Unikátny zákrok: Dievčatku ešte v brušku operovali obrovský nádor. Vďaka tomu prežilo

Gabriela Bachárová, 17. januára 2020 o 04:10

Ojedinelý zákrok sa podaril špecialistom z pražského Centra fetálnej medicíny, ktoré už takmer osem rokov funguje pri Ústave pre starostlivosť o matku a dieťa. Ešte počas tehotenstva zmenšili v telíčku dieťatka obrovský nádor, takzvaný sakrálny teratóm na polovicu. V Česku, ale aj na Slovensku ide o vôbec prvú vnútromaternicovú operáciu tohto typu.

Maličká Miriam po operácii, pri ktorej lekári odstránili zvyšok nádoru.

Foto: Centrum fetálnej medicíny

V prípade dievčatka Miriam mali lekári obavy, aby nádor kvôli svojej veľkosti neskomplikoval priebeh tehotenstva, operácia ešte v brušku mamičky jej tak pravdepodobne dala šancu na život. „Vďaka opakovanému vnútromaternicovému zákroku v druhom trimestri s laserovým cieleným uzáverom prívodných ciev nádoru sa zmenšila jeho funkčná časť na polovicu,“ popísali lekári, ktorí o unikátnom zákroku informovali na facebookovej stránke Centra fetálnej medicíny. Zákroky prebehli od 14. do 27. týždňa tehotenstva.

Lekári nečakali na prirodzený koniec tehotenstva, ako sa to zvyčajne robí v týchto prípadoch, ale kvôli veľkosti nádoru ho ukončili v 34. týždni, keď už bolo dieťatko dostatočne vyvinuté. Po narodení išlo na operáciu. Zvyšok nádoru vybrali chirurgovia z pražskej Fakultnej nemocnice v Motole, aj po zmenšení v maternici vážil 1,2 kilogramu. Miriam je teraz prakticky bez problémov.

„Išlo o prvú vnútromaternicovú operáciu tohto typu v Česku a na Slovensku. Veľká gratulácia rodičom a malej Miriam za vytrvalosť, nervy a statočnosť v neľahkom boji so sakrálnym teratómom,“ vyjadrili sa lekári z Centra fetálnej medicíny.

Centrum fetálnej medicíny sa od roku 2012 špecializuje v spolupráci so špičkovou univerzitnou nemocnicou v belgickom Leuvene na vnútromaternicové operačné zákroky. Starostlivosť poskytuje okrem českých aj slovenským pacientom, pretože na Slovensku podobné centrum neexistuje.

Čo sa dá operovať už v brušku

Sakrálny teratóm je najčastejší vrodený nádor plodu alebo novorodenca. Ide o nádor, ktorý vzniká zo zárodočných buniek dieťaťa. Vyrastá v oblasti kostrče, jeho rozmery však zvyčajne nie sú až tak obrovské ako v prípade maličkej Miriam. Aj tak však deformujú telíčko a znemožňujú normálny, vaginálny pôrod. Dievčatá sú postihnuté asi štyrikrát častejšie ako chlapci, výskyt nádoru je jeden prípad na 35 tisíc pôrodov. Ak je teratóm malígny, okrem operácie musí ešte pacient podstúpiť chemoterapiu.

Vnútromaternicovo je v súčasnej dobe možné riešiť okrem fetálnych nádorov napríklad obštrukcie (obmedzenie priechodnosti) vývodných močových ciest, hrudné výpotky (tekutiny), pľúcnu sekvestráciu (vzácna pľúcna deformácia), bráničnú herniu (pruh), rázštepové poruchy neurálnej trubice (nervová alebo tiež neurálna trubica je embryonálny základ centrálneho nervového systému, z ktorého sa neskôr vyvinie mozog a miecha) či fetálnu anémiu (chudokrvnosť plodu).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >