Odsávačka mlieka áno či nie? Najlepšou odsávačkou je samotné dieťa

Patricia Poprocká, 30. apríla 2019 o 07:44

Rieši to takmer každá žena, ktorá pripravuje výbavu pre svoje prvé dieťa. Treba mi odsávačku mlieka? Väčšina pôrodníc ju odporúča priniesť so sebou ako dôležitú pomôcku dojčenia, mnohé ju hospitalizovaným mamičkám požičiavajú v rámci vyššieho kreditu zariadenia, v skutočnosti je však pri správnom prístupe k bábätku zbytočná.

Samotné bábätko je tou najdokonalejšou odsávačkou.

Foto: shutterstock.com

Dieťa na svet prichádza vybavené všetkým potrebným na to, aby dokázalo prežiť. Kontaktom s matkou koža na kožu, ktorý by mal byť podľa vedeckých poznatkov dopriaty každému bábätku bez ohľadu na zdravotný stav a termín narodenia, sa aktivujú všetky mechanizmy uňho aj u matky, aby sa mohlo naštartovať úspešné dojčenie.

Ak by personál po pôrode nechal matke a dieťaťu dostatok času a neseparoval ich, vzájomné hormonálne nastavenie by zabezpečilo bezproblémovú a primeranú tvorbu mlieka. Telo matky sa prispôsobuje potrebám dieťaťa, produkuje teda toľko mlieka, koľko dieťa žiada. Čím viac dieťa potrebuje, tým viac mlieka sa vytvára. Jednoduchá rovnica.

Prax je však už zložitejšia a mnohé matky sa namiesto pohodového dojčenia trápia s odsávaním. Prečo?

Naliate prsníky po pôrode

Bojujú s tým mnohé čerstvé matky. A hoci odsávačka je len akousi umelou náhradou dieťaťa, nemocničný personál v mnohých prípadoch odporučí radšej práve náhradu.

Opäť treba pripomenúť, že za normálnych okolností, pri prirodzenom vedení pôrodu bez chemikálií, epidurálu, pri následnom bondingu a ponechaní dieťaťa pri matke bez periniek či postieľok by k bolestivému naliatiu prsníkov nedošlo.

„Prirodzené hormóny s častou požiadavkou bábätka na dojčenie sa postarajú o optimálnu tvorbu mlieka, pri ktorej sa prsníky nemajú dôvod príliš naliať,“ vysvetľuje laktačná poradkyňa Jana Michálková.

V drvivej väčšine našich pôrodníc sa však pri pôrode podávajú medikamenty, rozšírená je aj epidurálna analgézia, ktorú nemocnice často dokonca odporúčajú, aj kvôli následným platbám od zdravotných poisťovní. Matke po pôrode dieťa zoberú, ak už pre nič, tak „aby si mohla oddýchnuť“. Potom jej ukazujú nevhodné a zastaralé polohy dojčenia, prakticky „zásadne v perinke“, dojčenie časovo obmedzujú či nútia dieťa spať v samostatnej postieľke.

„Táto neprirodzenosť spojená s obmedzovaním dĺžky dojčenia a jeho frekvencie ústi do prílišného naliatia prsníkov,“ vysvetľuje Jana Michálková. Nemocničný personál nato ponúkne odsávačku, aby sa predišlo zápalu prsníka a aby sa dieťa mohlo ľahšie prisať. „Odsávanie však vytvára zvýšenú tvorbu mlieka, a tým sa vytvára začarovaný kruh zvýšenej tvorby a opätovného odsávania,“ vysvetľuje Jana Michálková.
Takto vyzerá dojčenie v prirodzenej polohe

Riešením by bolo teda poskytnúť matke a dieťaťu dostatok času na vzájomné zladenie sa. Ponechať ich spolu, bez bariér perinky či postieľky. V prípade problémov dokonca dojčiť bez šiat, koža na kožu. Bábätko dojčiť v prirodzenej polohe pololežmo na požiadanie, neobmedzene dlho, najlepšie striedavo – raz z jedného, raz z druhého prsníka. A aj pri bolesti použiť radšej dieťa ako odsávačku. Problém sa vyrieši oveľa rýchlejšie.

Predčasný pôrod

Odsávačka je u nás takmer povinnou výbavou matiek všetkých predčasniatok. Dieťatko v inkubátore potrebuje materské mlieko predovšetkým. Málokedy však dostane možnosť dostať ho priamo z matkinho prsníka, čo je škoda.

Zahraničné štúdie pritom dokazujú, že predčasne narodené deti najlepšie prosperujú práve na tele matky, v kontakte koža na kožu. Už aj naše nemocnice síce umožňujú predčasniatkam klokankovanie, teda pestovanie bábätka v náručí, na hrudi, ale len v niektorých prípadoch a žiaľ, v časovo obmedzených intervaloch.

„Aj uznávaný neurovedec a pediater Dr. Nils Bergman dokázal, že inkubátor je pre dieťa veľmi nevhodné prostredie,“ pripomína Jana Michálková. Najlepším inkubátorom je matka, nemocnice však stále radšej investujú do novej techniky než do vytvorenia vhodných podmienok na to, aby mohli byť matky so svojimi deťmi spolu a neobmedzene dlho.

„U nás je to, bohužiaľ, zatiaľ beh na dlhšiu trať, ale je dôležité žiadať o túto možnosť. Ak sa vám to nepodarí, neostáva nič iné, len odsávať mliečko,“ radí Jana Michálková vo svojom článku pre portál Babyweb.

Skorý nástup do práce

Slovenské matky majú oproti mamičkám západných štátov fantastickú výhodu trojročnej platenej materskej. Ak sú však nútené odísť do práce od štvor- či päťmesačného bábätka, a chcú dojčiť, odsávačky sú nenahraditeľným pomocníkom.

Aj keď odsaté a uskladnené mlieko už nedosahuje rovnakú kvalitu ako keď ho pije dieťa priamo z prsníka, vždy lepšie ako nič, prípadne ako umelá náhrada.

Ing. Jana Michálková, poradkyňa pri dojčení, (www.dojčenie.eu), sa venuje poradenstvu pri dojčení od roku 2010. Neodporúča a odmieta podávanie umelého mlieka pokiaľ neboli vyčerpané iné alternatívy, ako aj používanie umelých náhrad prsníka (cumlík, fľaša, klobúčik). Pri poradenstve sa riadi Medzinárodným kódexom marketingu náhrad materského mlieka a princípmi vzťahovej výchovy. V priemysle detskej umelej výživy nemá žiadne záujmy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >