Varenie z levandule. Vyskúšajte voňavé sušienky či puding podľa dávneho receptu

Patricia Poprocká, 4. júla 2022 o 04:23

Krásne vonia, odpudzuje mole i komáre a výťažok z nej upokojuje myseľ, viete ale, že sa dá levanduľa aj jesť? V minulosti bola táto krásna fialová kvetina typická pre stredomorské krajiny, už roky sa jej však veľmi dobre darí i u nás.

Levandule majú využitie v kozmetike i potravinárstve.

Foto: shutterstock.com

Pestovatelia levandúľ ponúkajú samozbery tejto kvetiny, je častou ozdobou aj mnohých záhrad. Využíva sa v kozmetickom priemysle, v domácnosti i ako liek. Obsahuje silice, vďaka ktorým má upokojujúce a antibakteriálne účinky, tiež vitamíny A, C a minerály ako vápnik, sodík či železo.

Už naši predkovia levanduľu používali aj do varenia, napríklad do chutných koláčov, robí sa tiež levanduľové mlieko, med či puding.

Recepty na jedlá z levandule ponúka učiteľka Silvia Bodláková na svojej internetovej stránke Dobré nápady. Stránka prináša neustále aj množstvo nových tipov na tvorenie v domácnosti i kuchyni z rôznych oblastí a materiálov.

Ako Silvia Bodláková prezradila, levanduľové recepty pochádzajú z kuchárskej knihy ešte jej prastarej mamy. Všetky nájdete na tomto linku, my ponúkame dva – recept na sušienky a puding, nech sa páči.

Levanduľové sušienky

100 gramov zmäknutého masla vymiešame s 50 gramami hnedého cukru a jedným vajíčkom. Primešame 125 g hladkej múky zmiešanej s nadrobno rozmrvenými kvetmi levandule (asi 1 polievková lyžica, ale môžete aj viac) a s polovicou čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Cesto vypracujeme a necháme stuhnúť. Potom vyvaľkáme a vyrobíme krúžky, resp. iné tvary, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 12 - 13 minút, podľa veľkosti.

Levanduľový puding

Potrebujeme pol litra mlieka, levanduľu, kukuričný škrob a cukor. Do 300 ml plnotučného mlieka vsypeme 1 čajovú lyžičku pomrvenej levandule. Necháme mlieko vo vodnom kúpeli prehriať. Do zvyšku mlieka dáme tri polievkové lyžice kukuričného škrobu a asi dve polievkové lyžice cukru (podľa chuti). Potom všetko spolu zmiešame a varíme do hustého pudingu. Ten môžeme podávať ako dezert. Ak však doň potom ešte vmiešame 200 g zmäknutého masla, získame výborný levanduľový krém, ktorým môžeme potrieť koláče či torty. „Alebo ním môžete spojiť dve sušienky a urobiť tak mlsné koláčiky,“ uzatvára Silvia Bodláková.


Viac o levanduli na stránke Dobré nápady si môžete prečítať na tomto linku.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >