15 nebezpečných aplikácií, ktoré používajú nielen deti, ale aj sexuálni predátori. Viete o nich?

Gabriela Bachárová, 23. októbra 2019 o 05:22

Viete, aké aplikácie majú vo svojom mobile či počítači vaše deti? A sú všetky tak neškodné, ako sa tvária? Niektoré by deti vôbec nemali používať, iné s najvyššou opatrnosťou. Viaceré aplikácie totiž môžu slúžiť aj na obťažovanie či vylákanie dieťaťa na schôdzku.

Používanie viacerých aplikácií predstavuje pre deti veľké nebezpečenstvo.

Foto: Shutterstock.com

Zoznam aplikácií, na ktoré by si deti aj ich rodičia mali dať pozor, zostavila kancelária šerifa v americkom meste Sarasota, ktorá pripravila špeciálny projekt zameraný práve na odhaľovanie potenciálne nebezpečných aplikácií. Ktoré to sú?

MeetMe – Ako už napovedá názov aplikácie, ide v nej o to, aby sa používatelia, ktorí sa nachádzajú blízko od seba, stretli v reálnom živote. Netreba pripomínať, že pre sexuálnych predátorov je to veľmi jednoduchá cesta, ako nalákať svoju obeť.

Grindr – Aplikácia slúži na zoznamovanie homosexuálov, bi- a transgender ľudí. Možnosť chatovať, vymieňať si fotky, dávať si osobné schôdzky podľa toho, kto sa práve nachádza najbližšie.

Skout – Zoznamovacia aplikácia. Užívatelia mladší ako 17 rokov si nesmú posielať fotografie, toto pravidlo sa však dá samozrejme veľmi ľahko obísť.

WhatsApp – Vo veľkom rozsahu používajú túto aplikáciu na komunikáciu aj dospelí, je snáď už aj populárnejšia ako posielanie sms správ. Umožňuje posielať textové či hlasové správy, fotografie, videá, má aj funkciu videohovorov.

TikTokPísali sme o ňom už aj na našom webe. Na prvý pohľad je neškodný, deti na ňom zverejňujú krátke videá. V skutočnosti je však ich obsah často šokujúci, má násilný či sexuálny podtón. Hrozí kyberšikana, zneužívanie publikovaného obsahu či sexuálne obťažovanie. Hoci si dieťa nastaví súkromie, k videám, ktoré publikovalo, sa aj tak môžu dostať cudzí ľudia.

Americký šerif pripravil pre rodičov užitočný ťahák, ktoré aplikácie by nemali deti radšej používať.


Badoo – Zoznamovacia aplikácia určená predovšetkým dospelým používateľom, ale často sú na nej aj dospievajúci. Umožňuje vymieňať si správy, publikovať fotografie aj videá.

Bumble – Zoznamovacia aplikácia, kde prvý krok robia ženské používateľky. Deti si tu uvádzajú vyšší vek a vytvárajú falošné profily.

Snapchat – Jedna z vôbec najobľúbenejších aplikácií. Pôvodne na nej používatelia mohli publikovať obsah, ktorý po krátkej dobe zmizne, dnes môže zostať až 24 hodín. Snapchat zobrazuje polohu.

Kik – Veľmi nebezpečná aplikácia. Dieťa môže jej prostredníctvom kontaktovať ktokoľvek bez obmedzenia.

LiveMe – Aplikácia určená na videovysielanie naživo, ktorá zobrazuje polohu. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že deťom možno platiť za poskytnutie obsahu.

Holla – Na prvý pohľad má ušľachtilý cieľ, spojiť ľudí z rôznych kútov sveta. V skutočnosti sa tu často objavujú rasistické urážky či sexuálny obsah.

Whisper – Pochybná záležitosť. Používatelia v nej vystupujú anonymne a slúži na zdieľanie svojich tajomstiev s neznámymi ľuďmi. Aplikácia zobrazuje, kde sa užívatelia práve nachádzajú.

Ask.fm – Od tejto aplikácie radšej preč. Ľudia na nej odpovedajú na otázky ostatných používateľov. Preslávil sa obťažovaním diskutujúcich.

Calculator% – Deti by túto aplikáciu nemali používať. Umožňuje im skryť pred rodičmi fotky, videá či rôzne súbory.

Hot or Not – Šikana, obťažovanie, riskantné stretnutia. To je aplikácia Hot or Not, kde si používatelia navzájom hodnotia svoje prodily a nadväzujú hovory s neznámymi ľuďmi. Aplikácia smeruje k osobným stretnutiam, ktoré môžu byť nebezpečné.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >