Pečte zdravšie a rovnako chutne! Desať nenápadných trikov, ako na to

Patricia Poprocká, 7. júla 2021 o 04:40

Ak zjete po obede zákusok, nemusíte mať hneď výčitky svedomia za prehrešky proti zdravej životospráve. Koláče nemusia automaticky získať nálepku nežiaduceho jedla, piecť sa dá aj zdravo, resp. zdravšie. Stačí pár drobných zmien, ktoré významne nezmenia chuť koláča, v niektorých prípadoch ju dokonca aj vylepšia.

Aj piecť sa dá chutne a zdravo zároveň.

Foto: Shutterstock.com

Čo je na zákuskoch najnezdravšie? Vysoké množstvo tukov, cukrov a múky. Ako to zmeniť?

Nie je tuk ako tuk

Suchý koláč nie je bohviečo, môžete sa však rozhodnúť, aké tuky doň použijete. Dobre urobíte, ak sa vyhnete margarínom a iným maslovým náhradám. Do plniek aj polevy používajte obyčajné maslo. Zákusok bude mať výraznejšiu chuť a váš organizmus menej práce s odbúravaním éčok a iných zložiek margarínov. Platí to aj pri smotane – nepoužívajte rastlinné šľahačky ani iné umelo vyrobené napodobeniny, pravá smotana je chutnejšia a zdravšia. Má menej tukov aj než mascarpone, bez ktorého, sa, mimochodom, pohodlne zaobídete tiež. Ak chcete šľahačkovú náplň niečím zahustiť, použite radšej tvaroh. Je neporovnateľne zdravší.

Cukor

Nesladký koláč vraj nie je koláč, všetkého však príliš škodí. Nebojte sa pri receptoch dávku cukru znížiť, hoc aj o polovicu. Koláč nestratí na chuti, naopak, vyniknú ostatné prísady ako vanilka, škorica či iné zložky, podľa toho, aký pečiete. No a samozrejme, používajte hnedý cukor, má jemnejšiu chuť než ten biely.

Vanilka

Prečítali ste si niekedy zloženie „vanilky“, najčastejšej voňavej prísady do koláčov? Vanilínový cukor má s vanilkou pramálo spoločné, obsahuje totiž len cukor a arómu. Z receptu ho môžete teda pokojne vyškrtnúť. Radšej zainvestuje do pravej vanilky a pridajte do koláča štipku z nej. Získate pravú vôňu a nedodáte zákusku ďalší cukor navyše.

Pudingy

Platí to isté, čo pri vanilínovom cukre. Ak si pozriete zloženie, obsahujú zväčša škrob, farbivo a arómu. Prečo si teda nevyrobiť vlastný puding? Použite mlieko, škrob a prísady podľa toho, aký puding chcete. Na čokoládový pridajte kúsky čokolády, resp. kakaa, karamelový dosiahnete tak, že najprv si z cukru vyrobíte karamel, ktorý zalejte mliekom a napokon pridáte škrob. Do ovocných skúste kompót, prípadne kúsky ovocia, do mandľového či orieškového pridajte pomleté mandle či oriešky. Môžete zvoliť ešte zdravšiu variantu, namiesto škrobu použiť napríklad kašu z pomletých ovsených vločiek. Ak ju potom vymiešate s maslom do plnky, rozdiel bude naozaj minimálny, no výživová kvalita neporovnateľná.

Múka

V receptoch sa najčastejšie myslí obyčajná biela, nič však nepokazíte, ak do cesta primiešate trocha tej zdravšej, či už špaldovej alebo pohánkovej. Aby sa vám s cestom ľahšie pracovalo, nenahrádzajte bielu múku v celom množstve, iba sčasti. Zväčša si to ani nik nevšimne, akurát váš koláč bude zas o niečo zdravší.

Nepečte z hotových produktov

Takých receptov je dnes neúrekom – na koláče z fanty, z margotky, z koly a kadečoho iného. Ak sa rozhodnete pre koláč z nezdravej suroviny, zdravým ho už neurobíte. Hotové produkty – či už sladkosti alebo nápoje mávajú zväčša veľa umelých prísad – stabilizátorov, emulgátorov, cukrov a podobne, s ktorými nič nenarobíte. Riešením je teda takéto experimenty radšej oželieť, prípadne fantu nahradiť čerstvou ovocnou šťavou. Nie všetko sa však nahradiť dá.

Polotovary

Ide o takzvané rýchle recepty na koláče z lístkového cesta alebo piškót. Je však veľký rozdiel, či si lístkové cesto pripravíte (áno, pracne) z obyčajného masla a vody sami, než či ho kúpite. Ušetríte síce veľa času a námahy, ak však skúsite napočítať éčka v trvanlivých polotovaroch, možno vám to za tú námahu bude stáť. Piškóty kúpené namiesto piškótového cesta síce tiež šetria čas, obsahujú však tiež oveľa viac cukrov a tie lacnejšie aj iných nežiaducich prísad.

Čokoládové polevy

Nie je poleva ako poleva, žiaľ. Mnohé čokolády, určené na varenie, sú z tých, na ktorých výrobcovia šetria. Obsahujú palmový tuk a množstvo umelých prísad. Horká čokoláda sa pritom považuje za sladkosť, ktorú v malom odporúčajú aj lekári, musí však byť kvalitná. Preto pri výbere čokoládovej polevy pozorne čítajte zloženie, prípadne na jej prípravu použite akúkoľvek kvalitnú horkú čokoládu. Alebo si vyrobte vlastnú.

Ozdôbky

Vyzerajú prekrásne – guličky, zvieratká, nápisy, od výmyslu sveta. Sú určené na ozdobu, aby zákusky krásne vyzerali, takže na to ich aj používajte. Určite ich nejedzte, aj keď jedovaté nie sú. No sú to len krásne upravené farbivá a stabilizátory. Ak chcete na koláči naozaj jedlé ozdôbky, použite kúsky ovocia, horkej čokolády alebo oriešky.

Vlastné prísady

Nebojte sa experimentovať. Najmä do hrnčekových koláčov typu „zamiešaj všetko dokopy“ sa toho vojde naozaj kadečo. Pokojne koláč obohaťte o oriešky, semiačka, kúsky ovocia, aj keď v pôvodnom recepte nie sú. Nič nepokazíte, naopak.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >