Som tehotná alebo nie? Ako to zistíte čo najskôr

Gabriela Bachárová, 11. novembra 2022 o 05:30

Kým kedysi sa dalo tehotenstvo jednoznačne určiť až v 20. týždni gravidity vyšetrením u gynekológa, dnes sa túto dôležitú informáciu môžu tehotné ženy dozvedieť už v deň vynechania menštruácie alebo dokonca ešte skôr. Aké sú metódy, ktoré spoľahlivo ukážu, že o deväť mesiacov sa žena môže tešiť na bábätko?

O svojom tehotenstve sa ženy najčastejšie dozvedajú doma.

Foto: Shutterstock.com

Ešte pred pár desiatkami rokov sa dalo tehotenstvo spoľahlivo zistiť oveľa neskôr ako dnes. „Pôrodníci boli v minulosti schopní jednoznačne diagnostikovať tehotenstvo až po 20. týždni, po nahmataní časti plodu a jasnom dôkaze oziev plodu stetoskopom,” popisujú gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský, autori knihy Sprievodca tehotenstvom. V súčasnosti existujú tri spoľahlivé metódy, pomocou ktorých sa žena už veľmi skoro po otehotnení dozvie, že čaká pod srdcom dieťa.

Krvný test

Najvčasnejšia metóda. Tehotenstvo sa dá zistiť z krvi nastávajúcej mamičky už na deviaty deň od pohlavnému styku, pri ktorom došlo k oplodneniu. Práve vtedy sa začína v krvi objavovať hormón HCG (ľudský choriogonadotropín). „Je to špecifický tehotenský hormón, ktorý tvoria bunky placenty,” popisujú odborníci.

Na potvrdenie či vylúčenie tehotenstva z krvi nemusíte navštíviť svojho gynekológa, na trhu sú k dispozícii domáce krvné testy. Tehotenstvo zistia skôr ako stále najčastejšie používaný spôsob, tehotenský test z moču.

Domáci tehotenský test z moču

V našich podmienkach sa tehotenstvo najčastejšie zisťuje s pomocou domácich tehotenských testov, ktoré si môže každá žena jednoducho kúpiť v lekárni alebo objednať na internete. Domáce tehotenské testy určujú podobne ako krvné testy hladinu choriogonadotropínu, avšak v moči. Na začiatku tehotenstva sa jeho koncentrácia zvyšuje v krvi každých 42 až 78 hodín.

Tehotenský test môže byť pozitívny už v deň vynechania menštruácie. V tomto čase však ešte nemusí ukázať realitu. Ak chcete mať spoľahlivý výsledok, test si urobte po jednom týždni od vynechania menštruácie. Vtedy je už spoľahlivosť takmer stopercentná.

Na trhu je v súčasnosti aj digitálny tehotenský test, ktorý jasne hlási, či ste alebo nie ste tehotná. Odpadá tým neistota pri pohľade na klasický tehotenský test, na ktorom dve čiarky nemusia byť dostatočne zreteľné. Digitálny tehotenský test je tiež schopný určiť, koľko týždňov už je žena v druhom stave.

Vyšetrenie ultrazvukom

„Ultrazvukové vyšetrenie má výhodu v možnosti lokalizácie tehotenstva. Dôkaz gestačného váčka v maternici alebo mimo nej je reálny od štvrtého až piateho týždňa gravidity,” uvádzajú lekári. Pozor, dĺžka tehotenstva sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie, nie odo dňa pohlavného styku, pri ktorom došlo k oplodneniu.

Približne od šiesteho týždňa tehotenstva možno na ultrazvuku pozorovať aj srdcovú aktivitu plodu. Niektoré ženy sa o svojom tehotenstve dozvedia práve tak, že im to oznámi lekár po vyšetrení ultrazvukom.

Čo všetko lekár na vyšetrení uvidí, závisí od kvality prístroja, konkrétne od jeho rozlišovacích schopností. Ak nie je v šiestom týždni vidieť plod a žena zároveň nekrváca a nemá ani žiadne ďalšie zdravotné problémy, je dobré vyšetrenie ešte s menším časovým odstupom zopakovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >