Väčšina dievčat zažila obťažovanie na internete

TASR, 16. októbra 2020 o 03:42

Väčšina dievčat a mladých žien po celom svete zažila obťažovanie na internete. Vyplýva to z novej štúdie mimovládnej organizácie Plan International zameranej na práva detí a rodovú rovnosť.

Dievčatá zažívajú obťažovanie na internete veľmi často.

Foto: shutterstock.com

Podľa štúdie 58 percent z celkovo 14.000 opýtaných dievčat a mladých žien uviedlo, že má osobnú skúsenosť s obťažovaním na sociálnych sieťach. Autori štúdie tiež zaznamenali regionálne rozdiely. V Európe priznalo obťažovanie na internete 63 percent opýtaných, v Latinskej Amerike 60 percent, v ázijsko-tichomorskej oblasti 58 percent, v Afrike 54 percent a v Severnej Amerike 52 percent.

Celkovo 19 percent z dievčat, ktoré boli obťažované veľmi často, uviedlo, že z tohto dôvodu používajú sociálne siete menej a 12 percent z nich ich prestalo používať úplne. Podľa tohto prieskumu - označovaného za najväčší celosvetový prieskum o násilí na internete - k najväčšiemu obťažovaniu dochádza na Facebooku, nasledujú Instagram a WhatsApp.

„Namiesto slobodného a oprávneného vyjadrovania sa na internete sú dievčatá až príliš často obťažované, zneužívané a vyháňané z on-line priestoru," upozornila výkonná riaditeľka organizácie Plan International Anne-Birgitte Albrectsenová. Poukázala na globálnu pandémiu, ktorá spôsobuje, že deti trávia viac času doma a na internete. Takmer 700 miliónov dievčat momentálne nenavštevuje školu.

Za cieľ obzvlášť brutálnych útokov sa považujú dievčatá a mladé ženy, ktoré na internete bojujú za rodovú rovnosť. Organizácia vyzvala technologické spoločnosti a jednotlivé vlády, aby pritvrdili svoje kroky voči páchateľom internetového zneužívania.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >