Ako dlho sa v prírode rozkladá ohryzok, špak, plienka, žuvačka či plastový pohár?

Patricia Poprocká, 27. apríla 2021 o 04:22

Naše lesy sú plné odpadkov a veľká vďaka všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa ich na jar podujali nezištne čistiť. Žiaľ, nedá sa odstrániť všetko a všade, malo by to byť predovšetkým na ľuďoch, aby po sebe v prírode nezanechali žiadne stopy. Viete, ako dlho sa rozkladá obyčajný špak od cigarety, ako dlho ohryzok z jablka, plast či sklenená fľaša?

Smutná, no, žiaľ, častá realita v našej prírode.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Mnohým sa zdá v poriadku, ak v lese odhodia zvyšky z ovocia či iného jedla. Sú organické, čiže v prírode sa rozkladajú bez nežiaducich dopadov, navyše môžu slúžiť ako potravina pre niektoré živočíchy. Predsa len, aj zvyšky jedla sa rozkladajú niekoľko dní až týždňov.

Oveľa horšie to je ale s umelými obalmi od jedál a nápojov, tu sa čas počíta na mesiace, roky i dlhšie. Online magazín Naše Bio&Eko pripravil prehľad, čo sa ako dlho rozkladá a následne preniká do podzemných vôd.

Zvyšky ovocia

Šupku z banánu dávajú niektorí pod ríbezľové či černicové kríky ako výživu, má im dodávať draslík. Voľne v prírode sa podľa magazínu šupky z banánov či pomarančov rozkladajú dva až päť týždňov. Ešte dlhšie to trvá ohryzku z jablka - dva mesiace. Je to ale stále ten lepší prípad. „Odpad, s ktorým sa naša príroda dokáže ľahko vysporiadať,“ pripomína magazín.

Špaky

Odhadzuje ich len tak, viac-menej automaticky, veľa fajčiarov. V podvedomí zrejme rátajú s tým, že tenký papierik a tabak sú vlastne prírodné materiály. „Priemerný čas, za ktorý sa rozloží cigaretový filter, je jeden až päť rokov,“ zdôrazňuje však online magazín Naše Bio&Eko. Takže špaky do popolníka alebo radšej nefajčiť vôbec.

Jednorazové plienky

Ak môžete, nepoužívajte ich. Rozkladajú sa 250 rokov a tvoria enormnú záťaž pre našu planétu. Naše mamy sa o nás dokázali postarať aj s látkovými, ktoré sa s tými dnešnými látkovými sotva dajú porovnať. Tie, ktoré máme na trhu dnes, sú oveľa kvalitnejšie a jednoduchšie sa s nimi narába oproti tým z našich detských čias. Ako žiť bez jednorazových plienok, sme písali v tomto článku Ako žiť bez plienok.

Žuvačka

Na zem určite nepatrí, kým sa s ňou príroda vysporiada, trvá to 50 rokov!

Plasty

Nie je plast ako plast, ale princíp ostáva rovnaký. Plastové predmety zaťažujú prírodu veľmi veľmi dlho. „Plastová taška sa v prírode rozkladá 10 – 20 rokov, plastové poháre 50 rokov. Plastové slamky 150-200 rokov. S plastovou fľašou a plastovým príborom môže príroda bojovať až 450 rokov,“ uvádza magazín. Pozor aj na takzvané „rozložiteľné“ plasty, nie všetky sa naozaj v prírode aj rozkladajú.

Plechovky

Rozkladajú sa 80-200 rokov. Určite ich treba vyhadzovať do kontajnerov určených na kovy, hliníkové dokonca vykupujú aj v zberných surovinách.

Sklo

Je to prírodný materiál, najvhodnejší na uskladňovanie potravín, pretože sa z neho do nich nič neuvoľňuje. Ďalšie plus má, že je nekonečne recyklovateľný, do prírody však rozhodne nepatrí. Práve pre svoju stálosť je sklo rekordérom čo do rozložiteľnosti – ráta sa v tisíckach rokov. Preto si dajte námahu a zálohované fľaše vracajte do obchodov, ostatné vyhoďte do kontajnerov na sklo určených. Rovnako aj črepiny, hoci je to s nimi pracnejšie.

Textil a koža

Bavlnené tričko sa rozloží za dva až päť mesiacov, kožené výrobky 50 rokov.
Celý článok o rozkladaní jednotlivých predmetov v prírode nájdete na tomto linku Naše Bio&Eko.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >