U dentálnej hygieničky. Ako sa pohrá so zubami vášho dieťaťa?

Gabriela Bachárová, 10. novembra 2023 o 05:55

Dieťa môže ísť na dentálnu hygienu už okolo šiestich rokov a ak to zvládne, tak aj skôr. Pravidelné navštevovanie zubnej hygieničky znižuje riziko vzniku zubného kazu i zápalu ďasien.

Každodenné čistenie zubov je veľmi dôležité, no nemenej dôležitá je i návšteva dentálnej hygieny.

Foto: Shutterstock.com

Dentálna hygiena a návšteva stomatológa nie je to isté. Zatiaľ čo stomatológ rieši prevenciu a vzniknuté problémy, na dentálnej hygiene ide o generálne vyčistenie chrupu. Neodporúča sa pritom len dospelým, ale i deťom, a to približne dvakrát ročne. Nie je to zbytočnosť, dentálna hygiena raz za čas má veľký význam pre celkové zdravie a dieťa podporuje v tom, aby sa o svoj chrup samo staralo.

Ako to v kresle zubnej hygieničky vyzerá? Ak si už dieťa aspoň čiastočne zvládne vyčistiť zuby samo, odporúča sa zobrať si so sebou do ordinácie kefky, ktoré používa, a predviesť ich „v akcii”. Odborník dieťa i rodiča poučí, ako sa o zuby starať správne, čo zlepšiť a aké pomôcky treba použiť. Viaceré zariadenia rovno vhodné zubné kefky a ďalšie pomôcky aj predávajú.

Čo čaká deti v ordinácii

Dentálna hygiena však zahŕňa predovšetkým odstránenie zubného povlaku a zubného kameňa ultrazvukom či ručnými nástrojmi. Súčasťou býva i leštenie zubov pomocou špeciálnej zubnej pasty. Leštenie odstráni povrchové zafarbenie zubov známe ako pigmentácia. Tá vzniká napríklad pitím čajov, u dospelých kávy, alkoholu, fajčením. Pozor, nejde o bielenie zubov, ale len o odhalenie ich pôvodnej farby. Túto metódu môžu absolvovať už i deti, pretože pri nej nedochádza k poškodeniu zúbkov.

Ďalšou z možností, ako odstránením pigmentu vrátiť zubom pôvodnú farbu, je takzvané pieskovanie známe aj pod názvom airflow. Ide o odstraňovanie pigmentových škvŕn z povrchu zubnej sloviny. Na zuby pod tlakom tryská tekutina zmiešaná so vzduchom a špeciálnych práškom, ktorému sa hovorí piesok. Na záver návštevy u zubnej hygieničky ešte môže prebehnúť fluoridácia zubov, ktoré na zubnej sklovine vytvorí stály ochranný film chrániaci pred vznikom zubného kazu.

Aby mala dentálna hygiena efekt, je treba venovať jej dostatok času, minimum je pol hodina, ale môže to byť pokojne aj hodina, ktorú dieťa strávi v stomatologickom kresle.

Prečo je dôležité chodiť na dentálnu hygienu?
Úplným základom je správne a dôkladné čistenie zubov v domácom prostredí. Niekedy však starostlivosť nie je perfektná alebo nemusí stačiť. Vtedy nastupuje dentálna hygiena. Pri nedokonalom čistení dochádza k usadzovaniu zubného povlaku. Ten vzniká pôsobením baktérií, ktoré sa „zahryznú” do zvyškov jedla na zuboch. Povlak zasa vedie k vzniku zubného kameňa a zápalu ďasien. Spôsobuje tiež vznik zubného kazu. Zlou správou je, že baktérie môžu z ústnej dutiny postúpiť ďalej do tela a tam spôsobiť aj závažné zdravotné problémy, srdcovo-cievne nevynímajúc. Dentálna hygiena preto nie je rozmarom, bez ktorého sa možno dobre zaobísť, ale užitočnou súčasťou života, vďaka ktorej možno predísť zdravotným komplikáciám.


Aká je cena služby? Najviac to závisí od lokality, v centre väčších miest bude cena vyššia ako na periférii menších sídel. V priemere sa cena pohybuje okolo 40 až 60 eur za jednu návštevu. Treba vedieť, že služby dentálnych hygieničiek platia zdravotné poisťovne len čiastočne, a tak budete výraznejšie doplácať. Zdravotné poisťovne poskytujú finančné príspevky i na dentálnu hygienu, nemusí preto v konečnom dôsledku ísť o drahú záležitosť. Zistite si však podmienky príspevku, väčšinou je podmienený absolvovaním preventívnej prehliadky u stomatológa, praktika či dokonca gynekológa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >