Týka sa to aj vás? Sedem rizík, ak rodičia trávia na internete priveľa času

Patricia Poprocká, 20. apríla 2022 o 04:53

Život bez mobilu? Kdeže, pre ženy na materskej dovolenke je často na dlhé hodiny jediným spojítkom s okolitým svetom. Komunikácia s blízkymi, tipy na varenie, hľadanie rýchlych odpovedí, ak si nevedia s niečím rady, sledovanie životov druhých... Skrátka priateľ na všetko. Predsa len má online svet úskalia a ak sa už nevieme bez neho zaobísť, čas strávený v ňom by sme mali minimalizovať.

Mobil je užitočný spoločník, ak si vieme ustrážiť hranice.

Foto: Shutterstock.com

Toto sú dôvody.

Strata kontaktu s prítomnosťou

Čas strávený vo virtuálnom svete znamená stratu pozornosti v tom skutočnom. Čím viac hodín strávime pohltení dianím na obrazovke, tým viac nám uniká reálne dianie. Ukracujeme sa o vnímanie vlastného dieťaťa, jeho potrieb, alebo len o prosté pozorovanie jeho grimás či reakcií – napokon, tešili sme sa naň deväť mesiacov a teraz je prednejšie dianie v mobile?

Zanedbávanie detí

Áno, žiaľ, aj to sa stáva. Mnohým ľuďom sa stane svet na monitore zaujímavejším než ten skutočný, a trávia tam aj čas, ktorý by mohli, resp. mali venovať deťom. Aby mali pokoj, neraz to vyriešia tak, že deťom dajú do rúk mobil tiež, výsledkom čoho je smutný obrázok – matka sedí na lavičke, vedľa nej dieťa a každý si sleduje svoj displej.

Pasivita namiesto aktívnych činností

Pre niekoho môže byť surfovanie po internete príjemným relaxom, so šálkou kávy a vyloženými nohami si číta, čo ho zaujíma, prípadne klebetí o celebritách... Predstavte si ale, čo by ste robili, keby mobily a internet neboli. Šli by ste sa prejsť, zacvičili by ste si, stretli by ste sa kamarátkou naživo, možno by ste sa zahĺbili do knihy či relaxovali ručnou prácou s hmatateľným výsledkom alebo si urobili poriadok v starých šuflíkoch či krabiciach... Čo vám dá viac?

Nešťastné porovnávanie

Internet je zahltený fotografiami a statusmi, na ktorých ich tvorcovia prezentujú svoj šťastný svet, vyzerajú bezchybne (často aj vďaka filtrom a štylizovaným pózam), všetko zvládajú... Nie každý si dokáže uvedomiť, že tieto posty nemusia odrážať realitu. Naopak, môže podľahnúť pocitom menejcennosti, zlyhania, že ich život má k tomu idylickému obrázku z internetu poriadne ďaleko. A svet má o jedného deprimovaného rodiča viac.

Realita pre efekt

Sú matky, ktoré sa chcú stať influencerkami (napokon, vedia byť z toho pekné príjmy z reklám), a na sociálnych sieťach sa delia o svoje súkromie, život, resp. životné postoje, vrátane fotografií svojich detí. Aj táto realita však býva často prikrášlená, štylizovaná, vyrábaná práve pre ten daný status, čo nemá so skutočným životom a so skutočnou pozornosťou, ktorú by sme mali venovať deťom, veľa spoločného. Nehovoriac o rizikách zverejňovania tvárí detí, obydlia a ďalších detailov súkromného života. Viac o nich v tomto rozhovore s IT expertom Tomášom Šalmonom.

Nátlak online sveta

Reklamy sa valia z každej strany a inak na tom nie je ani internet. Najmä matky s malými deťmi sú vďačnou cieľovou skupinou, veď, čo by sme neurobili pre svojho drobca, aby sa mal dobre, aby dostal všetko čo potrebuje? Marketing je premyslený a od rodičov to chce naozaj neraz dávku zdravého sedliackeho rozumu, aby nepodľahli a nedali sa zlákať na produkty, ktoré oni ani ich deti nepotrebujú.

Hejty a nenávisť

Nedostatok skutočných kontaktov si ľudia nahrádzajú tými na sociálnych sieťach. Ako každý vzťah, aj ten virtuálny má aj negatívnu stránku. Snaha presvedčiť ostatných, že ten môj názor je jediný správny, neraz prerastá do nenávistných statusov, urážajúcich oponentov. Hejtovanie je dnes v móde, žiaľ.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >