20 h. večer.
    Ak má človek rodinu, mne sa to nepozdáva. Čo ostatní? Musia vstávať tiež tak skoro?
    Treba robiť všetko úplne po ticho, inak ich zobudíme tak či tak.
    A čo susedia, ak bývate v paneláku?
    Medzi 4.00 h a 5.00 h stáva veľa ľudí, pretože musia byť v práci o 6.00 h, alebo o 7.00 h
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >