Úžasné VIDEO o predčasne narodených bábätkách. Čo dokážu a čo najviac potrebujú?

Patricia Poprocká, 1. júna 2020 o 04:46

Predčasne narodené bábätká zostali počas koronakrízy na dlhé týždne separované od matiek, a hoci sa situácia teraz zlepšila, stále má ďaleko k tomu, ako by mal kontakt predčasne narodeného dieťaťa s matkou vyzerať.

Klokankovanie je pre predčasne narodené deti nevyhnutné, zlepšuje všetky životné funkcie.

Foto: Občianske združenie Malíček

Pre predčasniatka je totiž blízkosť matky a kontakt s ňou koža na kožu životne dôležitý. Je dokázané, že na jej tele najlepšie prosperujú, pobyt v maternici im nahrádzajú práve matkin hrudník a dojčenie, ktoré zároveň preberajú funkciu maternice a placenty. Kontakt koža na kožu je podľa odborníkov nevyhnutnosť, kriticky dôležitá pre prežitie bábätka, jeho chorobnosť a vývin do budúcnosti. Odborníci ho kladú na rovnakú úroveň ako lekármi poskytovaná starostlivosť s tým, že obe by sa mali dopĺňať.

„Kontakt na kožu a dojčenie predstavujú pre predčasne narodené bábätko základ, ku ktorému je možné pridať potrebnú techniku a podporu prístrojmi či monitorovanie," zdôrazňuje na svojom webe občianske združenie Mamila, ktoré o predčasniatkach a ich potrebách pripravilo nové video.

Pozrite si VIDEO OZ Mamila o predčasne narodených deťoch a ich potrebách:

Kontakt koža na kožu podporuje dýchanie, činnosť srdca, rozvoj mozgu, kvalitu spánku, reguluje trávenie a telesnú teplotu udržiava lepšie ako inkubátor.

Ako ukazuje aj spomínané video združenia Mamila, predčasne narodené bábätká v kontakte koža na kožu sú schopné sa bezproblémovo dojčiť, a to hneď ako o to prejavia v kontakte koža na kožu záujem. Kŕmenie fľašou či striekačkou by vôbec nebolo potrebné, ak by bábätká dostali šancu na dojčenie. Stále sa však veľa ľudí mylne domnieva, že predčasne narodené bábätká musia byť pre zdravotné problémy v inkubátore a musia najprv podrásť, aby sa mohlo uvažovať o ich dojčení, čo však znamená odklad o celé týždne alebo mesiace.

„Sú to všetko bábätká, ktorým sme pomohli,“ hovorí o videu predsedníčka Mamily MUDr. Lucia Kantorová.

Žiaľ, chvíle, aké sú zaznamenané na videu, sú u nás stále skôr vzácnosťou ako pravidlom. Väčšina rodičov aj pred koronakrízou, aj dnes, nie je so svojimi predčasne narodenými bábätkami ani zďaleka toľko, koľko by potrebovali. V nemocnici môžu matky zostať niekoľko dní, potom idú domov a za svojimi deťmi chodievajú len na návštevy.

Pritom, ako uvádza aj video, v kontakte koža na kožu by malo predčasne narodené bábätko stráviť nepretržite celý deň a celú noc, ideálne aspoň šesťhodinových úsekoch. Platí tiež, že čím skôr sa bábätko narodí, tým tento kontakt potrebuje intenzívnejšie.

Ak sú u nás deti v dobrom stave, dostávajú ich matky na hruď, na takzvané klokankovanie, takýto krátky čas však nestačí. „Bábätká by nemali zostať samé, separované od matky bez možnosti kontaktu s jej telom,“ zdôrazňujú vedci.

Naše nemocnice však nepretržitý kontakt neumožňujú, dôvodov je viac. Väčšina zdravotníkov stále dôveruje viac prístrojom ako telu matky a okrem toho, nemocnice tvrdia, že na dlhodobý kontakt koža na kožu nemajú priestorové kapacity. Napríklad nemocnica v bratislavskej Petržalke sa napríklad pokúšala prerobiť nevyužívané priestory na izby, v ktorých by mohli bývať matky predčasne narodených detí, nedarilo sa im však zohnať potrebné peniaze, a to zorganizovali aj benefičný koncert s účasťou našich operných hviezd.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >