Levandule majú využitie v kozmetike i potravinárstve.
Foto: shutterstock.comSamozber voňavých kvetín sa začal už tento víkend a pokračovať bude aj ten nasledujúci. A to v Zbehoch pri Nitre. „Zatiaľ sa zberá levanduľa lekárska, ďalšie víkendy sa začne zber levandule francúzskej,“ vraví zástupca pestovateľskej spoločnosti Radar Andrej Grobarčík. Tohtoročná levanduľová sezóna je u nich zatiaľ druhá, s pestovaním a samozberom začali vlani.
Levanduľu pestujú na výmere jeden hektár, kde sa vojde 12 lánov levandule lekárskej (Hidcote) a 15 lánov levandule francúzskej (Grapenhall). Úroda z jedného lánu sa pohybuje priemerne na úrovni 40 kilogramov.
Levanduľa lekárska sa využíva najmä v potravinárstve na výrobu sirupov, olejov, ale aj na výrobu koláčov. Levanduľa francúzska je aromatickejšia, používa sa najmä na výrobu kozmetiky, ale aj na dekoratívne účely.
Levanduľový olej je prírodný liek, ktorý si môžete ľahko vyrobiť aj vy doma. Pomáha pri bolestiach hlavy, strese, nádche, aj pri depresii. Používa sa veľmi jednoducho – natierajú sa boľavé miesta, resp. upchaté dutiny. Tým,že je to olej, výťažok z bylinky prenikne hlboko do tkaniva a liečivý účinok sa znásobí. Využíva sa aj v aromaterapii, pridať môžete aj pár kvapiek do kúpeľa.