10 vecí, ktoré sú pri bábätku úplne normálne, hoci by niekto pochyboval

Patricia Poprocká, 9. mája 2019 o 06:02

Pravidlá, ktoré v minulom storočí určili odborníci pre zaobchádzanie s bábätkami, boli vcelku jasné – presne vymedzený čas na dojčenie, spanie, prechádzky, dokonca aj na pestovanie v náručí. Dodržiavať ich bolo ťažšie a neraz to šlo na úkor pohody detí. Žiaľ, mnohé z mylných rád prežili dodnes a veľa rodičov sa tak dostáva pred dilemu medzi tým, čo „sa má“, a tým, čo si žiada dieťa. Väčšina z detských požiadaviek je pritom úplne v poriadku.

Budí sa každú hodinu a najradšej je na rukách? Úplne normálne!

Foto: shutterstock.com

Čo všetko je teda normálne?

Ak sa chce dojčiť každú hodinu

Bábätko má malý žalúdok a materské mlieko je preňho ľahko stráviteľné, takže časté dojčenie kombinované so spánkom je pre najmenšie deti typické. Aj keď má spoločnosť tendenciu posudzovať „dobré“ bábätko podľa toho, koľko hodín spokojne prespí, nie je to celkom tak. Časté budenie a dojčenie sú úplne v poriadku.

Ak spí na prsníku

Napĺňa si potrebu matkinej blízkosti. V minulosti, niekedy aj dnes ukazujú sestričky v nemocnici mamičkám triky, ako dieťa budiť, lebo „na prsníku sa pije, nie spí,“ no nie sú potrebné. Dojčenie nie je len o nasýtení. Dojčenie upokojuje, vytvára interakciu medzi dieťaťom a matkou, zvlášť ak im nebolo dopriate stráviť spoločne prvé chvíle po pôrode. Nebojte sa, že si bábätko na spanie na prsníku „zvykne“, prípadne že zostane hladné. Vôbec nie. Bábätko vie najlepšie, čo potrebuje. A keď spokojne spí na prsníku, je to dôkaz, že sa mu toho všetkého aj dostalo.

Ak nie je schopné prespať celú noc

Súvisí to s tým, že má malý žalúdok, rýchlo vyhladne, navyše sa uisťuje o matkinej blízkosti. Kto spí celú noc, sú väčšinou bábätká kŕmené umelou výživou. Tá je predsa len väčšou záťažou pre tráviaci systém, takže dieťa po nakŕmení spí dlhšie.

Ak trávi väčšinu času na rukách

Ľudské mláďa nie je schopné samostatného života, matku bytostne potrebuje. Byť nosené, v bezpečí matkinej náruče je jeho prirodzenou potrebou. Všetko ostatné je výdobytok modernej spoločnosti, proti prírode.

Ak nie je v perinke

Perinka či zavinovačka je rovnako výdobytkom modernej spoločnosti, s prirodzenými potrebami nemá nič spoločné. Sú teórie, podľa ktorých dieťaťu pripomína maternicu a ľahšie sa v nej upokojí, perinka ho však v skutočnosti oddeľuje od matky, pri dojčení bráni správnemu prisatiu, môže spôsobiť prehriatie bábätka i deformovať vývoj bedrových kĺbov.

Ak sa nekúpe každý deň

Nemusí sa kúpať vôbec. Aj keď v pôrodniciach učia, ako správne kúpať, dokonca s dôrazom, že je „úplne normálne, ak pri tom bábätko plače,“ opodstatnenosť kúpania nikto nezdôvodnil. A už vôbec nie, ak to bábätku spôsobuje stres. Isteže, raz za čas opláchnuť nie je na škodu, môže to však aj celkom pokojne byť s matkou v sprche, kde sa cíti určite bezpečnejšie než osamotené vo vaničke.

Ak nemá cumeľ

Cumlík, fľaša, neodmysliteľné symboly bábätka. Až na to, že úplne mylné a zbytočné. Dokonca škodlivé. Áno, dieťa má prirodzenú potrebu sať. Cumeľ je však len umelou náhradou matkinho prsníka, takže prečo dávať náhradu, ak môže mať originál? Cumlík sa navyše považuje za doplnok, ktorý sťažuje a skracuje dojčenie, takže ak môžete, vyhnite sa mu. Prirodzenejšia je vlastná pästička.

Ak je výlučne na materskom mlieku, bez vody, čajíkov

Ani v najväčších horúčavách prikrmovať netreba. Materské mlieko dáva bábätku v prvých mesiacoch úplne všetko, čo potrebuje. V horúčavách si dieťa žiada prsník častejšie, pije kratšie, čo znamená, že dostáva viac takzvaného predného, redšieho mlieka, ktoré obsahuje viac vody než zadné.

Ak nemá vlastnú postieľku ani kočík

Áno, sú aj také rodiny a nie je to žiaden extrém. Bábätko strávi prvé mesiace v nosiči a v rodičovskej posteli, čím sa mu dostáva napĺňaniu jeho prirodzených potrieb a základov psychickej vyrovnanosti v terajšom i neskoršom veku.

Ak skoro vôbec neplače

Kto navštívil indiánske kmene, vraví, že bábätká ani deti tam skoro vôbec neplačú. Prečo asi? Pretože ich potreby sú napĺňané od prvej chvíle. Nikto ich po príchode na svet nedáva do inkubátorov „na vyhriatie“, nedokrmuje umelým mliekom, nepchá do zavinovačiek, postieľok, kočíkov, nenúti im cumlíky ani fľaše. Bábätko je po narodení s matkou, v jej náručí, pije jej mlieko, spí v jej náručí a nič iné nepotrebuje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >