Zbytočná bariéra, ktorá sťažuje život. Zavinovačky sú prežitok, deti do nich nebaľte

Patricia Poprocká, 13. septembra 2019 o 16:36

Rodičom síce navonok uľahčujú život, podobne ako kočíky či cumlíky, bábätkám ho však sťažujú. Aj keď je perinka či zavinovačka už roky symbolom narodenia dieťaťa, jej prínos je nanajvýš sporný, dá sa dokonca povedať, že viac škodí, ako pomáha. Z pohľadu dieťaťa určite.

V náručí je to pre bábätko podstatne lepšie. Z každej stránky.

Foto: shutterstock.com

„Mať tú moc, ako prvé zruším perinky,“ povedala v marcovom rozhovore pre ahojmama.sk laktačná poradkyňa Jana Michálková. Perinka, alebo zavinovačka totiž dieťa izoluje od matky, bráni správnemu prisatiu pri dojčení, aj správnej regulácii telesných funkcií. Napriek tomu sa mamičkám perinky odporúčajú ako jedna zo základných vecí, a to nielen zo strany obchodníkov, ale aj personálu v nemocniciach, na ktorého rady mnoho matiek v tomto prípade dá.

„Nevyberajte dieťa z perinky, iba ak ho idete prebaliť,“ znela napríklad jedna z rád sestričiek v bratislavskej pôrodnici Ružinov. Chyba.

Klamný pokoj

Samozrejme, zavinovačka dospelým, zvlášť nemocničnému personálu uľahčuje manipuláciu s bábätkom. Rodičom sa zasa zdá, že pomáha ich dieťatko upokojiť, ak napríklad rozhadzuje ručičkami či plače. Mylne sa šíri názor, že zavinovačka navodzuje bábätku obmedzený priestor v maternici, alebo že zabezpečuje dieťaťu správnu polohu, aby sa nekrivila chrbtica.

Nič z toho neplatí, zavinovačky odložte, ak ich máte. A ak ich nemáte, nemusíte ich ani zháňať. Ich nevhodnosť zdôrazňuje aj občianske združenie Mamila, ktoré pomáha ženám s dojčením a starostlivosťou o bábätko. „Zavinovanie síce spĺňa potreby rodičov, aby bábätko dlhšie spalo a podobne, ale nespĺňa potreby bábätka, ktoré sú v tomto veku dôležité, a ktorých nenaplnenie môže viesť k tomu, čo v poradenstve pri dojčení často riešime: dieťa, ktoré odmieta kontakt s matkou do takej miery, že začne odmietať dojčenie, alebo dieťa, ktoré málo priberá, málo často pije, spí príliš dlho a podobne,“ vysvetľujú odborníčky na svojej stránke.

Zavinuté deti pijú menej mlieka

Čo teda bábätko potrebuje? Namiesto zavinovačky je riešením kontakt koža na kožu, ktorý upokojuje, podporuje dojčenie, reguluje životné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť či telesnú teplotu aj spánkový cyklus.

Bábätko v zavinovačke sa síce môže zdať „kľudné“, jeho hladiny stresového hormónu kortizolu sú však vyššie ako u bábätka, ktoré matka nosí v náručí (šatke) a dojčí bez perinky. „Ak je dieťa zavinuté, musí využívať svoju energiu na reguláciu teploty, a tak z dôvodu prehriatia spí v zavinovačke príliš dlho, zobudí sa neskoro a o to horšie sa dojčí,“ vysvetľuje Mamila. Rovnako tak dieťa nedokáže včas vyslať signál o pripravenosti na dojčenie, a matka nedokáže tieto signály „vďaka“ perinke rozpoznať, na rozdiel od situácií, keď sú bábätko a matka v kontakte.

Život bábätku sťažujú zavinovačky aj tým, že obmedzujú jeho pohyb. „Pohyby nožičkami a ručičkami, ktoré bábätká robia, vedú k dojčeniu a ich obmedzenie zavinovačkou spôsobuje ešte o to viac, že prisatie je nesprávne. Preto zavinuté deti pijú menej mlieka ako nezavinuté,“ približuje združenie. Dôsledkom môže byť strata hmotnosti bábätka, nedostatočné priberanie, odmietanie prisatia, nefyziologická novorodenecká žltačka, odmietanie dojčenia v neskoršom období dojčenia, dojčenie len pár mesiacov, a iné.

Mamila pripomína švédsko-rusko-kanadskú štúdiu, podľa ktorej napríklad zavinované bábätká dostávali v pôrodnici asi o polovicu viac dokrmovania, neskôr sa vrátili k pôrodnej hmotnosti a mali viac problémov s dojčením aj neskôr.

Preto zhrnuté: Odložte zavinovačky, radšej svoje bábätká noste v náručí, spite s nimi, dojčite ich hocikedy a akokoľvek dlho. Doprajte im skrátka vlastnú blízkosť, to je to najjednoduchšie, čo im môžete dať, a zároveň je to aj to, čo najviac potrebujú.


ANKETA:

Používali ste perinku/zavinovačku?

70,8%



3,3%



10,0%



13,6%



2,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >