Alergický na mamičku? 10 najhlúpejších viet, ktoré si ženy pamätajú z pôrodnice

Patricia Poprocká, 27. mája 2019 o 06:00

Prvé dni po narodení bábätka sú veľmi dôležité. Aj nesmierne náročné, dieťa aj matka sa potrebujú zžiť, privyknúť na obrovskú zmenu v ich životoch. Personál na oddeleniach šestonedelia by im pri tom mal pomáhať, často je to však naopak. Hoci možno aj v dobrej viere, zdravotníci niekedy povedia veci, ktoré sú pre matku veľmi zraňujúce a v novej role ju viac zneistia než podporia.

Dieťa patrí matke, zdravotnícky personál u nás to, žiaľ, často neberie do úvahy.

Foto: shutterstock.com

Zozbierali sme 10 najhorších viet, ktoré si matky z pôrodnice pamätajú.

Ty si alergický na mamičku!
Výrok sestričky, keď matke prvorodičke po cisárskom reze priniesla synčeka, ktorý zakaždým plakal. Čo k tomu dodať?

Stlačte mu noštek a ono vám pustí bradavku.
Samozrejme, že to funguje. Ale je to drastické, zvlášť ak to sestrička hneď aj sama urobí, bez vášho súhlasu na vašom prsníku, lebo chce dieťa zobrať na novorodenecké oddelenie. Z neznámych dôvodov nemohlo spať na hrudi matky.

Ste prvorodička, takže to nebudete mať dosť mlieka.
Nesprávne, ničím nepodložené konštatovanie, ktoré mamičku zbytočne zneistí a môže sťažiť dojčenie. Množstvo mlieka nezávisí od počtu pôrodov, ale od dopytu. Podľa toho, ako často bude matka bábätko prikladať, sa nastaví aj tvorba mlieka. Čím viac bábätko vypije, tým viac mlieka sa tvorí.

Dieťa je plačlivé, urobíme skúšku kojenia!
Výrok mladej neonantologičky, ktorá vyšetrovala nasilu zobudené bábätko, pričom ju matka uisťovala, že dojčenie sa rozbehlo dobre a mlieka má dosť. Opäť jasné zneisťovanie matky a nátlak na ňu. Navyše autoritatívny príkaz, bez ohľadu na matku.

Slabo priberá, treba prikrmovať.
Nezmysel, opäť spochybňujúci mamičku a jej sebadôveru. Každé dieťa priberá inak, každé má iný apetít a dávať mu náhradnú výživu, ak môže mať mlieko od svojej matky je úplne nepochopiteľné.

Neberte dieťa na ruky, iba ak ho idete nadojčiť a prebaliť!
Zásada „bezpečného“ bezkontaktného rodičovstva – dieťa má mať svoje miesto v perinke a matka ho môže nanajvýš tak držať za rúčku – neodpovedá na základnú otázku: Ako má vzniknúť medzi matkou a dieťaťom bezpečná vzťahová väzba? Pritom práve fyzický kontakt, najlepšie koža na kožu, uľahčuje dojčenie aj vylepšuje psychickú pohodu bábätka aj matky. Vytvára spomínanú vzťahovú väzbu.

Ako kojíte to vaše dieťa? Stále sa pogrcká a ja ho musím potom prezliekať!
Žeby bolo naozaj na vine dojčenie? Možno by stačilo ponechať kompetencie samotnej matke.

Nevyberajte dieťa z perinky, iba ak ho treba prebaliť.
Perinky sú vážnou bariérou pri správnom prisatí. Aj keď v nemocniciach mamičkám ukazujú práve dojčenie v zavinovačke, perinka vytvára bariéru pri manipulovaní s bábätkom, neumožňuje mu pri dojčení dostatočne zakloniť hlavičku a teda ani správne a ľahko piť mlieko. Zlá poloha komplikuje dojčenie a vedie k skorému odstaveniu bábätka. Okrem iného perinka tiež izoluje dieťa od tak potrebnej matkinej vône a dotyku. Matka a dieťa by mali byť spolu práveže bez perinky, najlepšie aj bez akéhokoľvek oblečenia.

Nehladkajte ho po líci, bude mať vyrážky.
Nezmyselné odporúčanie, najmä ak nadväzuje na tie prechádzajúce – nebrať dieťa na ruky a nerozbaľovať z perinky. Na bezkontaktnom rodičovstve bola vychovaná generácia súčasných štyridsiatnikov a ich psychická pohoda či schopnosť uzatvárať šťastné vzťahy nie je práve ukážková. Podľa odborných štúdií má na tieto záležitosti vplyv práve napĺňanie potrieb bábätka, medzi ktoré patrí predovšetkým dostupnosť blízkej osoby, nosenie v náručí. Áno, deti majú jemnú pleť, a mnohým sa na tváričke robia vyrážky, keby však bol matkám a ich bábätkám umožnený dostatočný kontakt koža na kožu, potreba hladkať dieťa aspoň po líčku by vôbec nebola taká akútna.

Nejedzte paradajky, ak dojčíte, dieťa bude mať alergiu.
Odporúčania sestričiek, pričom zo štyroch dní hospitalizácie mali mamičky trikrát niečo paradajkové – polievku, omáčku a cestoviny. Zvýšený výskyt alergií u bábätiek nikto nezaznamenal.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >