„V mojom lese je človek.“ Smutný orangutan vysvetľuje deťom devastačný vplyv výroby palmového tuku, video v televízii zakázali

Patricia Poprocká, 11. októbra 2021 o 04:13

Je naozaj veľmi nezdravý a ešte k tomu jeho výroba drancuje našu planétu. Napriek tomu sa pridáva do väčšiny sladkostí, kozmetiky, a niekedy dokonca i do potravín, ktoré sa tvária, že sú z kategórie „zdravých“. Palmový olej by mal jednoducho dostať stopku, a deti to môžu pochopiť aj pomocou tohto videa.



Jeho hrdinom je maličký orangutan, ktorý robí neporiadok v izbe dievčatka, okrem iného vyhadzuje čokoládu i šampón. „Prečo si tu?,“ pýta sa ho. „ V mojom lese je človek a ja neviem, čo robiť,“ odpovedá smutná opička. Nasledujú zábery, ako buldozéry ničia stromy, aby tam namiesto nich mohla vyrásť palmová plantáž.

Smutný príbeh pokračuje o tom, ako orangutan stratil mamu a jeho les ľudia vypálili, aby potom z paliem na plantáži mohli vyrábať olej, pridávaný aj do spomínaných čokolád či šampónov. Práve takto podľa prepočtov organizácie Greenpeace, ktorá video v spolupráci britským reťazcom supermarketov Iceland Foods pripravila, umiera denne 25 orangutanov.

Ako uvádza online magazín Naše Bio & Eko, toto video bolo pre použitie v televízii zakázané, napriek tomu si na internete našlo tisícky priaznivcov. Na kanáli youtube má zatiaľ 18-tisíc videní.

Palmový olej sa zaraďuje aj medzi najnezdravšie tuky aj čo do konzumácie. Pre vysoký podiel nasýtených tukov má zlý vplyv na hladinu cholesterolu, prispieva k zápalovým procesom v organizme, oslabuje imunitu, naopak, zvyšuje toxicitu, je ťažko stráviteľný a prispieva k vzniku nadváhy.

Je však lacný, takže po ňom vďačne siahajú nielen výrobcovia potravín, ale aj kozmetiky, nájdeme ho v krémoch, šampónoch, dokonca v zubnej paste.


ANKETA:

Čítate etikety výrobkov, či obsahujú palmový tuk?

67,6%



14,8%



17,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >