Prečo sa už po pôrode nezisťuje krvná skupina bábätka? Dozviete sa to zväčša len za poplatok

Gabriela Bachárová, 21. októbra 2022 o 05:00

„Moja dcéra čoskoro oslávi dvanásť rokov a ja dodnes neviem, akú má krvnú skupinu. Svoju vlastnú som pritom poznala už ako malé dieťa. Prezradila mi to mama, ktorá túto informáciu dostala snáď už v pôrodnici,“ vraví mamička Petra z Bratislavy. Nie je jediná, koho by zaujímalo, aká krv koluje v žilách jeho dieťaťa.

Akú máš krvnú skupinu, dieťa moje?

Foto: Shutterstock.com

Akú má ich dieťa krvnú skupinu, to sa dnešné mamy a otcovia len tak nedozvedia, hoci niektoré nemocnice ešte túto informáciu poskytujú. Rodičia majú záujem vedieť podrobnosti, avšak dnes sa už rutinne krvná skupina a Rh faktor v pôrodnici nezisťujú. Len v odôvodnených prípadoch - ak si to vyžaduje zdravotný stav bábätka či matky. Inak nie je podľa lekárov žiadny dôvod krvnú skupinu zisťovať.

Rodičia sa však nemusia obávať, že by sa bez znalosti krvnej skupiny mohlo skomplikovať napríklad akútne podanie krvnej transfúzie. Lekári pred podaním cudzej krvi vždy zisťujú, akú krvnú skupinu pacient má. Nespoliehajú sa na informáciu, ktorú im pacient či jeho príbuzní povedia, ani na prípadné lekárske správy, v ktorých by to bolo uvedené. Jednoducho potrebujú mať istotu, že do tela pacienta bude prúdiť tá správna krv. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k veľkým zdravotným komplikáciám či dokonca až k úmrtiu človeka.

Ako sa dedí krvná skupina?

Najskôr si povedzme, čo sú vlastne krvné skupiny a Rh faktor. „Krvné skupiny sú systémy bielkovín, ktoré sa nachádzajú na povrchu červených krviniek,“ uvádzajú v publikácii Sprievodca tehotenstvom gynekológia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

Typ krvnej skupiny môže zdediť po otcovi aj po matke, záleží na tom, ktorá krvná skupina preváži. Je to podobné ako pri farbe očí, keď hnedá farba je dominantnejšia ako modrá a tak bude mať dieťa modrookej mamy a hnedookého otca oči hnedé.

„Znaky A a B sú dominantné, stačí, že ich dieťa zdedí po jednom rodičovi a už má uvedenú krvnú skupinu. Znak 0 je recesívny (v tomto zmysle nedominantný), dieťa má krvnú skupinu 0 iba vtedy, ak zdedí po oboch rodičoch znak 0. Ak napríklad po otcovi zdedí znak A a po matke znak 0, bude mať krvnú skupinu 0,“ uvádzajú odborníci. Dieťa s krvnou skupinou AB zdedilo A po jednom rodičovi a B po druhom.

V krvnej plazme sa môžu nachádzať protilátky proti bielkovinám iných krvných skupín. Tento objav je veľmi významný pri transfúzii, človeku nemožno podať krv, s ktorou sa tá jeho takpovediac neznesie. Pacient so skupinou A tak nesmie dostať skupinu B alebo človek s nulkou skupiny A a B. Dôsledkom by boli vážne zdravotné komplikácie až smrť.

V tehotenstve to však nehrá veľkú rolu, pretože, ako upozorňujú odborníci, krv matky a plodu sú v placente oddelené bariérou, cez ktorú protilátky neprejdú, pretože majú veľké molekuly. „Klasické protilátky systému AB0 (krvné skupiny - pozn.red.) tak nemôžu ničiť krvinky plodu, pretože zostávajú v obehu matky a k dieťaťu sa nedostanú,“ vysvetľujú.

Záhadný Rh faktor
Zatiaľ čo krvné skupiny objavil český lekár Jan Jánský už v roku 1907, na objav Rh faktoru sme si museli počkať do roku 1940. Ak má človek Rh faktor pozitívny, značí to, že jeho červené krvinky obsahujú zvláštny antigén, ktorý sa nazýva práve Rh faktor. Negatívny Rh faktor znamená, že krvinky tento antigén nemajú.

Antigén je látka zvyčajne bielkovinového pôvodu, ktorá vyvoláva tvorbu protilátok a imunitnú odpoveď organizmu. Väčšina ľudí, okolo 85 percent, Rh faktor má a asi len 15 percent nie. Pri transfúzii človek s negatívnym Rh faktorom nemôže dosť Rh pozitívnu krv. Avšak ak ste Rh pozitívny, neohrozí vás podanie krvi s negatívnym Rh faktorom.


Problém: matka negatívna, otec pozitívny

U detí sa síce krvná skupina po pôrode nezisťuje, v prípade tehotných žien je to práve naopak. Táto informácia je jedna z prvých, ktorú sa chce gynekológ dozvedieť. Ak sa zistí, že matka je Rh negatívna a otec Rh pozitívny, hrozí, že dieťa bude tiež pozitívne. Preto sa mu hneď po pôrode zisťuje krvná skupina, čo je jeden z mála prípadov, keď sa rodičia túto informáciu dozvedia.

Kombinácia negatívna matka a pozitívne dieťa spôsobuje, že ženin organizmus môže začať produkovať protilátky proti plodu s cieľom poškodiť ho. Dnes sa už tento problém dá riešiť, kedysi však Rh pozitívnemu dieťaťu už v brušku hrozili vážne zdravotné komplikácie, predčasný pôrod či dokonca potrat alebo úmrtie v maternici.

„Ak počas pôrodu či potratu prejdú k matke krvinky plodu, je možné, že matka si začne tvoriť protilátky, ktoré sú menšie ako v prípade systému AB0 , takže prechádzajú cez bariéru a v ďalšej gravidite môžu spôsobovať rozpad krviniek plodu a jeho závažnú málokrvnosť. Preto sa po pôrode aj potrate podáva všetkým Rh negatívnym ženám, ktoré mali Rh pozitívne dieťa, injekcia, ktorá obsahuje paradoxne Rh protilátky. Tie spôsobia, že si matka nevytvorí svoje vlastné protilátky a ďalšie tehotenstvo už nebude ohrozené," vravia lekári.

„Zistilo sa, že vo veľmi zriedkavých prípadoch prechádzajú krvinky plodu k matke aj počas posledného trimestra pred pôrodom, pretože sa začína odporúčať podanie anti-Rh protilátok už v tehotenstve medzi 28. až 32. týždňom,“ upozorňujú Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník.

U Rh negatívnych žien sa prítomnosť protilátok zisťuje trikrát počas tehotenstva. Ak ich hladina dosiahne určitej výšky, musí sa gravidita viac sledovať, pretože stav a vývin plodu môžu byť ohrozené.

Na žiadosť a za poplatok

K vyššie uvedeným situáciám našťastie nedochádza príliš často, pretože len málo ľudí má Rh faktor negatívny, väčšina rodičov sa tak krvnú skupinu svojho novorodenca v pôrodnici automaticky nedozvie. Môžu ju však už v nemocnici zistiť na vlastnú žiadosť. Za odber a vyšetrenie si však zaplatia, pretože nejde o informáciu, ktorá by bola dôležitá pre momentálny zdravotný stav bábätka. Vyšetrenie stojí okolo 15 eur.

Ak už máte doma väčšie dieťa a ste zvedaví, aká krv mu koluje v žilách, skúste sa na vyšetrení dohodnúť s pediatrom, napríklad v rámci iného odberu krvi. Je možné, že nepochodíte, treťou možnosťou je potom odber v súkromných laboratóriách, ktoré túto službu ponúkajú za peniaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >