FOTO Aj dieťa s rázštepom pery je nádherné! Malá Christian hviezdou internetu

Gabriela Bachárová, 5. novembra 2019 o 05:30

Keď sa mamička dnes ročnej Christian Grace vo štvrtom mesiaci tehotenstva dozvedela, že jej dcérka má s najväčšou pravdepodobnosťou rázštep hornej pery a podnebia, bol to pre ňu úder pod pás. Dnes hovorí: Život nie je fér, ale my ho máme nádherný.

Christian sa narodila s rázštepom hornej pery a napriek tomu bola nádherná.

Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann

Že sa dievčatko nenarodí úplne v poriadku, to sa jeho rodičia dozvedeli, keď bola Aubrey Morcure Gann vo štvrtom mesiaci tehotenstva. Mamička priznáva, že zostala v šoku a mala aj úplne iracionálne obavy, či bude môcť zdieľať fotografie dieťatka na sociálnych sieťach... Veď dnes to tak robia skoro všetci rodičia. Trápila sa aj otázkou, či sa jej bude dcérka páčiť... Aubrey sa tiež bála, ako ju bude dojčiť.

A stále si hovorila, že to jednoducho nie je spravodlivé. „To nie je fér, že sa moje dieťa narodí s vývojovou poruchou. Nie je fér, že mi to pokazilo radosť z tehotenstva. Nie je fér, že som obklopená ženami, ktoré majú zdravé tehotenstvo a zdravé deti. Nie je fér, že moje malé dievčatko bude mať detstvo vyplnené operáciami a všemožnými komplikáciami," hnevala sa mladá Američanka.

Po narodení Christian Grace sa však všetko zmenilo. Dievčatko bolo pre rodičov tým najkrajším a veľkú obľubu si jej fotografie získali aj na sociálnych sieťach. Ako povedala mamička, zdieľanie fotiek s malou Christian sa malo stať povzbudením aj pre ostatných rodičov, ktorí sa musia vyrovnávať s rovnakým problémom u svojho dieťaťa.

„Viete, čo je naozaj nefér? Neplodnosť. Samovoľný potrat. Deti s chorobami alebo vývojovými poruchami, ktoré sa nedajú liečiť alebo opraviť. Rodiny, ktoré prechádzajú vážnymi problémami a nemajú podporu rodín či priateľov," napísala mamička na svojom blogu s tým, že jej rodina je v porovnaní s týmito tragédiami šťastná.

Dnes je už Christian Grace po operačnom zákroku a takmer na nej nevidno, že sa narodila s nejakým handikepom. Aubrey je druhýkrát tehotná a všetko sa zdá byť v úplnom poriadku.

Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann

Dôvod na interrupciu?

Nebolo to tak dávno, čo sa rodičom dieťaťa, ktoré sa malo narodiť s rázštepom pery či podnebia, odporúčal potrat z dôvodu vážnej vývojovej chyby. Dnes by tehotnej ženy nikto ukončenie tehotenstva kvôli rázštepu navrhovať nemal a ak o ňom uvažuje žena samotná, musí vedieť, že tento zdravotný problém sa dá veľmi dobre operačne riešiť. A nikto po čase nespozná, že dieťatko malo po narodení rázštep.

Rázštepy pery, podnebia či čeľuste sú len fyzickým problémom, nemajú žiadny vplyv na intelekt a mentálne schopnosti dieťaťa. Za ich vznik môže len v dvadsiatich percentách prípadov genetika, 60 až 80 percent prípadov vzniká v dôsledku vonkajších faktorov a 10 až 20 percent je kombináciou genetiky a vonkajšieho vplyvu.

Rázštep sa môže objaviť ako následok horúčky, vírusového ochorenia či gynekologických problémov matky počas tehotenstva, úrazu počas gravidity, pôsobenia toxických látok či alkoholu, vyššieho veku matky, poruchy jej výživy. Na strane plodu to bývajú hlavne poruchy v jeho výžive.

Najcitlivejším obdobím na vznik rázštepu je šiesty až dvanásty týždeň tehotenstva. Istou prevenciou vrodených vývojových porúch je užívanie kyseliny listovej pred otehotnením a počas gravidity. Operácia rázštepu pery sa u nás robí čo najskôr, už v dojčenskom období, zvyčajne od troch mesiacov veku.

Malá Christian Grace po narodení.

Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Malá Christian Grace po operácii.

Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


S novým úsmevom.

Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann


Rodina čaká nový prírastok.

Foto: Facebook Aubrey Moncure Gann



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 5. novembra 2019 o 11:06

    Wow...tak ak toto je "krásne", tak neviem. Že by niekto pochválil prácu plastického chirurga, ktorý z nej naozaj urobil pekné dieťa, to nie.
    A možno sa dočkáme "progresívnych" rodičov, pre ktoré bude z dôvodu popularity na sociálnych sieťach "super" nedať rázštep dieťaťu vôbec operovať. To len bude "krása".
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >