Umývate jogurtové kelímky, sťahujete fólie z fliaš? Pozor na najčastejšie chyby pri vyhadzovaní odpadu

TASR, pt, 14. júla 2021 o 06:05

Triedenie odpadu je dôležité a na Slovensku sa to snažíme už celé roky, napriek tomu je často kumšt robiť to správne. Stále robíme chyby, nie sme si istí, čo do akého kontajnera patrí a v akom stave možno jednotlivé materiály vyhadzovať.

Plastové fľaše treba pred vyhodením popučiť najviac ako sa dá. Ešte lepšie nepoužívať vôbec.

Foto: shutterstock.com

V zásade platí, že recyklovať možno len neznečistené materiály, neznamená to však, že ich musíme dôkladne poumývať. Jemne znečistené obaly, napríklad od jogurtov alebo rôzne prázdne fľaše netreba pred vytriedením umývať. Mnohí ľudia si myslia, že je to potrebné, čo je jedna z najčastejších chýb. „V procese recyklácie dochádza k odstráneniu nečistôt,“ Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.

Ak obaly umývať, tak skôr preto, aby nezapáchali v smetnom koši, na to však stačí opláchnuť, hoci i s úžitkovou vodou.

Aj v tomto prípade však treba zachovať mieru, neumývať dôkladne neznamená, že môžeme vyhadzovať silne znečistené obaly. „Ak sú plasty plné tekutín a obaly obsahujú hrubé zvyšky potravín alebo kozmetiky, môžu znečistiť aj ďalší vytriedený odpad. Ten nie je vhodný na recykláciu, a preto putuje rovno na skládku alebo do spaľovne,“ vysvetľuje Katarína Kretter.

Chybou pri triedení odpadov býva aj neoddeľovanie obalu z plastovej fľaše, ak je ním fľaša celá potiahnutá. „Bežná plastová etiketa fľaši nevadí, neoddeľujeme ju, necháme ju na fľaši. Ale ak sú fľaše takmer celé potiahnuté fóliou, treba ju odstrániť, a až takto oddelené časti samostatne vyhodiť do kontajnera na plast. Ak by takáto fólia ostala na fľaši, obal sa zrecyklovať nedá,“ spresňuje Katarína Kretter.

PET fľaše, plechovky, ale aj iné odpady z plastov či škatule a papierové kartóny zasa treba pred vyhodením poriadne stlačiť, zmenšiť ich objem. „Do kontajnera s objemom 1100 litrov sa zmestí približne 733 stlačených 1,5-litrových PET fliaš, nestlačených len 200, čiže takmer štvornásobne menej. Navyše, keď sú kontajnery preplnené, oveľa skôr vznikne okolo nich neporiadok,“ vraví odborníčka.

Ďalším problémom je netriedenie kovových obalov. „To, že v obci chýbajú kontajnery alebo vrecia na kov, neznamená, že sa táto zložka netriedi. V takom prípade sa kovové obaly spravidla triedia spoločne s plastmi a nápojovými kartónmi do žltého kontajnera či vreca,“ dopĺňa Katarína Kretter.

Do bežných kontajnerov tiež nemožno hádzať veľkoobjemový alebo stavebný odpad. Tehly, kachličky, dlaždice, nábytok, zrkadlá, umývadlá a koberce nepatria medzi zmesový ani triedený odpad. Tie je potrebné zaviezť na zberný dvor, prípadne si treba počkať na zber veľkoobjemového odpadu, ktorý pravidelne zabezpečuje každá obec. Systém zberu sa môže od obce k obci líšiť, preto sa treba informovať u lokálnej zberovej spoločnosti alebo na webe obce.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >