Žiadna chémia ani dlhá príprava. 10 tipov na prírodné osviežovače vzduchu z úplne obyčajných domácich zásob

Patricia Poprocká, 9. marca 2022 o 04:21

Začali ste už s jarným upratovaním? Nie nadarmo sa vraví, že v čistote sa lepšie dýcha. Ak si chcete vzduch v upratanej domácnosti vylepšiť aj príjemnou nevtieravou vôňou, je tu pre vás našich 10 tipov na prirodzené osviežovače. Žiadna chémia ani iná veda, stačí sa poobzerať, čo máte doma. Niečo určite nájdete.

Aj úplne jednoduché domáce osviežovače vzduchu môžu takto pekne vyzerať. Je len na vás, ako si ich naaranžujete.

Foto: Shutterstock.com

Bobkové listy

Voňajú príjemne v polievkach a rovnako pomôžu, i keď ich zapálite v popolníku. Stačia dva, tri, ktoré necháte zhorieť, zatuchlina z priestoru by mala byť preč a namiesto nej vo vzduchu trošku tajomná vôňa koreniny.

Citrusové šupky

Napichajte do nich klinčeky a položte ich v mištičke či na tanieriku na vybrané (najlepšie na teplé) miesto. Ak máte čas a chuť, môžete si ich aj pekne naaranžovať a vytvoriť nejakú dekoráciu, napríklad ježka, kvetinky a podobne. Po čase ich vymeňte.

Vetvičky zo stromčekov

Jar je tu, treba využiť prvé dary prebúdzajúcej sa prírody. Teraz v čase strihania ovocných stromčekov stačí zobrať pár vetvičiek a dať ich do vázy. Pre deti bude zážitok sledovať, ako postupne každým dňom rozkvitnú, púšťajú lístky. Príjemná vôňa bude krásnym zavŕšením celej tejto prírodnej dekorácie.

Levanduľa

Jej vôňu pozná snáď každý, je symbolom Stredomoria, ktorý tak ľahko prenesie kúsok morskej atmosféry aj do vášho domova. Sušená levanduľa, či už vo vreckách, mištičkách alebo kytičkách – ako sa vám páči.

Éterické oleje

Je to stará klasika, ale naozaj sa oplatí. Prírodné voňavé esencie sú vďačným doplnkom domácnosti, výhodou je, že ich môžete striedať podľa toho, akú máte práve náladu. Veselé ovocné, svieže bylinkové, ťažšie korenisté. Pre tých, ktorí princíp olejových lámp nepoznajú: do nádobky s vodou nakvapkajte pár kvapiek vybraného oleja a pod nádobkou zapáľte čajovú sviečku.

Čistička vzduchu

Nie každý ju má, ten, kto do nej investoval, ju môže využiť aj na prevoňanie priestorov. Rovnako ako v prípade olejovej lampy, aj tu je hlavnou zložkou prírodný éterický olej, pár kvapiek podľa vášho výberu.

Čarovné jablko

Jeho vôňa zbavuje stresov, dodáva optimizmu a energie. Už naše staré mamy využívali jablkové šupky pre ich vôňu, napríklad zvykli vešať vrecúško s nimi do skrine. To isté môžete urobiť aj v domácnosti. Ďalšou možnosťou je zapáliť jablčné šupky v popolníku, efekt bude podobný ako pri bobkovom liste, len vôňa iná, jablková.

Ocot

Áno, väčšine skôr smrdí. Ak ho však skombinujete s niečím príjemným, získate domáci nechemický osviežovať vzduchu. Čo teda? Vynikajúce sú citrusové šupky. Ponorte ich do octu, nechajte deň-dva v uzavretej nádobe a máte hotovo. Osviežovač môžete dostať do vzduchu rôzne – buď vyberiete pár octom napustených šupiek na tanierik, alebo vrch nádoby, v ktorej sa máčajú, prepichnete, aby vôňa mohla unikať von. Treťou možnosťou je, že do nádobky napicháte tenké drevené tyčinky, ktoré sa budú máčať v octe so šupkami.

Bylinky a koreniny

Všetko, čo vonia v kuchyni, môže v celom byte, prečo nie? Využite prenikavé vône škorice, mäty či kardamónu. Nasypte ich do mištičky alebo do priesvitného dekoračného pohárika (namiesto okrasných farebných pieskov, ktoré sa predávajú) a máte voňavú dekoráciu ako z veľkej knižky.

VETRAJTE

Je to nás tip číslo 10, ale bez neho nedosiahnete veru nič. Niet nad prírodný čistý vzduch, ktorý by sme do našich bytov mali vpúšťať čo najčastejšie. Vetrajte teda často a intenzívne, tak, ako je to len možné. Ak nie ste cez deň doma, tak aspoň vetranie ráno a večer pred spaním by malo byť súčasťou rituálov vstávania a ukladania sa do postele. Robte to pravidelne každý deň, váš domov a všetko v ňom získa príjemnú sviežosť. Aj beh akejkoľvek inej vône.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >