Samozber levandúľ. Príďte si nazbierať a vyrobte si liečivý olej podľa nášho receptu

pt, TASR, 6. júla 2021 o 04:13

Samozbery jahôd, marhúľ či ríbezlí sa v posledných rokoch tešia u nás veľkej obľube. Viete, že teraz si takto môžete prísť nazbierať aj levandule?

Levandule majú využitie v kozmetike i potravinárstve.

Foto: shutterstock.com

Samozber voňavých kvetín sa začal už tento víkend a pokračovať bude aj ten nasledujúci. A to v Zbehoch pri Nitre. „Zatiaľ sa zberá levanduľa lekárska, ďalšie víkendy sa začne zber levandule francúzskej,“ vraví zástupca pestovateľskej spoločnosti Radar Andrej Grobarčík. Tohtoročná levanduľová sezóna je u nich zatiaľ druhá, s pestovaním a samozberom začali vlani.

Levanduľu pestujú na výmere jeden hektár, kde sa vojde 12 lánov levandule lekárskej (Hidcote) a 15 lánov levandule francúzskej (Grapenhall). Úroda z jedného lánu sa pohybuje priemerne na úrovni 40 kilogramov.

Levanduľa lekárska sa využíva najmä v potravinárstve na výrobu sirupov, olejov, ale aj na výrobu koláčov. Levanduľa francúzska je aromatickejšia, používa sa najmä na výrobu kozmetiky, ale aj na dekoratívne účely.

Levanduľový olej je prírodný liek, ktorý si môžete ľahko vyrobiť aj vy doma. Pomáha pri bolestiach hlavy, strese, nádche, aj pri depresii. Používa sa veľmi jednoducho – natierajú sa boľavé miesta, resp. upchaté dutiny. Tým,že je to olej, výťažok z bylinky prenikne hlboko do tkaniva a liečivý účinok sa znásobí. Využíva sa aj v aromaterapii, pridať môžete aj pár kvapiek do kúpeľa.

Ako vyrobiť levanduľový olej

Levanduľové kvety uskladnite v sklenenej fľaši, zalejte kvalitným olejom, najlepšie olivovým, nie je to však podmienkou. Nechajte lúhovať na slnku, aspoň dva týždne. Ak chcete silnejšiu tinkntúru, pridajte aj pár kvapiek (pol deci, podľa veľkosti fľaše) alkoholu – či už domácej pálenky alebo liehu. Olej potom skladujte v tme a na chladnejšom mieste.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >